Cape Town, Krüger og strandferie i Mosambik

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  AVREISE FRA NORGE

  Deres reise starter fra flyplassen nærmest deres bosted. Vi vil finne beste og rimeligste reiserute som er tilgjengelig på ønsket avreisedato. Om du har bestemte ønsker om flyselskaper eller billettyper du ønsker å benytte, vil vi selvsagt ta hensyn til dette. Vennligst opplys om ønsket avreiseflyplass i deres henvendelse til Topp Afrika.

 • Dag 2:

  ANKOMST CAPE TOWN

  Dere ankommer Cape Town, og blir kjørt til hotellet.

  Det er mye å oppleve i Cape Town-området. Sentrum av Cape Town: V&A Waterfront, Green Square Market og å nyte solnedgangen over Cape Town fra Table Mountain. Middag på en av de mange sjømatrestaurantene ved Waterfront er absolutt å anbefale. 

  Mer om City Lodge Hotel Victoria And Alfred Waterfront
  Hotellet ligger i gåavstand til butikker og restauranter og V&A Waterfront. Hotellet bestå av 207 rom med god standard. Hotellet har et lite spa basseng hvor man kan kjøle seg ned. 

  Oppgraderingsmuligheter i Cape Town
  The Portswood Hotel 
  The Commodore Hotel 
  Victoria & Alfred Hotel 
  Queen Victoria Hotel & Manor House 
  One&Only Cape Town

 • Dag 3:

  KAPP DET GODE HÅP

  Dere blir hentet av deres guide som skal ta dere med på en opplevelsesrik tur til Kapp det Gode Håp. Dere kjører langs østsiden av "The Cape Peninsula", der stopper i Simon's Town hvor dere besøker de kjente afrikanske pingvinene.

  Turen fortsetter til "Cape of Good Hope" hvor dere kan ta kabelbanen opp til fyrlyset og se den fantastiske utsikten utover havet hvor Stillehavet møter Atlanterhavet. 

  På veien tilbake kjører der langs den dramatiske vestkysten via de kjente strendene Clifton and Camps Bay. Den Flyvende Hollender ser man nok ikke, men det var her den hol­land­ske båten gikk på grunn og forsvant i 1641, på vei hjem til Europa. Kaptein van Decken ville ikke godta forliset og sver­get på at han skulle seile rundt kappet, om det så ikke ble før dommedag.

  Måltider:
  Denne dagene er frokost inkludert

 • Dag 4:

  UTSIKT FRA TABLE MOUNTAIN

  Et besøk på Table Mountain er obligatorisk når man er i Cape Town. Fjellets høyeste punkt er Maclear's Beacon som strekker seg 1086 meter over havet. Toppen av fjellet danner et 3 km langt platå. Fjellet er kjent for sin rike flora, og er fredet da det inngår som en del av Cape Peninsula National Park. Det skal være 1470 ulike plantevekster på fjellet, hvorav mange av artene kun finnes her i området. På fjellet finnes også mange ulike dyrearter, blant annet klippegrevlingen. 

  Dere tar taxi til taubanen, billetter til taubanen er inkludert i turpakken dere bestiller av Topp Afrika. Nyt den vakre utsikten utover byen og Robben Island. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 5:

  FRIDAG I CAPE TOWN

  Nyt avslappende dager i Cape Town. Byen byr på flott arkitektur, natur, utflukter og historiske steder. Vandre rundt i gatene, spis et godt måltid og nyt atmosfæren. 

  Tilleggsaktiviteter vi kan legge inn i programmet, spør oss om pris:
  Robben Island
  Dagsutflukt til vindistriktet
  Historisk byrundtur med guide
  Haidykking
  Two Ocean Aquarium
  Besøke Township med guide
  Helikoptertur over byen

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 6:

  TIL KRUGER NASJONALPARK

  Tildlig på morgenen blir dere kjørt til flyplassen, og sjekker inn på flyet til Hoedspruit. Etter ankomst og bagasjehenting setter dere kursen mot vakre Hoyo Hoyo Safari Lodge. I Krugerparken er det muligheter for å se "The Big Five" som er løve, elefant, leopard, neshorn og afrikansk bøffel. Uttrykket "The Big Five" stammer fra de fem dyreslagene som var vanskeligst å felle for storvilltjegerne.

  Cape Town - Hoedspruit   09:50 - 12.25  SA 2002

  Mer om Hoyo Hoyo Safari Lodge:
  Lodgen består av 6 Tsonga inspirerte hytter, røde jordvegger og stråtak. Fra restauranten ser man vannhullet hvor elefaner og andre dyr kommer for å drikke. Hver hytte er vakkert innredet og har egen terrasse hvor man kan nyte ettermiddagen og kvelden. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost og middag inkludert

 • Dag 7-8:

  SAFARI I KRUGER NASJONALPARK

  En typisk dag på safari-lodge starter før soloppgang. Man blir vekket grytidlig og får tatt en kopp kaffe og en kjeks før morgensafarien. Etter safarien er det stor frokost på lodgen, deretter mulighet for fottur med bevæpnet ranger. Eventuelt avkobling rundt bassenget frem til lunsj. Ettermiddagssafarien starter kl. 16:00; deretter middag, noen ganger i en ”boma” rundt et bål. Nok en spesiell, afrikansk opplevelse.

  Måltider:
  Disse dagene er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 9:

  FLY TIL MOSAMBIK

  Reiserute:
  Nelspruit - Vilankulos    11:45 - 12:55    SA 8258 

  Dere flyr videre til Vilanculos i Mosambik. Kjøp av visum (70 USD) er proforma før bagasjehenting og transport til hotellet. Husk at passet må ha en gyldighetstid på minst tre måneder etter innreise. Dere blir møtt på flyplassen og kjørt til lodgen. 

  Mer om Vilanculos:
  Vilanculos er en avslappende by med flotte strender og krystallklart turkis hav. Byen har alle fasiliteter du trenger for en fantastisk badeferie. Denne travle kystbyen har sin egen internasjonale flyplass og er et flott utgangspunkt for å utforske de idylliske øyene i Bazarutoskjærgården. Selve byen tilbyr god dykking, et bredt utvalg av overnattingsmuligheter og et livlig natteliv. Besøkende kan hoppe på en tradisjonell dhow og utforske den uberørte Bazarutoskjærgården, sjekke ut ferske råvarer og lokale suvenirer på det travle markedet i sentrum av byen, eller tilbringe dagen med å slappe av i solen på en av de idylliske strendene. Andre populære aktiviteter er ridning, havfiske, kitesurfing, dykking, snorkling og seiling. 

  Forslag til overnattingssteder:
  Vilanculos Beach Lodge:
  Vilanculos Beach Lodge ligger nydelig til ved stranden på fastlandet, med flott utsikt over Indiahavet. Hovedbygningen består av lounge, resepsjon, bar og restaurant. Herfra kan dere nyte utsikten utover havet, den frodige hagen, palmetrærne og bassenget. Overnatting i bungalows med en-suite bad, air-con, myggnetting, elektronisk safe, minibar, te/kaffe fasiliteter. Store glassdører tillater naturlig lys inn i rommene. Mulighet for chalet med privat veranda, og familierom. I den lille kystbyen Vilankulo møter dere vennlige mennesker og en livlig atmosfære, og byen er en perfekt base for å utforske den idylliske Bazarutoskjærgården og Bazaruto nasjonalpark. Aktiviteter: Utforske Bazaruto Archipelago, dyphavsfiske, dykking og snorkling, båtutleie, hvaltitting, øyhopping, kajakk, dhow-tur, marked, hesteridning. 

  Pestana Bazaruto Lodge ****
  Helt nord på den 35 km lange øya Bazaruto finner vi Pestana Bazaruto Lodge, med 40 bungalower som ligger helt i vannkanten. Hyttene holder en god firestjerners standard. De ligger i en tropisk hage med utsikt over blått hav og hvite sandstrender så langt øyet rekker.

  Deler av øya består av enorme sanddyner, kratt, gress og småskog. Ned mot strendene gror det tykke skoger av jerntrær, kokosnøttpalmer og cashewnøttetrær. Dyreartene du finner i havet er delfiner, sjøkuer, knølhval, havskilpadder. Bazaruto er et paradis for snorkling med krystallklart vann og en overflod av tropiske fisk, nesten som i et akvarium. Øyriket fortjener virkelig navnet det har fått; Perlen i Indiahavet.

  Et godt og rimeligere alternativ for strandferien i Mosambik.

  Anantara Bazaruto Island Resort & Spa *****
  Bazaruto er den største øya i arkipelet av samme navn, et av Afrikas fremste reisemål for sportdykkere og strandløver. Øya er omlag 3 mil lang og det er to lodger på hele øya (2 mil fra Anantara til neste lodge). Her kan man oppleve over 100 korallarter, tusenvis av tropiske fiskeslag, fem ulike delfinarter, fire hvalarter og hai. Man kan også se alle de fem marine skilpaddeartene og den største bestanden av den sjeldne dugongen (sjøku) på hele den afrikanske østkysten. Anantara er det perfekte feriestedet for barnefamilier, nygifte og andre som vil oppleve tropeklima, uberørt landskap og mange ulike aktiviteter.

  Anantara Bazaruto Island Resort & Spa tilbyr behagelig luksus i verdensklasse. Alle villaene er luksuriøse med alle moderne fasiliteter. Resorten er nydelig med to svømmebasseng, to restauranter (mange kvelder dekker de imidlertid bord på stranden), nydelig mat, fantastisk spa med utsikt over hele bukten og ikke minst hyggelig betjening. Lodgen tilbyr mange aktiviteter, som matkurs, tennis, volleyball, hesteridning, fugletitting, snorkling og dykking, sandboard, dypvannsfiske, ulike typer vannsport og mere til.

  Azura Lodge *****
  Azura Lodge er uten tvil stedet for bryllupsreise! Etter å ha sjekket ut en rekke lodger i femstjernersklassen, fant vi Azura, som skiller seg ut på grunn av beliggenhet, valg av materialer, flott og spesiell design, eget svømmebasseng og en egen privat liten solhytte på stranden. Stedet ligger helt nord på Benguerra-øya med milevis av uberørte strender og kort vei til snorkling og fiske.

  Azura er landets første luksuriøse øko-økonomiske rekreasjonssted, med 14 luksuriøse strandvillaer bygget av det lokale samfunnet og drevet i partnerskap med innbyggerne. Hver av villaene har privat svømmebasseng.

  Tenk dere en uberørt øy, øde hvite sandstrender, gnistrende turkis sjø, svaiende palmer, solrike dager og stjernespekkede netter. Dette er Azura Mosambik!

 • Dag 10-13:

  AVSLAPPENDE DAGER PÅ BAZARUTO

  Vakre Mosambik er blant Afrikas mest spennende reisemål; uberørt natur og tropiske strender med supre forhold for dykking. Øygruppen Bazaruto Archipelago er en beskyttet nasjonalpark uten veier, butikker eller turistattraksjoner; et paradis! 

  Mer om Mosambik:
  Liggende på Afrikas østkyst finner vi dette tropiske paradiset velsignet med 2000 kilometer spektakulær kystlinje. Med sine idylliske strender frynset med palmer og krystallklart hav med et fantastisk utvalg av marint liv, er denne fortryllende afrikanske nasjonen en ideel destinasjon for en eventyrferie. Her kan dere oppleve cruise i solnedgang, ridning, snorkling, delfinturer og dykking i verdensklasse. Tilbring dagene med å fordype deg i den fascinerende lokale kulturen, beundre den imponerende koloniale arkitekturen og bli kjent med de vennlige lokale innbyggerne.

  Måltider:
  Disse dagene er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 14:

  HJEMREISE

  Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landet som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet. 3 timer før flyavgang er det avreise fra resorten og dere blir kjørt til flyplassen for retur til Europa. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 15:

  ANKOMST NORGE

  Dere ankommer Norge med mange gode minner dere ikke vil glemme!

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Sør Afrika

INFORMASJON OM REISEN

Reisemål: Sør Afrika og Mosambik
Destinasjoner: Cape Town, Krüger Nasjonalpark & Bazaruto
Ankomstflyplass: Cape Town International Airport (CPT)
Hjemreiseflyplass: Vilankulos Airport (VNX)

VILKÅR
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

FØR AVREISE

REISEGARANTIFONDETTopp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikerer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

BETALING AV REISEN
Ved mottakelse av bestilling går vi igang med å bestille opp deres program. Når programmet er 100% bekreftet sender vi ut en booking bekreftelse.
Sammen med booking bekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Er Topp Afrika AS ansvarlig for flybilletter vil kostnaden faktureres på samme faktura som depositumet.
Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato dersom ikke behovet for betaling av flybilletter krever en kortere frist
Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato.
Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager og sendt sammen med booking bekreftelsen.

PASS
Det er kundens ansvar å sørge for at pass er gyldig, uten skade og oppfyller kriteriene for reisen.
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 3 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

REISER TIL SØRAFRIKA MED BARN UNDER 18 ÅR
Nye immigrasjonsregler blir innført fra 1. juni 2015 for reisende med barn under 18 år.

Menneskehandel har vært og er fremdeles et problem i mange land. Sør-Afrika har nå tatt grep om dette og innført nye immigrasjonsregler som trer i kraft 1. juni 2015. For nordmenn som skal reise hit medfører dette kun et par minutter på pcen for å få de riktige dokumentene:

Gå inn på Skatteetaten og velg Folkeregister.
Logg inn for fødselsattest. Velg fødselsattest med foreldre og fødselsattest flersprålig.
I kommentarfeltet nedenfor skriver du at den skal brukes i forbindelse med ferie i Sør-Afrika. Attesten skal da bli sendt automatisk til Fylkesmannen for å bli stemplet før den sendes videre til deres folkeregistrert adresse.

Dette kan ta litt tid, så ikke utsett å bestille fødselsattesten. Hvis den ikke kan fremlegges ved innsjekk får dere ikke reise!

Hvis bare den ene forelderen skal ha med barnet på reise må det fremlegges ytterligere dokumentasjon i tillegg til ovennevnte, som foreldresamtykke , rettslig samtykke eller dødsattest hvis dette er relevant. Alle dokumenter skal være på engelsk og må være stemplet fra Fylkesmannen.

Hvis barn skal på reise med andre voksne enn foreldrene må det fremlegges særskilt dokumentasjon. Ta kontakt med oss for nærmere informasjon.

VAKSINASJON OG REISERÅD
Kontakt ditt lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Vaksinasjoner som anbefales av Folkehelseinstituttet. Anbefaligene kan endres umiddelbart uten at det blir oppdatert nedenfor.
Gå til FHI for siste oppdatert liste

 • dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
 • Hep A: Hepatitt A-vaksine

REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise.
Topp Afrika tilbyr avbestillings og reise forsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Dersom du skal oppholde deg på høyder over 4000 m.o.h må du sjekke om din forsikring er dekkende.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner. Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

UNDER REISEN

BAGASJE PÅ FLY
Internasjonale flyvninger

Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Bagasjevekt på innenriksfly varierer fra 15 kg - 23 kg. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Sørg for å ha uunnværlige ting i håndbagasjen; pass, int. vaksinasjonskort, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, medisiner, kamera, kikkert og andre ting med høy verdi. 

VISUM
Det er ingen krav om visum for norske borgere.
For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Afrikas ambassade i Oslo.

TRANSPORT
Om ikke leiebil hentes ut ved ankomst Sør Afrika står deres private sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør. 
Det er et godt utbygd veinett i Sør-Afrika, busser, taxi er tilgjengelig overalt. Togtilbudet dekkerer store deler av landet med alle klasser, også eksklusive togreiser. 
På utflukter brukes som regel små minivaner med privat sjåfør.
På safari brukes åpne safarbiler.
Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele, radiokommunikasjon, safariluke, drikkevann og dere har dyktig sjåfør under oppholdet.

SIKKERHET
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker et land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til Tanzania innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte overnattingssted, transportøren e.l. Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

MAT OG DRIKKE
Sør Afrika har noen av de beste restaurantene i verden. Høy standard på maten, fantastisk service og god vin gjør at din reise til Sør Afrika kan bli en kulinarisk reise. Finn noen av Afrikas beste resturanter her.

De dagene dere er på safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Hvilke måltider som er inkludert i reisen står spesifisert i dag til dag programmet. Maten på overnattingsstedene vi bruker holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten man spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise.
Vask hendene før måltidene. 

Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.  

TIPS
Tips er en del av kulturen i Sør Afrika. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere takk for turen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er utført.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

BETALING LOKALT
Valutaen i Sør Afrika heter rand (ZAR). 1 norsk krone er per 01. februar 2016 verdt 1,86 rand. Trykk her for oppdatert kurs
De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert. Det rådes likevel til å ta med (noe) kontanter i dollar, som en start.
I byene kan en ta ut rand med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landbygda og i parkene er det ikke muligheter for å ta ut kontanter, derfor viktig å ta med kontanter når man reiser fra byene. 
De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det da på et gebyr på 5%. 

SPRÅK
De offisielle språkene i Sør Afrika er Afrikaans, engelsk, zulu, xhosa,swazi, ndebele, sør-sotho, nord-sotho, tsonga, tswana og venda. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. 

LOKALE SKIKKER OG BEKLEDNING
Den jevne sørafrikaner oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en sørafrikaner, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon.

KLIMA
Sør-Afrika har et mildt, tørt klima med mange soldager. Gjennomsnittlig årlig nedbør er 466 mm sammenlignet med et gjennomsnitt på verdensbasis på 860 mm. 20 prosent av Sør-Afrika har mindre enn 200 mm nedbør i året. I mange deler av Sør-Afrika er sommeren (desember – februar) preget av kraftig torden og lyn om ettermiddagen/tidlig kveld med kraftig regnskyll over en kort periode. Dette kan gi vanskelige kjøreforhold.

Klima i Johannesburg (1769 m.o.h): Varmeste måned: januar, gjennomsnittstemperartur 14 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 4 - 16 C. Minst nedbør i juni med gjennomsnittlig 6 mm. Mest i januar med gjennomsnittlig 150 mm.

Klima Cape Town (17 m.o.h.): Varmeste måned: februar, gjennomsnittstemperatur 16 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 7 - 17 C. Minst nedbør i februar med gjennomsnittlig 10 mm. Mest nedbør i juli med gjennomsnittlig 92 mm.

ELEKTRISITET
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige elnettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. 
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd. 
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. 

MOBILDEKNING
GSM-dekningen i Sør Afrika er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

FAKTA

GEOGRAFI OG MILJØ
Sør-Afrika ligger lengst sør på det afrikanske kontinentet og har Det indiske hav i øst, og Atlanterhavet i vest. Et subtropisk fuktig klima preger landets østkyst, mens klimaet i vest er tørrere og mer temperert. Landskapet domineres av det gigantiske innlandsplatået, mens i øst ruver fjellkjeden Drakensberg i landskapet. Fjellene strekker seg i en bue fra grenseområdet i nordøst, til øst på Kapplandet. Langs kysten finner man de smale og mer fruktbare landstripene. Sør-Afrika har et rikt dyre- og planteliv, og store områder har derfor fått status som vernede nasjonalparker. Mangelen på vann er Sør-Afrikas kanskje største miljøproblem. Det er stadig større etterspørsel, og vannressursene er knappe. Forurensing i form av sur nedbør fører til jorderosjon og forørkning av dyrkbar jord.

HISTORIE
Noen av verdens eldste arkeologiske funn er blitt gjort i Sør-Afrika. Spor i form av hulemalerier kan dateres helt tilbake til 20 000 år f.Kr. Man antar at disse er laget av San-folket som er den eldste fortsatt eksisterende folkegruppen i Sør-Afrika. Sør-Afrika har en brutal historie. Landets moderne historie startet rundt 1652 da nederlenderne grunnla Kappkolonien, som var en forsyningsstasjon for skip som dro mellom Europa og Asia. Koloniseringen førte til at nesten alle opprinnelige beboere ble utryddet eller ble slaver for europeerne. Storbritannia besatte senere Kappkolonien og forbød slaveriet, noe som førte til at nederlenderne (boerne) emigrerte for å danne egne republikker i landet. Forholdet mellom europeiske koloniherrer og den svarte befolkningen var preget av undertrykkelse og slaveri. I tillegg var det hele tiden rivalisering mellom engelskmenn og nederlendere. Diskriminering og rasisme kan være et dekkende ord for å beskrive mye av Sør-Afrikas moderne historie. Det afrikaanerdominerte National Parti (NP) vedtok fra 1948 mange lover som kategorisk undertrykket og ekskluderte landets svarte majoritet fra å inneha politiske, sosiale og økonomiske rettigheter. Dette rasediskriminerende regimet ble kalt apartheid og ble på begynnelsen av 1990-tallet avskaffet etter massivt internasjonalt press. Da ble også den viktigste opposisjonspolitikeren Nelson Mandela satt fri etter 28 år i fangenskap. I 1994 kunne frigjøringsbevegelsen ANC og Mandela erklære det første frie og demokratiske valget for vunnet. De svartes kamp for en likeverdig posisjon i samfunnet hadde endelig ført fram, og den offisielle diskrimineringen opphørte.

SAMFUNN OG POLITIKK
Frigjøringsbevegelsen African National Congress (ANC) har fortsatt regjeringsmakt i Sør- Afrika. Etter Mandelas tilbaketrekning fra politikken har korrupsjonsanklager herjet den nye politiske ledelsen og skapt splittelser i ANC. Det største opposisjonspartiet, Democratic Alliance (DA), har fått større oppslutning, men utgjør fortsatt ikke noe reelt politisk alternativ til ANC. Selv om apartheid ikke lenger er gjeldende i praktisk politikk er arven fra regimet svært synlig. Det er fortsatt store sosiale og økonomiske forskjeller mellom svarte og hvite, og i tillegg er det mye kriminalitet og fattigdom. Arbeidsløsheten utgjør en av de største politiske utfordringene, i et land der 25,5 prosent av befolkningen mangler jobb. Man antar at 21,5 prosent av Sør-Afrikas voksne befolkning har HIV/AIDS. Arbeidet med å dele ut medisiner går tregt og mange har ennå ikke tilgang til medisinsk behandling. Treatment Action Campaign (TAC) er en av de viktigste aktørene i kampen mot HIV/AIDS og har endret landets politikk på dette området.

ØKONOMI OG HANDEL
ANC har siden 1996 ført en nyliberal økonomisk politikk med mål om økt økonomisk vekst og sysselsetting. I dag er Sør- Afrika et mellominntektsland. Landet har en økende middelklasse blant den svarte befolkningen og her får flere mulighet til jobb og utdanning. Den økonomiske veksten har gitt økte innvesteringer i offentlige tjenester og infrastruktur. Sør-Afrika har alltid vært et av Afrikas økonomiske maktsentre. Den sørafrikanske finanssektoren er velutviklet og børsen er den viktigste i Afrika. I dag utgjør gull og edelstener fremdeles halvparten av landets totale eksport, og landet er ellers verdens største produsent av metallene mangan, platina og krom. Til tross for at Sør-Afrikas økonomi er oppadgående, har ikke veksten vært sterk nok til å gjøre mye for de aller fattigste. De største utfordringene for landets økonomi er den høye arbeidsledigheten og den skjeve fordelingen av landets rikdom. 

INNFØRSELSBESTEMMELSER I NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no

NORSK AMBASADE
Den norske ambassaden i Sør Afrika ligger i landets hovedstad, Pretoria. 

Ambassadens åpningstider:
Mandag - Fredag kl. 08:30 - 16:00

Besøksadresse
Ozmik House, 
165 Lynnwood Road,  Brooklyn

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +27 12 364 3700 
Epost: emb.pretoria@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.org.za

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen. 

Nyttige adresser:
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Sør Afrikansk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Sør Afrika

Våre Reisevilkår:
Reisevilkår

INFORMASJON OM PAKKELISTE

Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best.

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Normalt, er temperaturen på safari fra 18 til 30 grader. Rundt ekvator er temperaturen 18 til 35 grader.

Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste:

Bag, ryggsekk eller koffert   Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk
Dagstursekk Til din håndbagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen
Sandaler  
Joggesko  
Regntøy, el. Regnponcho Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn
Bukse Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki
Skjørt, kjole Til middag på kvelden
Fleesjakke Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter  
Undertøy  
Sokker  
T-skjorter  
Shorts  
Badetøy  
Solhatt, caps Sola er sterk om dagen
Solbriller   
Solkrem Solfaktor 20-50
Solstift til lepper  Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt Strømmen skrus ofte av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter  
Kamera, videokamera Husk å lade batteriene de stedene det er mulig. Flere av våre safaribiler har mulighet for lading
Kikkert  Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Myggmiddel  
Reiseapotek Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende
Sysaker Nål og tråd til reperasjon av klær og utstyr om nødvendig
Kniv Gjerne en fallkniv av typen Leatherman