Sør Afrikas perler, gruppetur

PÅMELDING PÅGÅR - FORTSATT LEDIGE PLASSER
Tidspunkt: 15. - 26. oktober 2017
Turleder: Elin Paton

Bli med Stavanger Aftenblad på en rundreise i den sørafrikanske provisen KwaZulu-Natal. Vi har skreddersydd et variert og spennende program som inneholder historie, flotte dyre- og villmarksopplevelser, strand og kultur. 

Dette er en rundreise i den sørafrikanske provinsen KwaZulu-Natal. Turen går nordover fra Durban til noen av de mest spennende områdene i Zululand. Her finner man våtmarksområdet St. Lucia ved Det Indiske Hav, en UNESCO World Heritage Site, og noen av de eldste viltområdene og reservatene i Afrika. Mulighetene for fantastiske dyreopplevelser er optimale. Det er mulighet for å stifte bekjentskap med de stolte Zuluene, eller reise gjennom de kjente Battlefieldsområdene og opp til Drakensbergfjellene. KwaZulu-Natal er et spennende område der man kan oppleve det meste på korte dagsetapper. 

Les mer
Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  15. oktober: Avreise fra Stavanger

  Avreise med British Airways fra Stavanger til London og videre til Johannesburg. 

  Reiserute: 
  BA747 STAVANGER 15:15 - LONDON 16:20
  BA 55 LONDON 19:05 - JOHANNESBURG 07:05 16OKT

 • Dag 2:

  16. oktober: Ankomst Durban - til Shakaland

  Ved ankomst Durban blir vi møtt på flyplassen og kursen settes nordover til "himmellandet" Zululand. Første stopp er i Eshowe og Fort Nongqayi. Her vil vi få en guidet tur hvor vi får vite mer om Zulu Kultur og Historie, samt de norske missonærene som kom hit i 1851.

  Vi fortsetter så til Shakaland som er bygd på settet fra filmene Shaka Zulu og John Ross. Her får vi oppleve mystikken og det magiske mens dere gjenopplever dagene til den myteomspunnede Zulukongen Shaka. I løpet av oppholdet vil vi få innsikt i Zuluenes tradisjoner og levesett. Blant annet får vi se imponerende danseprestasjoner, spydkasting og delta på en tradisjonell seremoni. 
  Lodge: Shakaland
  Måltider: Middag

  Reiserute:
  BA6203 JOHANNESBURG 09:00 - DURBAN 10:05

 • Dag 3:

  17. oktober: Til St Lucia

  Etter frokost fortsetter vi til et av de mest spennende områdene i Sør-Afrika - St Lucia. St. Lucia er en liten fiskelandsby som ligger midt i det nye verdens-verneområdet (UNESCO World Heritage Site) med sin globale skjønnhet, biologiske rikdom og sine fungerende ekosystemer. Området er hjem til 243 sjeldne og truede arter og 50 endemiske arter som forekommer innen et begrenset område. Parkens attraksjoner inkluderer spektakulære fjellspenner, tilgang til de mest sørlige korallrevene i Afrika, sin varierte flora og fauna, inkludert delfiner, humpback hvaler, skilpadder, sort og hvitt neshorn, elefanter, bøffel og 250 fiskearter og 526 fuglearter, og mer enn 3000 forskjellige plantearter. Selve navnet iSimangaliso betyr ”mirakel”. Her finnes de kulturelle iSiZulu og Thonga folket. Det finnes ingen andre steder likt iSimangaliso i verden.
  Lodge: Elephant Lake Hotel
  Måltider: Frokost

 • Dag 4:

  18. oktober: Båtsafari på innsjøen

  Cruise på innsjøen ved St. Lucia i solnedgangen, der vi får sett en rekke fuglearter, krokodiller og flodhester. En utflukt for alle som varer rundt 2 timer. 
  Etter en tidlig middag blir vi hentet ved hotellet klokken 20:00 og kjører inn i viltområdet. Gode muligheter for å se nattdyr og flodhest.  Man lyser med to sterke lyskastere ut av bilen. Tilbake senest klokken 23:00. 
  Lodge: Elephant Lake Hotel
  Måltider: Frokost

 • Dag 5:

  19. oktober: Til Cape Vidal

  Denne dagen kjører vi 4 mil inn i våtmarksområdet og ender i paradiset Cape Vidal! Her er det sandstrender så langt øyet kan se. Dette er de eldste sanddynene i verden -  høye ”fjell” av sandyner, flott vegetasjon og uberørte sandstrender. 

  På vei både til og fra stranden vil vi se mange dyr, og bl.a andre typer antiloper enn det vi så tidligere.  Her er det mulighet til å se nesehorn, ulike antiloper, giraffer, sebraer - i tillegg til et variert økosystem.  Området er unikt, kombinert med et varmt Indiske hav med bl.a. hval. De svømmer nær kysten på vei opp til Mosambik for å kalve.  Så er det tropestrand, der de store havskilpaddene , Leatherback turtles, i november-februar kommer for å legge egg. Innenfor ligger de skogkledde sanddynene, der bla en av Afrikas minste antiloper lever. Videre finner man det tørre slettelandskap, som går over i den store brakkvannsinnsjøen. Her er det også mangrove-skog. 

  Vi har lunsj under trærne på stranden og prøver oss i bølgene i det varme indiske hav.  
  Lodge: Elephant Lake Hotel
  Måltider: Frokost og lunsj

 • Dag 6:

  20. oktober: Til Durban

  I dag går turen til Durban og vi skal bo på Elangeni som ligger nydelig til rett ved Durbans berømte bystrand kjent som ”The Golden Mile”. I forbindelse med fotball VM i 2010 fikk stranden et ansiktsløft; en flott promenade som går langs hele strandlinjen. I tillegg til de aktivitetene som vanligvis forbindes med strandliv, slik som: bading, avkobling, trening, ser man i Durban at stranden også brukes til kajakkpadling, hval- og delfintitting, festivaler, dåp (den tradisjonelle shembe-kirken i Sør-Afrika), verdenskjente surfeområder, fisking, braai (Sør-Afrikansk grillfest) og mye annet. Anbefaler å leie sykkel og utforske strandlinjen. 
  Overnatting: Elangeni Hotel 
  Måltider: Frokost

 • Dag 7:

  21. oktober: Bytur i Durban

  Vi blir hentet på hotellet og starter en rundtur i Durban. Vi stopper ved Moses Mabhida Stadium som ble bygd for fotball-VM i 2010; et av Durbans landemerker. Deretter et besøk til det indiske markedet hvor vi finner et av verdens største kryddermarkeder. Vi kjører gjennom byen til uShaka Marine World hvor de har et flott akvarium, badeland og restauranter.
  Overnatting: Elangeni Hotel 
  Måltider: Frokost

 • Dag 8:

  22. oktober: Townshiptur med Street Scene

  Vi drar idag til  to av Durbans townshiper, Inanda og KwaMashu, rik på kultur og historie. Sammen med engasjerte og kunnskapsrike guider går vi i fotsporene til noen av de største lederne verden har sett; Mahatma Gandhi og Nelson Mandela, før vi spiser tradisjonell «shisanyama» lunsj på en lokal pub. Shisanyama er den tradisjonelle versjonen av sørafikansk barbecue og er en kulinarisk opplevelse man bør oppleve ved et besøk til Sør-Afrika. Det er her, i townshippene, man får møte menneskene, historiene - det virkelige Sør-Afrika. Denne turen går utenom turistløypa og vil garantert gi dere en dag med uforglemmelige opplevelser som vil være med dere i lang tid framover.
  Overnatting: Elangeni Hotel 
  Måltider: Frokost og lunsj

 • Dag 9:

  23. oktober: Til Nambiti Viltreservat

  Etter frokost og utsjekk går turen videre til Nambiti viltreservat og til Springbok Lodge. Dette reservatet er et vernet område som tilbyr 22 000 mål med uberørt, malaria-fri villmark. Reservatet er hjem til ”the big 5”, elefant, løve, leopard, bøffel og neshorn. Gepard, flodhest og over 30 andre dyrearter bor også her. Naturelskere vil nyte områdets biologiske mangfold, som inkluderer Thornveld og majestetiske acacia trær. Et naturlig rikt vannsystem, med lange elver, vakre fosser og vannfall tiltrekker flere sjeldne fuglearter og en rekke rovfugler og gribber. Springbok Lodge gir en flott safariopplevelse med vakre teltsuiter, god service, enestående mat og en rik dyreverden. 
  Lodge: Springbok Lodge 
  Måltider: Frokost, lunsj og middag

 • Dag 10:

  24. oktober: Safari i Nambiti Viltreservat

  En typisk dag i viltreservatet starter tidlig om morgenen: det er da sjansen er størst for å se dyr. Opp ca kl. 05:00. Te/kaffe og en enkel frokost serveres før safariavgang. 3-4 timers safari med innlagte pauser, og tilbake til lodgen for en helsebringende ”brunch”. Midt på dagen er det ofte for varmt for både dyr og mennesker, så man holder seg kanskje rundt svømmebassenget. Ca. kl. 15:00 møtes dere til ”High Tea”, en snack lunch, før dere igjen drar ut på safari med drinker i solnedgangen over savannen. Safari er i åpen landrover med deres egen safariguide og ”tracker” (spor-leser), det er slik man virkelig får føle Afrikas dyreliv. Vi har erfart at tid og sted glemmes når en flokk elefanter blokkerer veien! 
  Lodge: Springbok Lodge 
  Måltider: Frokost, lunsj og middag

 • Dag 11:

  25. oktober: Hjemreise

  Etter en siste morgensafari og frokost kjører dere til Johannesburg Int flyplass. Det er tid for hjemreise. 
  Måltider: Frokost og lunsjpakke i bussen

  Reiserute: 
  BA56 JOHANNESBURG 19:20 - LONDON 05:30 26 OKT

 • Dag 12:

  26. oktober: Ankomst Stavanger

  Vi ankommer Stavanger med mange nye venner, gode opplevelser og gode minner!

  Reiserute:
  BA746 LONDON 11:45 - STAVANGER 14:35

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses

Kostnader som dekkes direkte fra kunden
- Tips 
- Utflukter som ikke er beskrevet i programmet
- Måltider som ikke er beskrevet i programmet
- Drikkevarer
- Reiseforsikring
- Vaksinasjon

Vilkår
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

Før avreise

Reisegarantifondet:
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet.  Ved konkurs eller insolvens er du som reisende sikret full tilbakebetaling av betalt reise. Topp Afrika AS har stilt lovpålagt garanti. 
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Reisevilkår:
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen kunden gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre vilkår nøye.

Betaling av reisen:
Når vi har mottatt bestilling vil vi utarbeide bestillingsbekreftelsen i henhold til bestilling når det foreligger bekreftelse fra våre leverandører. Sammen med bestillingsbekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura. Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller ved opplyste forfallsdato.
Restbeløpet blir fakturert 90 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller opplyste forfallsdato.
Bestilles reisen 90 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager eller nærmer avtalt forfallsdato og sendt sammen med bestillingsbekreftelsen.

Pass
Passet må imidlertid være gyldig i minst 3 måneder etter at besøket er avsluttet, og passet må inneholde minst to blanke sider.

Reiser til Sør Afrika med barn under 18 år
Nye immigrasjonsregler blir innført fra 1. juni 2015 for reisende med barn under 18 år.

Menneskehandel har vært og er fremdeles et problem i mange land. Sør-Afrika har nå tatt grep om dette og innført nye immigrasjonsregler som trer i kraft 1. juni 2015. For nordmenn som skal reise hit medfører dette kun et par minutter på pcen for å få de riktige dokumentene:

Gå inn på Skatteetaten og velg Folkeregister.
Logg inn for fødselsattest. Velg fødselsattest med foreldre og fødselsattest flersprålig.
I kommentarfeltet nedenfor skriver du at den skal brukes i forbindelse med ferie i Sør-Afrika. Attesten skal da bli sendt automatisk til Fylkesmannen for å bli stemplet før den sendes videre til deres folkeregistrert adresse.

Dette kan ta litt tid, så ikke utsett å bestille fødselsattesten. Hvis den ikke kan fremlegges ved innsjekk får dere ikke reise!

Hvis bare den ene forelderen skal ha med barnet på reise må det fremlegges ytterligere dokumentasjon i tillegg til ovennevnte, som foreldresamtykke , rettslig samtykke eller dødsattest hvis dette er relevant. Alle dokumenter skal være på engelsk og må være stemplet fra Fylkesmannen.

Hvis barn skal på reise med andre voksne enn foreldrene må det fremlegges særskilt dokumentasjon. Ta kontakt med oss for nærmere informasjon.

Vaksinasjon og reiseråd:
Kontakt din lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Finn mer informasjon om hvilke reisevaksiner som anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Reiseforsikring:
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Topp Afrika tilbyr avbestillings- og reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Valuta
Vi anbefaler at du tar med deg 2-300 amerikanske dollar.
Ta gjerne også med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.
Lokal valuta kan tas ut i minibank i de største byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta. 

Reiseregistrering:
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider. Det forenkler utenrikstjenestens kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.
Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

Under reisen

Bagasje på fly:
Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Visum
I Sør Afrika og Botswana er det ingen krav om visum for norske borgere.
For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Afrikas ambassade i Oslo

Sikkerhet:
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker et land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til Tanzania innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte overnattingssted, transportøren e.l. Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

Mat og drikke
Sør Afrika har noen av de beste restaurantene i verden. Høy standard på maten, fantastisk service og god vin gjør at din reise til Sør Afrika kan bli en kulinarisk reise. Finn noen av Afrikas beste resturanter her.

De dagene dere er på safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Hvilke måltider som er inkludert i reisen står spesifisert i dag til dag programmet. Maten på overnattingsstedene vi bruker holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten man spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise.
Vask hendene før måltidene. 

Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.  

Tips
Tips er en del av kulturen i Sør Afrika. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere takk for turen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er utført.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

Betaling lokalt
Valutaen i Sør Afrika heter rand (ZAR). 1 norsk krone er per 01. februar 2016 verdt 1,86 rand. Trykk her for oppdatert kurs
De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert. Det rådes likevel til å ta med (noe) kontanter i dollar, som en start.
I byene kan en ta ut rand med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landbygda og i parkene er det ikke muligheter for å ta ut kontanter, derfor viktig å ta med kontanter når man reiser fra byene. 
De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det da på et gebyr på 5%. 

Språk
De offisielle språkene i Sør Afrika er Afrikaans, engelsk, zulu, xhosa,swazi, ndebele, sør-sotho, nord-sotho, tsonga, tswana og venda. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. 

Lokale skikker og bekleding
Den jevne sørafrikaner oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en sørafrikaner, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon.

Klima
Sør-Afrika har et mildt, tørt klima med mange soldager. Gjennomsnittlig årlig nedbør er 466 mm sammenlignet med et gjennomsnitt på verdensbasis på 860 mm. 20 prosent av Sør-Afrika har mindre enn 200 mm nedbør i året. I mange deler av Sør-Afrika er sommeren (desember – februar) preget av kraftig torden og lyn om ettermiddagen/tidlig kveld med kraftig regnskyll over en kort periode. Dette kan gi vanskelige kjøreforhold.

Klima i Johannesburg (1769 m.o.h): Varmeste måned: januar, gjennomsnittstemperartur 14 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 4 - 16 C. Minst nedbør i juni med gjennomsnittlig 6 mm. Mest i januar med gjennomsnittlig 150 mm.

Klima Cape Town (17 m.o.h.): Varmeste måned: februar, gjennomsnittstemperatur 16 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 7 - 17 C. Minst nedbør i februar med gjennomsnittlig 10 mm. Mest nedbør i juli med gjennomsnittlig 92 mm.

Elektrisitet
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige elnettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. 
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd. 
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. 

Mobildekning
GSM-dekningen i Sør Afrika er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

Fakta

Geografi og miljø
Sør-Afrika ligger lengst sør på det afrikanske kontinentet og har Det indiske hav i øst, og Atlanterhavet i vest. Et subtropisk fuktig klima preger landets østkyst, mens klimaet i vest er tørrere og mer temperert. Landskapet domineres av det gigantiske innlandsplatået, mens i øst ruver fjellkjeden Drakensberg i landskapet. Fjellene strekker seg i en bue fra grenseområdet i nordøst, til øst på Kapplandet. Langs kysten finner man de smale og mer fruktbare landstripene. Sør-Afrika har et rikt dyre- og planteliv, og store områder har derfor fått status som vernede nasjonalparker. Mangelen på vann er Sør-Afrikas kanskje største miljøproblem. Det er stadig større etterspørsel, og vannressursene er knappe. Forurensing i form av sur nedbør fører til jorderosjon og forørkning av dyrkbar jord.

Historie
Noen av verdens eldste arkeologiske funn er blitt gjort i Sør-Afrika. Spor i form av hulemalerier kan dateres helt tilbake til 20 000 år f.Kr. Man antar at disse er laget av San-folket som er den eldste fortsatt eksisterende folkegruppen i Sør-Afrika. Sør-Afrika har en brutal historie. Landets moderne historie startet rundt 1652 da nederlenderne grunnla Kappkolonien, som var en forsyningsstasjon for skip som dro mellom Europa og Asia. Koloniseringen førte til at nesten alle opprinnelige beboere ble utryddet eller ble slaver for europeerne. Storbritannia besatte senere Kappkolonien og forbød slaveriet, noe som førte til at nederlenderne (boerne) emigrerte for å danne egne republikker i landet. Forholdet mellom europeiske koloniherrer og den svarte befolkningen var preget av undertrykkelse og slaveri. I tillegg var det hele tiden rivalisering mellom engelskmenn og nederlendere. Diskriminering og rasisme kan være et dekkende ord for å beskrive mye av Sør-Afrikas moderne historie. Det afrikaanerdominerte National Parti (NP) vedtok fra 1948 mange lover som kategorisk undertrykket og ekskluderte landets svarte majoritet fra å inneha politiske, sosiale og økonomiske rettigheter. Dette rasediskriminerende regimet ble kalt apartheid og ble på begynnelsen av 1990-tallet avskaffet etter massivt internasjonalt press. Da ble også den viktigste opposisjonspolitikeren Nelson Mandela satt fri etter 28 år i fangenskap. I 1994 kunne frigjøringsbevegelsen ANC og Mandela erklære det første frie og demokratiske valget for vunnet. De svartes kamp for en likeverdig posisjon i samfunnet hadde endelig ført fram, og den offisielle diskrimineringen opphørte.

Samfunn og politikk
Frigjøringsbevegelsen African National Congress (ANC) har fortsatt regjeringsmakt i Sør- Afrika. Etter Mandelas tilbaketrekning fra politikken har korrupsjonsanklager herjet den nye politiske ledelsen og skapt splittelser i ANC. Det største opposisjonspartiet, Democratic Alliance (DA), har fått større oppslutning, men utgjør fortsatt ikke noe reelt politisk alternativ til ANC. Selv om apartheid ikke lenger er gjeldende i praktisk politikk er arven fra regimet svært synlig. Det er fortsatt store sosiale og økonomiske forskjeller mellom svarte og hvite, og i tillegg er det mye kriminalitet og fattigdom. Arbeidsløsheten utgjør en av de største politiske utfordringene, i et land der 25,5 prosent av befolkningen mangler jobb. Man antar at 21,5 prosent av Sør-Afrikas voksne befolkning har HIV/AIDS. Arbeidet med å dele ut medisiner går tregt og mange har ennå ikke tilgang til medisinsk behandling. Treatment Action Campaign (TAC) er en av de viktigste aktørene i kampen mot HIV/AIDS og har endret landets politikk på dette området.

Økonomi og handel
ANC har siden 1996 ført en nyliberal økonomisk politikk med mål om økt økonomisk vekst og sysselsetting. I dag er Sør- Afrika et mellominntektsland. Landet har en økende middelklasse blant den svarte befolkningen og her får flere mulighet til jobb og utdanning. Den økonomiske veksten har gitt økte innvesteringer i offentlige tjenester og infrastruktur. Sør-Afrika har alltid vært et av Afrikas økonomiske maktsentre. Den sørafrikanske finanssektoren er velutviklet og børsen er den viktigste i Afrika. I dag utgjør gull og edelstener fremdeles halvparten av landets totale eksport, og landet er ellers verdens største produsent av metallene mangan, platina og krom. Til tross for at Sør-Afrikas økonomi er oppadgående, har ikke veksten vært sterk nok til å gjøre mye for de aller fattigste. De største utfordringene for landets økonomi er den høye arbeidsledigheten og den skjeve fordelingen av landets rikdom. 

Innførselsbestemmelser til Norge
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no

Norsk Ambassade
Den norske ambassaden i Sør Afrika ligger i landets hovedstad, Pretoria. 

Ambassadens åpningstider:
Mandag - Fredag kl. 08:30 - 16:00

Besøksadresse
Ozmik House, 
165 Lynnwood Road,  Brooklyn

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +27 12 364 3700 
Epost: emb.pretoria@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.org.za

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen. 

Nyttige adresser:
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Sør Afrikansk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Sør Afrika

Våre Reisevilkår:
Reisevilkår

Informasjon om pakkeliste

Nedenfor er det listet opp en veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best. 

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

Når det gjelder klimaet i Sør Afrika så er vintermånedene juni - august, så det er da ekstra viktig å ha med seg klær til kalde dager og kvelder.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste

Bag, ryggsekk eller koffert - Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk.
Dagstursekk - Til din hånd bagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen.
Sandaler
Joggesko
Lette fjellsko
 - Dersom man har booket gåsafari eller andre aktiviteter hvor man trenger gode fottøy.
Regntøy, el. Regnponcho - Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn.
Bukse - Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki.
Skjørt, kjole - Til middag på kvelden
Fleesjakke - Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser - Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter
Undertøy
Sokker
T-skjorter
Shorts
Badetøy
Solhatt, caps
 - Sola er sterk om dagen
Solbriller
Solkrem
 - Solfaktor 20-50
Solstift til lepper - Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt - Strømmen skrus til tider av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter
Kamera, videokamera
 - Husk å lade batteriene de stedene det er mulig.
Kikkert - Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter - Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon - Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk, i flytende form
Myggmiddel
Reiseapotek
 - Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende.
Sysaker - Nål og tråd til rep av klær og utstyr om nødvendig
Kniv - Gjerne en fallkniv av typen Leatherman