Storsafari i Tanzania

PÅMELDING PÅGÅR - FORTSATT LEDIGE PLASSER
Tidspunkt: 18. - 27. FEBRUAR 2018
Turleder: Else Marie Voll

Bli med på en spenndende reise til Tanzania. Vi tar deg med til kaffebonden Oscar og du får oppleve gnuvandringen over Serengetis endeløse sletter! Vi tar deg også med til det mektige Ngorongoro krateret! 

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  18. FEBRUAR: AVREISE FRA STAVANGER

  Vår reise starter fra Stavanger med KLM`s morgenflight. Vi flyr til Amsterdam og videre til Kilimanjaro Int. Airport. 

  Også mulig å fly fra Oslo, Sandefjord, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Ålesund. Kontakt oss for pris.

  Reiserute
  KL1196 STAVANGER - AMSTERDAM  0620  0800 
  KL 571 AMSTERDAM - KILIMANJARO  1015  2040

  Vel fremme på Kilimanjaro Internasjonale flyplass kjøper dere visum. I ankomsthallen blir dere ønsket velkommen av en vår våre ansatte i vårt lokale selskap Top Experience LTD. Vi blir kjørt til Weru Weru River Lodge

  Kjøretid Kilimanjaro Airport - Weru Weru River Lodge: 50 minutt
  Avstand: 40 km

  Mer om vårt Tanzanianske selskap, Top Experience LTD
  I mer enn 15 år har Topp Afrika skreddersydd og tilrettelagt reiser for eventyrlystne nordmenn som drømmer om å besøke Tanzania. I 2016 tok vi et nytt skritt - vi startet vårt eget selskap i Tanzania, Top Experience LTD i samarbeid med flere av våre tidligere og dyktige team medlemmer. Dermed kjøper vi ikke våre tjeneste, men vi kontrollerer alle de viktige faktorene i en Kilimanjaro bestigninger sammen med vårt dyktige team. Vi sørger også for at våre guider får en lønn som ligger over tariff og at de har gode arbeidsvilkår. Dette er kvalitet!

  Måltider: 
  Denne dagen er middag ved ankomst inkludert

 • Dag 2:

  19. FEBRUAR: MARKEDER OG FOLKELIV I MOSHI

  Moshi er byen som ligger ved foten av Kilimanjaro. Byen har rundt 150.000 innbyggere og er hovedstad i Kilimanjaro regionen. Her foregår det livlig handel fra tidlig morgen til det mørkner. Vi besøk byens marked og smaker på de deilige solmodne fruktene. Du kan trygt spise all frukt som du skreller.
  De fleste innbyggere i Kilimanjaro regionen er bønder og handelsmenn. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 3:

  20. FEBRUAR: BESØKE DEN LOKALE BONDEN OSCAR

  Vi blir hentet på Weru Weru etter frokost. Oskar tar dere med til Chaggafolket som bor rundt i Kilimanjaro regionen. På sine små åkre dyrker de det meste av sin mat; tomater, bønner, sukkerrør, papaya, mango, avocado og selvsagt bananer og kaffe som er Chaggafolkets spesialitet. I tillegg har de gjerne et par kyr, noen sauer eller geiter, høner og kanskje en gris. Jordsmonner gir gode dyrkingsforhold og vannveiene som er bygd opp gir rikelig og nok vann gjennom hele året. Kilimanjaro "lekker" vann fra sine reservoarer, isbreene, enn så lenge.

  Vannveiene minner om levadaene på Madeira, men noe enklere utført. Det er lokale vannkomiteer som styrer over disse vannveiene og bestemmer hvilke vannårer som skal åpnes eller lukkes slik at alle får vann når det trengs. Dere spiser selvsagt lokal lunsj denne dagen og får være med på høsting av kaffe til ferdig kaffe i koppen. En spennende dag med lokal lunsj.

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag er inkludert

 • Dag 4:

  21. FEBRUAR: TIL KARATU

  Etter frokost og utsjekk setter vi kursen mot Karatu hvor vi skal tilbringe natten. Vi gjør en stopp på Shanga hvor vi får besøke et spennende prosjekt som skaper jobber for vanskeligstilte kvinner og menn. Etter lunsj går turen videre til Endoro Lodge som ligger ved foten av Ngorongoro Krateret.    

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

   

 • Dag 5:

  22. FEBRUAR: SAFARI I SERENGETI NASJONALPARK

  Frokost på lodgen og klar for avreise til Serengeti. Avreise ca. kl. 08.00. Det er flotte veier fram til inngangsporten til Ngorongoro. Vi kjører så inn i nasjonalparkene, her er veistandarden så som så, men med firehjulstrekk går det bra. Serengeti er savanne, sletteland med et mylder av dyr. Store flokker med gnu, sebra, antiloper, bøfler og de dyrene som lever av disse; løve, geparder, hyene, leopard osv. Her skulle det være mulig å se "The Big Five": elefant, løve, leopard, bøffel supplert med neshorn fra Ngorongoro. Vi kommer veldig nært innpå dyrene, det er ikke uvanlig å komme helt inn til avslappende og late løver. 
  Vi ankommer Tanzania Bush Camp sent må ettermiddagen. 

  Mer om Tanzania Bush Camp 
  Campen består av 14 telt med god standard. Hvert telt har en flott veranda hvor man kan nyte solnedgangen over Serengetis sletter. Teltene har eget baderom med dusj og vannklosett. Campen har også et stort messetelt der alle måltid serveres, her er det også en bar. Dette er en mobil camp, som er plassert sentralt med tanke på opplevelser dere dyr kommer helt inn til campen. 

  Mer om safari i Serengeti:
  Serengeti er Tanzanias og kanskje Afrikas mest kjente nasjonalparker med den største tettheten av pattedyr i verden. Her lever dyrene helt uten påvirkning fra mennesker. Ca. 1,5 millioner gnu, 500.000 sebra, 400.000 tompson gaseller, store mengder elefanter, bøfler, giraffer, flodhester, 3.500 løver, 1000 geparder, 800 leoparder, hyener og antiloper og gaseller. Her finner også verden største dynevandring sted.  Migrasjonen er et fantastisk skue, der den ”ruller” over Serengeti, hovedsakelig bestående av gnu og sebra. Bestandene av gnu og sebra befinner seg på bestemte plasser til bestemte tider der klimaet er den styrende kraften for vandringen. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 6:

  23. FEBRUAR: SAFARI I SERENGETI NASJONALPARK

  Vi tilbringer dagen på safari i Serengeti. Nyter dyrelivet og spiser lunsj under et akasie tre. Migrasjonen av gnu og sebra er i Serengeti på denne tiden av året, så vi vil kjøre for å finne dem der de befinner seg.

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 7:

  24. FEBRUAR: TIL NGORONGORO

  Ønsker dere virkelig å oppleve den spesielle naturen i Serengeti starter dagen før soloppgang. Guiden kjører ut tidlig før frokost. Ofte er det stor aktivitet akkurat rundt soloppgang. Er man heldig kan man finne løver som fortærer nattens byttedyr, eller gepard som jakter. Mange dyr er også å finne ved vannhullene.  Etter sen frokost og litt avslapping starter turen tilbake mot Ngorongoro. På vei ut av Serengeti kan dere se mer av det rike dyrelivet. Lunsjboks har dere med i bilen. På ettermiddagen kjører dere mot Ngorongoro krateret. Ngorongoro Sopa Lodge ligger flott til oppe på kraterkanten.

  Mer om Ngorongoro Sopa Lodge
  Lodgen ligger spektakulært til på kraterkanten med et fantastisk utsyn utover hele krateret. Lodgen har svært store rom i tradisjonell afrikansk byggeskikk fint innredet med fine baderom, med dusj og vannklosett. Lodgen har også et stor utedørsbasseng med spektakulær utsikt utover krateret. 

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 8:

  25. FEBRUAR: SAFARI I NGORONGORO KRATERET

  Etter tidlig frokost pakker vi i bilen og setter kursen ned i krateret. Vi bruker store deler av dagen nede i krateret før vi kjører ut av parken og til Endoro Lodge.

  Mer om Ngorongoro:
  Det er en høydeforskjell på ca. 600 m fra kraterkanten og ned i bunnen. I følge Geologer var Ngorongoro var en kjempevulkan på ca. 6000 m.o.h som har ”rast sammen” inni seg selv, og dermed er den i dag geologisk sett en kaldera. Bunnen på kalderaen er ca. 20 km i diameter, sirkelrund og helt flat med en sodasjø på det lavete punktet. Sodasjø er innlandssjø uten utløp. Ngorongoro har store bestander av de fleste afrikanske dyrene, det er bare sjiraffen og et fåtall andre dyr som ikke er representer nede i selve krateret. Her er også den tetteste bestanden av løver i Afrika. Her finnes også det utrydningstruede sorte neshornet, ca. 30 stykker. Grunnlaget til den store dyretettheten i krateret finner man i rikelig tilgang på vann, gode beiter og næringssalter fra sodasjøen. Ngorongoro kalles for verdens 8. underverk

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

   

 • Dag 9:

  26. FEBRUAR: ELEFANTGROTTER OG HJEMREISE

  Etter frokost tar vi på oss turskoene og vandrer inn i regnskogen. Målet er elefantgrottene hvor elefantene har gravd ut huler på jakt etter mineraler og vitaminer. Vi må selvsagt ha flaks for å se elefantene, men synet i seg selv er ganske imponerende.
  Etter turen returnere vi til lodgen for lunsj før vi pakker bilene og setter kursen mot Kilimanjaro Airport for retur til Norge. 

  Reiserute:
  KL 569 26FEB KILIMANJARO - AMSTERDAM  2145  0710 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost og lunsj inkludert

 • Dag 10:

  27. FEBRUAR: ANKOMST STAVANGER

  Vi ankommer Stavanger etter flotte dager i Tanzania! 

  Reiserute
  KL1199 27FEB AMSTERDAM - STAVANGER  0940  1110

  Takk for turen! 

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses

Informasjon om reisen

Reisemål: Tanzania
Destinasjoner: Moshi, Serengeti Nasjonalpark & Ngorongoro krateret
Ankomstflyplass: Kilimanjaro International Airport (JRO)
Hjemreiseflyplass: Kilimanjaro International Airport (JRO)

Vilkår
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

Serengeti nasjonalpark

Fakta:
Nasjonalpark 14.763 km2
Avstand fra Kilimanjaro internasjonale flyplass 338km
Kjøretid med Land Cruiser fra Arusha ca. 7 timer
Flytid fra Arusha flyplass til Seronera flystripe ca. 1 time, daglige avganger
Verden tetteste bestander av pattedyr
Verden største dyrevandring  

Serengeti er Tanzanias og kanskje Afrikas mest kjente nasjonalparker. Serengeti ligger i det nordlige Tanzania, og er landets nest største park etter Selous viltreservat i det sørlige Tanzania. Serengeti består av åpne store gresslettene i sør, savanne som går over i tre bevokst og busk savanne i de midtre og nordlige delene. I de midtre og sentrale delene av Serengeti, Seronera området er det i tillegg storvokste akasietrær.  Landskapet preges i tillegg av duvende åser og kopjer. Kopjer er granittformasjoner som stikker opp fra Savannen og gir landskapet et spesielt og vakkert preg.

I nord grenser Serengeti til Masai Mara National Reserve som ligger i Kenya, tilsammen danner dette et spesielt økosystem som er verdenskjent for sitt rike dyre og fugleliv. I sør grenser Serengeti til et annet kjent område, Ngorongoro Conservation Area med det verdenskjente Ngorongoro krateret.  Ngorongoro Conservation Area er også hovedområdet for det nomadiske kvegfolket, masaiene Tilsammen danner disse områdene unike økosystemer der masaienes tusenårige bruk er viktig for artsmangfoldet og de store populasjonene av dyr og fugler.

Serengeti har den største tettheten av pattedyr i verden. Her lever dyrene helt uten påvirkning fra mennesker. Ca. 1,5 millioner gnu, 500.000 sebra, 400.000 tompson gaseller, store mengder elefanter, bøfler, giraffer, flodhester, 3.500 løver, 1000 geparder, 800 leoparder, hyener og antiloper og gaseller. Her finner også verden største dynevandring sted.  Migrasjonen er et fantastisk skue, der den ”ruller” over Serengeti, hovedsakelig bestående av gnu og sebra. Bestandene av gnu og sebra befinner seg på bestemte plasser til bestemte tider der klimaet er den styrende kraften for vandringen. I februar kalver gnuen ute på den åpne savanne i sør. Det er et mektig skue når over 1 million gnu står tett i tett og kalver. Dette vet løver, geparder og leoparder om. Det er her ut på de åpne slettene den føler seg trygg og kan kontrollere predatorene med hjelp av sebraens øyne.

Ngorongoro krateret

Fakta:
Ngorongoro Conservation Area 8.292 km2
Masaienes hovedområde
Selve krateret er 20 km i diameter, 600 meter høydeforskjell fra kanten til bunnen, 280 km2
Avstand fra Kilimanjaro International Airport 210km
Kjøretid fra Kilimanjaro International Airport ca. 4 timer
Flytid fra Arusha flyplass til Manyara flystripe ca. 30 minutter, daglige avganger
Verdens største dyrevandring
UNESCOs verdensarv

Ngorongoro Conservation Area ble opprettet i 1959 med tanke på bevaring av landskap, dyre, fugleliv og menneskelige aktiviteten med sine driftsformer.  Masaienes tusenårige tradisjoner og nomadiske driftsform har vært og er et av de viktigste bidragene til bevaring av landskapsbildet og artsmangfoldet. Ngorongoro regnes i dag som et av hovedområdene til masaiene. Ingen annen plass i verden finne man så tette bestander av ville dyr i sameksistens med menneskelig aktivitet. Ngorongoro Conservation Area grenser opp mot Serengeti nasjonalpark i nord.

Sentralt i Ngorongoro Conservation Area er Olduvai Gorge, et arkeologisk interessant område der tidlige eksemplarer av homoides er funnet. Her har det foregått utgravinger i mange 10 år med rike funn av redskaper, bein og knokler. Fotspor etter verdens første mennesker er også funnet her, Olduvai Gorge anses som menneskeheten vugge.

Ngorongoro med krateret er en sammenrast vulkan og dermed geologisk sette en kaldera.  Geologer har beregnet at Ngorongoro var like høy som Kilimanjaro før det «raste sammen» I dag kan man oppleve kratret og kraterbunnem med over 25.000 dyr, den tetteste bestanden av løver i Afrika, ca 70 løver på et begrenset areal. Her finnes også det sorte neshornet, ca. 30 stykker.  Grunnlaget til den store dyretettheten i krateret finner man i tilgang på vann, gode beiter og næringssalter. 

Ngorongoro ligger i et geologisk aktivt område med den aktive vulkan Oldoinyo Lengai som er Tanzanias tredje høyeste fjell etter Mt. Kilimanjaro og Mt. Meru. Oldoinyo Lengai har relativt jevnlige små utbrudd der den kaster sin næringsrike aske flere hundre meter opp i luften. Store utbrudd er relativt sjelden. Utbruddene med næringsrik askenedfall over Ngorongoro og Serengeti er det viktigste grunnlaget for næringsrik plantevekst som grunnlag for stor dyretetthet.  

Før avreise

Reisegarantifondet:
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Ved konkurs eller insolvens er du som reisende sikret full tilbakebetaling av betalt reise. Topp Afrika AS har stilt lovpålagt garanti. 
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Reisevilkår:
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen kunden gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre vilkår nøye.

Betaling av reisen:
Når vi har mottatt bestilling vil vi utarbeide bestillingsbekreftelsen i henhold til bestilling når det foreligger bekreftelse fra våre leverandører. Sammen med bestillingsbekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura. Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller ved opplyste forfallsdato.
Restbeløpet blir fakturert 90 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller opplyste forfallsdato.
Bestilles reisen 90 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager eller nærmer avtalt forfallsdato og sendt sammen med bestillingsbekreftelsen.

Pass:
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

Vaksinasjon og reiseråd:
Kontakt din lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Finn mer informasjon om hvilke reisevaksiner som anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Reiseforsikring:
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Topp Afrika tilbyr avbestillings- og reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Valuta:
Vi anbefaler at du tar med deg 2-300 amerikanske dollar. Visum kjøpes ved ankomst eller på grenseovergang og må betales i amerikanske dollar. Ta gjerne med sedler i små valører, 1, 5, 10 USD, som er greie å bruke til tips.
Lokal valuta kan tas ut i minibank i byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta.
På Zanzibar er det kun minibanker i Stone Town. På Mafia Island er det ingen minibanker. 

Reiseregistrering:
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider. Det forenkler utenrikstjenestens kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.
Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

Under reisen

Bagasje på fly:
Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Skal man fly innenriks småfly i Tanzania må man helst pakke i myk bag, duffel bag. Store kofferter kan være vanskelig å få med seg i småfly.
Vanligvis gjelder 15 kg - 23 kg inkl. håndbagasje på innenriksflyginger i Tanzania.

Visum:
Topp Afrika anbefaler at visum kjøpes ved ankomst Tanzania eller ved grensepassering. Visum koster 50 US$ per 1. januar 2016. Visum kan ikke betales med VISA eller Mastercard, visum må betales kontant i amerikanske dollar. Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise.
Det er mulig å søke om visum før avreise. Kontakt den tanzanianske ambassaden i Stockholm for mer informasjon. 

Transport på safari:
Deres private guide som også er sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen på flyplassen eller annet avtalt ankomststed. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt. Bruk tid og finn din sjåfør.
Under safaridelen har dere tilgang til private safaribil og sjåfør. Vi plasserer ikke andre reisende i samme bil som dere, safarien er best når man reiser med sin familie, venner eller utvalgt reisefølge.Bilene vi bruker er Toyota Land Cruiser 4WD. Bilene er safariutrustet med "pop off roof", sikkerhetssele, radiokommunikasjon og drikkevann. Flere av våre biler har strømuttak og lademuligheter for telefon, nettbrett og pc.

Sikkerhet:
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker et land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til Tanzania innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte overnattingssted, transportøren e.l. Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

Mat og drikke:
På safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Maten på overnattingsstedene holder en høy standard, men unngå gjerne matvarer med råe melkeprodukter, bløtkokt egg, rått kjøtt og rå fisk. Vask hendene før måltidene.
Drikkevann kokes eller kjøpes på flaske.
På de fleste overnattingssteder er det vanlig å servere buffet måltider. Buffeene pleier å inneholde glutenfrie og vegetariske alternativer.
Har du behov for spesiell diett under opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.
Alle drikkevarer betales av kunden direkte på plassen om ikke annet er avtalt.

Tips:
Tips er en del av kulturen i Tanzania. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere takk for turen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er utført.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

Betaling lokalt:
Valutaen i Tanzania heter shilling (TZS). 1 norsk krone er per 1. januar 2016 verdt 261 tanzaniashilling. Trykk her for oppdatert kurs.
De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert, ta allikevel med noen kontanter i dollar, som en start.
I byene er det mulig å ta ut shilling med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landsbygda er det ikke muligheter for å ta ut kontanter. På Zanzibar er det kun minibank i Stone Town. På Mafia Island er det ingen tilgang på minibank.De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det på et gebyr på 5 %. Amerikanske dollar er også mulig å bruke som betaling. En god hovedregel er å betale i den valutaen prisen er oppgitt i. Ved bruk av annen valuta blir det ofte brukt en dårlig vekslingskurs.

Språk:
Det offisielle språket i Tanzania er swahili. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. Det finnes totalt over 100 stammespråk i Tanzania.

Lokale skikker og bekleding:
Tanzanianer oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvendt. Når man møter en tanzanianer, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsritual ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon. Som turist er det viktig å være klar over at Zanzibar, Mafia Island og deler av fastlandet er muslimske samfunn. Turister bør være nøye med å følge kleskode og unngå å nyte alkohol andre steder enn på restauranter som har tillatelse til å servere alkohol. Spesielle forholdsregler bør tas under Ramadan. Når man beveger seg på offentlige steder, bør kvinner alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle.

Klima:
Klimaet kan grovt deles inn i 3 soner.
Langs kysten, øyene utenfor og området rundt de store innsjøene, er det varmt og fuktig tropisk klima; ofte med luftfuktighet opp mot 90 %.
På høyslettene er det temperert klima, med temperaturer ned mot 15 grader om natten og enda lavere jo høyere over havet du kommer. På toppen av Kilimanjaro kan temperaturen komme ned mot 10 til 15 minusgrader. 
Lavereliggende sletteområder i innlandet har varmt og tørt klima. Varmeste tiden er november til mars med variasjoner fra ca. 25 til 35 grader. Det er to regntider i Tanzania; en kort regntid i perioden fra november til januar og en lang regntid som starter i april og varer ut mai/juni. I den korte regntiden er det mer sporadiske nedbørsmengder, bare korte byger, mens det kommer store nedbørsmengder kombinert med tordenvær i den lange regntiden, mest regn i april.
Rundt Kilimanjaro kan det komme noen byger uavhengig av regntiden, det er fjellet som bidrar til dette.

Elektrisitet:
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige el nettet, de benytter seg av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden. Dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobil, nettbrett, pc og kameraer.
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd.
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen.
Flere av våre biler har uttak og lademuligheter mens man er ute og kjører.

Mobildekning:
GSM-dekningen i Tanzania er relativt god. De fleste nasjonalparkene har bra dekning – og det samme gjelder Zanzibar. Det kan være enkelte ”lommer” uten dekning.

Geografi og miljø:
Tanzanias landskap er svært variert. Landet har store fjellområder, savanner, innsjøer, og en kystlinje med både korallrev og mangroveskog. Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, samt den største afrikanske innsjøen, Victoriasjøen, ligger i Tanzania. Landet har et subtropisk klima. Det er to regntidsperioder: En fra mars til mai, og en fra november til januar. Landet har et svært rikt plante- og dyreliv, og er blant annet kjent for det sorte nesehornet og den store dyrevandringen i Serengeti. Ca. 39 % av landområdene i Tanzania er vernet i form av nasjonalparker eller viltreservater. Til tross for dette mister Tanzania 3500 kvadratkilometer med skogområder i året, på grunn av utvidelse av jordbruksproduksjonen. Andre miljøproblemer i landet er blant annet forørkning, jorderosjon og ødeleggelse av korallrev langs kysten. Tanzanianske myndigheter sliter også med ulovlig jakt i nasjonalparkene.

Historie:
I flere århundre ble Tanzania, og da spesielt kystområdene, sterkt påvirket av arabisk kultur gjennom handel og sjøfart. På Zanzibar ble det opprettet en arabisk handelsstasjon, og fra 1698 var Zanzibar som utgjør øyene Unguja og Pemba underlagt den arabiske sultanen av Oman.  Unguja er hovedøya som til daglig blir omtalt som Zanzibar. Tanzania har vært under både tysk og britisk herredømme i kolonitiden. I 1886 ble Tanzania, eller Tanganyika (fastlandet av Tanzania), et tysk protektorat. Zanzibar beholdt sin selvstendighet til i 1890 og kom da under britisk styre. Tysklands nederlag etter første verdenskrig førte til at Tanganyika ble gitt til Storbritannia som mandatområde. I 1961 ble Tanzania selvstendig, og året etter ble det opprettet en republikk hvor Nyerere ble valgt som landets første president. Zanzibar ble først selvstendig i 1963, og året etter gikk Tanganyika og Zanzibar sammen og dannet en union med navnet "United Republic of Tanzania“. President Nyerere vedtok i 1967 et sosialistisk program for landets utvikling. Hans parti var lenge det eneste tillatte partiet. Tørke og nedgang i matproduksjonen førte imidlertid til at landet innførte flerpartisystem Nyerere gav fra seg makten til Ali Hassan Mwinyi i 1985, men beholdt kontrollen over det styrende partiet, Chama cha Mapinduzi (CCM), som formann frem til 1990. Ettpartistyret tok slutt i oktober 1995 da Tanzania holdt sitt aller første flerpartivalg. Men CCM vant valget med stor margin med Benjamin Mkapa som valgt president 23. november 1995. I desember 2005 ble Jakaya Mrisho Kikwete valgt til landets fjerde president for fem år. Han ble i november 2015 etterfulgt av John Magufuli

Samfunn og politikk:
Tanzania er en union av fastlandet Tanganyika og øyene Zanzibar. Zanzibar har selvstyre. Øygruppen har egen grunnlov, regjering og parlament, som tar beslutninger i saker som kun gjelder Zanzibar. I hovedstaden Dodoma sitter unionsparlamentet, som vedtar noen lover som gjelder for hele Tanzania, og noen for fastlandet spesielt. På Zanzibar er de fleste muslimer, mens fastlandsbefolkningen hovedsakelig er kristne eller tilhører tradisjonelle religioner. I landets grunnlov skiller en imidlertid mellom stat og religion. Det revolusjonære partiet (CCM) har hatt regjeringsmakten i Tanzania siden landet ble uavhengig i 1961. Selv om et tillegg til grunnloven i 1992 førte til at det ble tillatt med flere partier, er opposisjonen splittet, og har lite makt. CCM har en autoritær karakter, og fungerer mer som et maktapparat enn en folkebevegelse. Presidenten er landets øverste leder, og har mye makt. Han/hun peker ut statsministeren og regjeringen, og kan legge ned veto mot lovforslag i parlamentet. Forholdet mellom Tanzania og Zanzibar har i lang tid vært preget av misnøye. Befolkningen på Zanzibar ønsker større selvstendighet, mens tanzanianere på fastlandet mener at de bør være fornøyde med den unionsavtalen som finnes.

Økonomi og handel:
Selv om Tanzania har opplevd en forholdsvis stabil økonomisk vekst de siste årene er landet fortsatt ett av verdens fattigste. De fleste tanzanianere arbeider i småskalajordbruk. Viktige næringer er gruvedrift - særlig utvinning av gull -, turisme og andre servicenæringer. Etter en stor økonomisk krise på 1980-tallet la landets myndigheter om den økonomiske politikken, og innførte markedsøkonomi. De siste årene har spesielt gruvedriften ført til vekst i økonomien. Landets økonomi er imidlertid preget av korrupsjon og tungt byråkrati, som hemmer utviklingen. Den økonomiske veksten har ikke kommet hele befolkningen til gode, og det er store forskjeller mellom fattige og rike. Fordi Tanzanias inntekter fra import er mindre enn eksportinntektene har landet måtte ta opp store utenlandslån for å unngå handelsunderskudd. Selv om deler av lånene har blitt slettet, utgjorde gjelden til utlandet rundt en tredjedel av BNP i 2010. I tillegg er landet avhengig av bistand. Den internasjonale finanskrisen i 2008-2009 førte til nye budsjettproblemer.

Innførselsbestemmelser til Norge:
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.

Norsk Ambassade:
Den norske ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersielle hovedstad, Dar es Salaam. Ambassaden ligger i byens sentrum, i krysset mellom Mirambo Street og Garden Avenue.

Ambassadens åpningstider:
Mandag - fredag (kl. 08:00 - 14:45)

Visa-seksjonens åpningstider:
Mandag - torsdag (kl. 10:00 - 12:00)

Post addresse:
Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 2646
Dar es Salaam
TANZANIA

Ambassadør: Hanne-Marie Kaarstad

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +255 22 2163100 eller +47 23 95 56 00
Fax: +255 22 2163199
Epost: emb.daressalaam@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.go.tz

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (SMS) til denne mobilen.

Nyttige adresser:
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Tanzaniansk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Tanzania

Våre Reisevilkår:
Reisevilkår

INFORMASJON OM PAKKELISTE

Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best.

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Normalt, er temperaturen på safari fra 18 til 30 grader. Rundt ekvator er temperaturen 18 til 35 grader.

Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste:

Bag, ryggsekk eller koffert   Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk
Dagstursekk Til din hånd bagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen
Sandaler  
Joggesko  
Regntøy, el. Regnponcho Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn
Bukse Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki
Skjørt, kjole Til middag på kvelden
Fleesjakke Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter  
Undertøy  
Sokker  
T-skjorter  
Shorts  
Badetøy  
Solhatt, caps Sola er sterk om dagen
Solbriller   
Solkrem Solfaktor 20-50
Solstift til lepper  Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt Strømmen skrus ofte av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter  
Kamera, videokamera Husk å lade batteriene de stedene det er mulig. Flere av våre safaribiler har mulighet for lading
Kikkert  Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Myggmiddel  
Reiseapotek Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende
Sysaker Nål og tråd til reperasjon av klær og utstyr om nødvendig
Kniv Gjerne en fallkniv av typen Leatherman
   
 • SAFARIKJØRETØY, TOYOTA LAND CRUISER

  Toyota Land Cruiser har følgende utstyr:
  - 4WD
  - 8 seter
  - Sikkerhetsbelter til alle setene, 2 punkt bak og 3 punkt foran
  - Kjøleboks for oppbevaring av drikke
  - Lademulighet for mobil, nettbrett, pc og fotoapparat til alle setene
  - Safariluke for maksimalt utbytte under safarikjøring også safariluke for setene foran

  Bilen kan ha avvikende farge i forhold til bildet.