Etiopias historie

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  Avreise fra Norge

  Deres reise starter fra flyplassen nærmest deres bosted. Vi vil i alle tilfeller bestille en gjennomgående billett, dette betyr at når du har sjekket inn går bagasjen helt frem til endelig destinasjon. 

  Dere flyr til Oslo med SAS og fra Oslo går reisen videre med Star Alliance Ethiopian Airlines. Gjennomgående billett for hele turen

  Reiserute fra Norge: 
  ET 715 Oslo 18:20 - Addis Abebe 05:20 

 • Dag 2:

  Ankomst Addis Abeda

  Etter frokost på flyet lander dere i Etiopias hovedstad, Addis Abeba, Bole Internasjonale flyplass (ADD). Her blir det immigrasjonskontroll før bagasjeutlevering og møtte med deres sjåfør og guide som vil ta dere med på en flott bytur. Addis Abeba byr på store kontraster og mangfold. Som andre metropoler er Addis Abeba med sine 4 millioner innbyggere en levende by med stor trafikk og aktiv handel. Et pulserende byliv med mennesker som er på vei i alle retninger, omgitt av boder, forretninger og storslåtte bygninger er fascinerende syn. Det er stor byggeaktivitet og en rivende utvikling noe som vitner om stor vekst økonomisk utvikling. Dere får et godt glimt av byens modernisering og flotte bygninger som skyter opp. I løpet av dagen besøker dere bl.a. Nasjonalmuseet hvor Lucy-levningene er utstilt, verdens eldste menneske som levde for over 3 mill. år siden. Før dagen avsluttes blir det en tur opp på Entoto-fjellet med en fantastisk panoramautsikt over Addis Abeba. I løpet av dagen spiser dere lunsj på en av Addis mange gode vegetarrestauranter. Etter denne flotte dagen går turen til ærverdige Golden Tulip Hotel for dusj, middag og avslapping.  

  Måltider:
  Denne dagen er lunsj og middag inkludert.

 • Dag 3:

  Addis Abeba - Axum

  Etter en rolig start på dagen og sein frokost slapper dere av på hotellet eller besøker Addis sentrumsområde og drikker en kopp etiopisk kaffe eller en lett lunsj på en av de mange vegetar-restaurantene før dere går tilbake til hotellet for å bli kjørt til flyplassen for avreise til Axum. Ved ankomst Axum blir dere møtt og kjørt til Sabean International Hotel. Her slapper dere av resten av dagen fram til middag 

  Fly Addis Abeba (ADD)  - Axum (AXU) 15:00 – 16:20

  Om Axum og Dronning Saba
  Axum er en liten by, men byens historie kan spores flere tusen år tilbake i tid. Her foregår det fortsatt store arkeologiske utgravninger og man anslår at det fortsatt er betydelige uoppdagede arkeologiske funn. For ca. 3 tusen år siden ble den unge Bilqis kronet til Dronning av Saba. Det er litt usikkert hvor landet Saba lå, men det antas at det var i Jemen – Etiopia-området. Dronningens sønn Menelik er med historisk sikkert plassert i Etiopia og Aksum. Axum var stor og betydningsfull rundt Kristi fødsel. Axum var da hovedstad i det store Axum-riket. Axum lå strategisk til i handelsruten mellom landene ved Rødehavet og Det Indiske hav. Axum er den dag i dag sett på som en av Etiopias helligste byer

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert.

 • Dag 4:

  Axum

  Etter frokost blir dere hentet på hotellet og kjørt til utkanten av Axum. I dag vandrer dere på historisk grunn når dere besøker de berømte granittobeliskene med enorme dimensjoner, den største har en høyde på 33 meter. Obeliskene er hugget ut i ett stykke stein, såkalt monolitter og fraktet i et stykke. Den største obelisken falt da den ble forsøkt satt opp. I Axum foregår de fortsatt stor arkeologiske utgravinger og i 2008 mente tyske arkeologer at de hadde funnet dronningen av Sabas palass utenfor Axum. Her går dere også på historisk grunn og får et godt innblikk i livet til dronning Bilqis, dronningen av Saba. Dere kan også vaske hendene i "det samme vannet" som dronningen kanskje badet i. På ettermiddagen er det fint å vandre gatelangs og sette seg på en lokal kafe og drikke kaffe før det blir middag på hotellet.

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert.

 • Dag 5:

  Axum - Lalibela

  Etter en rolig frokost blir dere kjørt den korte distansen til flyplassen og ferden går videre til Lalibela. Lalibela betraktes i dag som en rolig landsby med liten administrativ, sosial og økonomisk betydning i motsetning til i middelalderen da dette var hovedstaden. Ved foten av det 4200 m.o.h høye Abune Yosef-fjellet er det ikke så lett å få øye på byen med disse spesielle steinkirkene. På flyplassen i Lalibela blir dere møtt og kjørt til deres hotell Mountain View Hotel for innsjekk. Etter innsjekk får dere den første omvisningen på steinkirkene, alle 11 kirkene er hugget ut i en steinblokk hver, monolitt. Etter å ha besøkt de første kirkene blir det en god lunsj hos den skotske damen som har bygd en spesiell restaurant på en klippe med fantastisk utsikt, nydelig lunsj på Ben Abeba. Etter en god lunsj besøker der flere kirker med deres guide. Spørsmålene er mange, hvordan var det mulig å hogge ut de store kirkene i denne harde berggrunnen? Det er en svært fascinerende opplevelse å se disse store kirkene som er hugget ut i en og en steinblokk .

  Fly Axum (AXU) - Lalibela (LLI): 11:50 - 12:30 

  Mer om Lalibela

  Tidligere het byen for Roha, men fikk etter hvert navnet etter Kong Lalibela (1181 – 1221). Det var mye mystikk rundt kong Lalibela helt fra fødselen. Legenden om kongen og historien om hvordan steinkirkene ble hogget ut fortelles mens vi går rundt i kirkene sammen med prestene. Lalibela er en av Etiopias helligste byer og årlig kommer det tusenvis av pilegrimer til byen. Til sammen er det 11 klippekirker som betraktes som verdens 8. underverk og står selvsagt på UNESCOS verdensarvliste. For mange troende er en pilegrimsreisen hit vært et mål og et must i livet

  Mer om Mountain View Hotel
  Hotellet ligger på en klippe på 2800 m.o.h rette utenfor Lalibela. Her er det fantastisk utsikt til dalen og fjellene som omkranser Lalibela. Alle rommene har fantastisk utsikt fra egen balkong ved solnedgang. Rommene har store senger, bad med dusj, toalett, hårføner, toalettartikler, badekåpe, noen med badekar, det er garderobeskap, låsbar safe og Wifi. Restauranten serverer alle måltider og i baren får dere kjøpe alle typer drinker.

  Måltider:
  Denne dagen er lunsj og middag inkludert.

 • Dag 6:

  Lalibela

  Etter frokost drar dere på en litt annerledes tur og får et virkelig inntrykk av naturen rundt Lalibela! På muldyr og med gode hjelpere, rir dere opp til Asheten Mariam-platået som ligger på ca. 3200 m.o.h. Fra platået ser dere ut over det storslåtte fjellandskapet. Etter denne flotte turen går der ned igjen til Lalibela og nyter en sein lunsj hos den skotske damen på Ben Abeba. Resten av ettermiddagen slapper dere av på hotellets eller ta en tur i bygatene.

  Litt om dagliglivet i Lalibela
  Lalibela ligger i fjellmassivet Abune Yosef med topper over 4000 m.o.h. Vegetasjonen består av alpin vegetasjon med arter man bare finner her, endemiske. I små avsidesliggende landsbyer foregår dagliglivet etter tradisjonelt mønster guttene passer buskapen i fjellene mens jentene læres opp i husarbeid i hjemmet. Dalsidene er relativ fruktbare med mulighet for gode avlinger. Det brukes hvor bøndene fortsatt bruker okser når åkrene skal pløyes og stelles. I regntiden forvandles de tørre elveleiene i dalbunnen til store elver som kan gjøre stor erosjonsskade og frakte bort verdifull matjord.

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert.

 • Dag 7:

  Lalibela - Gondar

  Etter frokost går turen til  flyplassen i Lalibela for flygning til Gondar. Ved ankomst Gondar blir dere møtt av sjåfør og guide som tar imot og kjører der til restauranten drevet av fire søstre. Her smaker dere gjennom det Etiopiske kjøkkenet med blant annet injera og fantastisk etiopisk mat fra den rikholdige buffeten på restauranten The Four Sisters.

  Fly Lilibela (LLI) - Gonder (GDQ): 12:50 - 13:20 

  Etter lunsj på The Four Sisters: 
  Besøker vi Keiser Fasilidas slott med arkitektur inspirert fra Italia og andre land utenfor Etiopia. Landets største bosetning var i dette området og byen var et viktig administrativt, handels-, religiøst og kulturelt senter og ble hovedstad under Keiser Fasilidas. Byen var også velkjent for sine dyktige håndverkere. De flotte bygningene bidro til å heve byens storhet slik at det ble en by med stor betydning. Gondar forble stor inntil Keiser Tewadros II på midten av 1800-tallet flyttet sitt regjeringssete vekk fra Gondar. Gondar falt og ble plyndret av sudanske muslimer. Mange bygninger ble også ødelagt av britisk bombing i 1941 under den Etiopiske frigjøringskampen. Til tross for dette har Gondars berømte slottsborger overlevd og er i dag noen av Etiopias mest fascinerende bygninger som står på UNESCOS verdensarvliste. Etter besøket på slottet går turen opp på høyden, til Goha Hotel for avslapping og middag. 

  Mer om Goha Hotel
  Hotellet ligger fantastisk til på en høyde over byen Gondar med store terrasse nær bar og restaurant. Hotellet har basseng med utsyn til byen og landskapet omkring. Rommene har tradisjonell innredning i de typiske Etiopiske fargene. Separat baderom. Det er gratis tilgjengelig Wifi.

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert.

 • Dag 8:

  Gondar - Bahir Dar

  Etter frokost går turen til Bahir Dar. Veien er asfaltert og går på østsiden av Tanasjøen. Det er oversiktlig landskap langs veien. Halvvei på dagen kjøretur passeres et kjent landemerke, "guds finger" en svært markert og synlig fjellformasjon i det vi forlater fjellområdene og kjører inn i et flatere landskap. Landskapet er variert med små landsbyer som gir dere et glimt av livet på landet. Ved lunsjtider kommer dere fram til Babir Dar. Ved ankomst Bahir Dar kjøre dere til Kuriftu Resort og sjekker inn og spiser lunsj. 

  Kjøretid Gondar - Bahir Dar: 4 timer
  Avstand: 160 km

  Mer om Kuriftu Resort 
  Hotellet i Bahir Dar ligger idyllisk til rett ved Tanasjøen. Her er det badebasseng og trivelig uteområde. Hotellet byr på spabehandling og utenfor rommene er det plass å samles ved peisen når kvelden faller på. 

  Mer om Bahir
  Bahir Dar har fått tilnavnet «Rivieraen». Byen har gjennom århundrer vært et viktig handelssenter. Bahir Dar er en universitetsby og spiller en viktig rolle både økonomisk og handelsmessig. Mest kjent er kanskje byen for sine hovedattraksjoner; de mange klostrene som ligger på øyene i Tanasjøen og Blånilen som har Tanasjøen som sin kilde. Den dag i dag brukes papyrus-kanoer, tankwas, som fremkomstmiddel på Tanasjøen. Båtene som er åpne bak, ser farlige og sårbare ut, men de frakter både passasjerer og gods til og fra de mange øyene som ligger i sjøen. 

  Måltider:
  Denne dagen er lunsj og middag inkludert.

 • Dag 9:

  Lake Tana

  Om morgenen og formiddagen ligger Tanasjøen helt stille. Da er det fint med en båttur. Tanasjøen med alle sine øyer har en lang historie, bl.a. med munker som bygde mange klostre og tilbrakte livene sine i disse. Vi besøker et av de eldste klostrene fra 1400-tallet, der kvinner har adgang. Her ser vi fargerike eksempler på etiopiske kunstskatter, hellige skriftbøker og gaver gitt av tidligere keisere. Siden Tanasjøen er Blånilens store vannkilde, følger det med en tur til elvemunningen hvor Blånilen begynner før turen går tilbake til hotellet. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert.

 • Dag 10:

  Bahir Dar - Addis Abeba

  Etter frokost blir dere kjørt til flyplassen for avreise til Addia Abeba. Ved ankomst Addis blir vi møtt på flyplassen og kjørt de få kilometerne til luksushotellet Golden Tulip Hotel for innsjekk og avslapping.Her kan dere slappe av og nyte det siste døgnet av deres opphold eller besøke byens sentrum i nær gåavstand fra hotellet. På kvelden kommer sjåføren og henter dere og det blir en fantastisk avslutning på oppholdet i Etiopia, med tradisjonell mat med, injera&wot, på en tradisjonell restaurant med musikk  dans og sang.

  Fly Bahir Dar (BJR) - Addis Abeba (ADD) 09:55 - 10:55 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost og middag inkludert.

 • Dag 11:

  Addis Abeba - Hjemreise

  Dere nyter en god frokost på dette flotte hotellet og slapper av ved bassengkanten fram til utsjekk. Etter utsjekk oppbevarer dere bagasjen i resepsjonsområdet og benytter hotellets fasiliteter fram til avreise. 3 timer før flyavgang kommer sjåfør og henter dere og kjører dere til flyplassen for avreise tilbake til Europa og Norge. 

 • Dag 12:

  Ankomst Norge

  Dere ankommer Norge med mange gode minner og mange tanker. Takk for Turen og velkommen tilbake oss!

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Etiopia

INFORMASJON OM REISEN

Reisemål: Etiopia
Destinasjoner: Addis Abeba, Axum, Lalibela, Gondar og Dahir Dar 
Ankomstflyplass: Bole Internasjonale flyplass, Addis Abeba (ADD)
Hjemreiseflyplass: Bole Internasjonale flyplass, Addis Abeba (ADD)

Om Etioppia 
Hovedstad:
Addis Abeba
Etniske grupper: Oromoer 34 %, amharaer 27 %, somaliere 6 %, tigrayer 6 %, sidamaer 4 %, gurager 3 %, wolaytaer 2 %, hadiyaer 2 %, afarer 2 %, gamoer 2 %, andre 12 % (2007)
Språk Oromo (offisielt i delstaten Oromia) 34 %, amharisk (offisielt nasjonalspråk) 29 %, somali (offisielt språk i delstaten Somali) 6 %, tigrinja (offisielt språk i delstaten Tigray) 6 %, sidamo 4 %, wolaytta 2 %, gurage 2 %, afar (offisielt språk i delstaten Afar) 2 %, andre 15 %, engelsk (det største språket undervist i på skolen), arabisk (2007)
Religion: Etiopisk ordokse 44 %, muslimer 34 %, protestanter 19 %, tradisjonelle religioner og andre 5 % (2007)
Innbyggertall i Etiopia: 105 000 000
Innbyggertall i Addis Abeba: 4.000 000
Styreform: Føderal republikk
Areal: 1 104 300 km²
Høyde over havet: 2.400 m

Litt om Axum:
Aksum eller Axum er en by i Tigrayprovinsen nord i Etiopia. Den ligger ved Adoua-fjella. Byen var senter for kongeriket Aksum som oppstod rundt år 1. Riket var på sitt høydepunkt på 300-tallet, men gikk i oppløsning på 1100-tallet.
Innbyggertall: 45 000
Høyde over havet: 2.130 m

Litt om Lalibela:
Lalibela er en fjellandsby i Amhararegionen i Etiopia, omtrent 700 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba. Byen var hovedsetet til Zagwe-dynastiet. Fram til nå har byen vært svært isolert, og bare små grupper med turister finner veien dit. Byen er kjent for sine fantastiske kirker, som er hugget ut og nedover i fjellet. Kirkene er altså laget i ett stort stykke stein, og henger fast med fjellet.
Innbyggertall: 20.000
Høyde over havet: 2.500 m

Litt om Gonder
Gonder eller Gondar er en by i Etiopia som en gang var den gamle keiserhovedstaden og hovedstad i den historiske provinsen Begemder. Som et resultat av det sistnevnte er den gamle provinsen Begemder tidvis referert til som Gonder. Byen er lokalisert i sonen Semien Gonder i regionen Amhara, og ligger nord for Tanasjøen ved den mindre Angerebelven og sørvest for Simienfjellene. meter.
Innbyggertall: 210.000
Høyde over havet: 2.130 m

Litt om Bahir Dar
Bahir Dar er en by i nordvestre Etiopia, og er hovedstaden i Amhararegionen. Byen ligger ved Tanasjøen som er kilden til Den blå Nil. Den ligger om lag 578 kilometer nord-nordvest for Addis Abeba. Turisme er en viktig næring i Bahir Dar, og den er et av de best besøkte turistmålene i Etiopia. Byen er kjent for sine brede gater med palmetrær.
Innbyggertall: 2550.000
Høyde over havet: 1.800 m

Vilkår
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

Flybilletter
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen for landprogram. Dette innebærer at dere står fritt til å bestille flybilletter selv om dere ønsker det. Er det ønskelig at Topp Afrika booker deres flybilletter vil vi først gjøre en uforpliktet reservasjon av flyreisen. Reservasjonen med reiserute og navn blir tilsendt dere for gjennomgang. Kunden er selv ansvarlig for å kontrollere at navnene er korrekt skrevet i henhold til passet. Når kunden bekrefter at billettene stemmer i henhold til navn og reiserute vil vi utstede billettene og sende ut gyldige reisedokument. Du vil få tilsendt elektroniske billetter som du skriver ut og tar med på reisen. 

Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

FØR AVREISE

REISEGARANTIFONDET
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikerer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

REISEVILKÅR
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen dere gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre reisevilkår.

BETALING AV REISEN
Ved mottakelse av bestilling går vi igang med å bestille opp deres program. Når programmet er 100% bekreftet sender vi ut en booking bekreftelse.
Sammen med booking bekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Er Topp Afrika AS ansvarlig for flybilletter vil kostnaden faktureres på samme faktura som depositumet.
Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato dersom ikke behovet for betaling av flybilletter krever en kortere frist
Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato.
Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager og sendt sammen med booking bekreftelsen.

PASS
Det er kundens ansvar å sørge for at pass er gyldig, uten skade og oppfyller kriteriene for reisen.
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

VAKSINASJON OG REISERÅD
Kontakt ditt lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Vaksinasjoner som anbefales av Folkehelseinstituttet. Anbefaligene kan endres umiddelbart uten at det blir oppdatert nedenfor.
Gå til FHI for siste oppdatert liste

 • dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
 • Hep A: Hepatitt A-vaksine
 • G: Gulfebervaksine
 • Medikamentell profylakse mot malaria

REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise.
Topp Afrika tilbyr avbestillings og reise forsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Dersom du skal oppholde deg på høyder over 4000 m.o.h må du sjekke om din forsikring er dekkende.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

VALUTA
Tilgange på minibanker i landet er svært god. I minibankene får du ut lokal valutta Birr.

REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner. Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

UNDER REISEN

BAGASJE PÅ FLY
Internasjonale flyvninger

Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Bagasjevekt på innenriksfly er vanligvis på 23 kg. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Sørg for å ha uunnværlige ting i håndbagasjen; pass, int. vaksinasjonskort, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, medisiner, kamera, kikkert og andre ting med høy verdi. 

VISUM
Topp Afrika anbefaler at visum kjøpe før avreise, e-visa. Kjøp visum her: Visum til Etiopia. Visum kan også kjøpe ved ved ankomst på flyplassen. Kostnad for visum er 52 US$ (per 01. januar 2017) Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise. 

TRANSPORT
Deres private guide som også er sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør.
Vi plasserer ikke andre reisende i samme bil som dere, safarien er best når man reiser med sin familie og venner. Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele og drikkevann og dere har dyktig sjåfør under oppholdet. Flere av våre biler har stikkontakt og lademuligheter.

SIKKERHET
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer.
Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker land med en fremmed kultur og som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Afrika innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.
Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.elte overnattingssted, transportøren e.l. Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

MAT OG DRIKKE
Maten på overnattingsstedene holder en grei standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten vi spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise. Vask hendene før måltidene.
Drikkevann må kokes eller kjøpes på flaske.
De fleste overnattingssteder er det vanlig å servere buffet måltider. Buffeene pleier å inneholde både glutenfrie og vegetariske alternativer.
Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.
Alle drikkevarer betales av kunden direkte på plassen om ikke annet er avtalt.

TIPS
Tips er endel av kulturen i Etiopia. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres guide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet. 
Vanlig tips er 100 birr per person per dag.

Betaling lokalt:
Valutaen i Etiopia heter birr (ETB). 1 norsk krone er per 1. januar 2018 verdt 3.5 birr Trykk her for oppdatert kurs. Kredittkort aksepteres på de store hotellene, en del restauranter og i noen banker. Man finner minibanker (ATM) ved hoteller, kjøpesentre, banker og enkelte andre sentrale steder i byene.

SPRÅK
Det offisielle språket i Etiopia er amharisk. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. Det finnes totalt over 85 stammespråk i Etiopia

LOKALE SKIKKER OG BEKLEDNING
Den jevne etiopier oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en etiopier, er det vanlig å håndhilse eller å legge skulde mot skulder til den man hilser på. og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon. Når man beveger seg på offentlige steder, bør kvinner alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle.

KLIMA
På høyslettene er det temperert klima, med temperaturer ned mot 10 grader om natten og enda lavere jo høyere over havet du kommer. Lavereliggende sletteområder i innlandet har varmt og tørt klima. Varmeste tiden er november til mars med variasjoner fra ca. 25 til 35 grader. Det er en regntider i Etiopia; fra juli til slutten av september. Dagtemperaturen i Addis Abeba er sjelden over 28 grader C, men på grunn av høyden kan solvarmen oppleves som intens. Om natten kan temperaturen falle til under 10 grader.I ørkenområdene kan dagtemperaturen komme opp i nærmere 50 varmegrader.

ELEKTRISITET
Etiopia har nettspenning på 220 volt, 50 hz. Stikkontakter er som i Norge. Strømbrudd er vanlig.

MOBILDEKNING
GSM-dekningen er relativt god, det er dyer å ringe. WI-FI dekningen er generelt god med svær varierende i kvalitet, stor treghet.Gratis internett tilkobling på de fleste hoteller. 

GEOGRAFI OG MILJØ
Etiopia er et jordbruksland med høye fjellplatåer og dype daler. Landet ligger på det som ofte kalles Afrikas horn, og er omtrent tre ganger større enn Norge i areal. Etiopia har ikke lenger kyst, etter at nabolandet Eritrea ble selvstendig i 1993. Det har vært stor vulkanaktivitet i området, og fremdeles er noen av vulkanene aktive. Høylandet, som dominerer landskapet, er hovedsakelig bygget opp av lavamasse fra tidligere vulkanutbrudd. I fjellene er det kjølige temperaturer, men ellers er det varmt i Etiopia, og klimaet er subtropisk. Landet har et rikt dyreliv, med flere arter som ikke finnes andre steder.
Nedbørsmengden varierer kraftig fra år til år, og noen områder av landet er ekstremt sårbare for tørke. Etiopia blir med jevne mellomrom rammet av tørke, som igjen fører til hungersnød når avlingene blir ødelagt. Overbeiting og nedhugging av skog har gjort jorderosjon et stort problem for landet. I tillegg mangler jordbruket vanningssystemer.

HISTORIE
Noen av de eldste sporene av mennesker finnes på Afrikas horn og er neste 200 000 år gamle. Rundt 5000 år f.Kr. vokste Aksumriket frem som en stormakt i dagens Etiopia. Dette ble et kristent rike på 300-tallet, og det har siden den gang eksistert en selvstendig statsdannelse i området.
Etiopia ble aldri kolonisert. Nabolandene, Eritrea og Somalia, var italienske kolonier, og italienerne forsøkte flere ganger å underlegge seg Etiopia. I 1936 klarte de å erobre landet, men etter andre verdenskrigs utbrudd, ble landet frigjort med hjelp fra britiske styrker i 1941. Etter krigen gikk Eritrea inn, som en selvstendig stat, i en føderasjon med Etiopia. For Etiopia var ikke dette nok, og de annekterte Eritrea i 1962. Dette ble starten på en lang frigjøringskamp for eritreerne.
Korrupsjon og manglende utvikling bidro til at den eneveldige keiseren, Haile Selassie, ble styrtet i 1974. En militærjunta, støttet av Sovjetunionen og Cuba, tok over makten. De erklærte Etiopia som en sosialistisk republikk. Den politiske situasjonen i landet ble etterhvert veldig anspent, og hungersnød gjorde at motstandsgrupper etterhvert tok til våpen.
I 1991 klarte eritreiske og etiopiske frigjøringsbevegelser å felle det diktatoriske kommunistregimet. Eritrea ble erklært selvstendig i 1993, som en del av avtalen mellom opprørerne. Man klarte imidlertid ikke å fastsette grensen mellom de to landene. Dette skulle vise seg å bli skjebnesvangert. Uenigheten om grensen mellom Etiopia og Eritrea krevde 100 000 menneskeliv mellom 1998 og 2000. Situasjonen er fremdeles fastlåst, fordi begge land gjør krav på et lite fjellområde, og Etiopia prøver å få tilbake tilgangen til havet.

SAMFUNN OG POLITIKK
Etiopia er en føderal republikk som består av ni delstater, delt etter etniske og språklige skillelinjer. Delstatene har stor grad av indre selvstyre. Presidenten er statsoverhode, men har nesten bare seremonielle oppgaver. Statsministeren har den politiske makten, og utpekes og godkjennes av flertallet i nasjonalforsamlingen.
Etiopisk politikk domineres av partialliansen Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (EPRDF), som oppstod fra frigjøringsbevegelsen. Partialliansen har sittet ved makten siden 1991, og selv om landet formelt er et liberalt demokrati, er det i praksis en ettpartistat. EPRDF kontrollerer alle formelle institusjoner i republikken, og har ikke hatt konkurranse i noen valg, bortsett fra i 2005, da opposisjonene klarte å samle seg og tok en tredjedel av mandatene i parlamentet. Siden har det politiske klimaet blitt hardere. Dette er mye på grunn av EPRDFs forfølging av politiske motstandere og kontroll over mediene. Etiopiske myndigheter har fått hard kritikk for brudd på menneskerettigheter og overgrep mot demonstranter, menneskerettighetsaktivister og journalister. Militæret anklages stadig for krigsforbrytelser mot opprørsgrupper.  
I utenrikspolitikken har Etiopia en viktig strategisk posisjon som en stormakt i en urolig region. Dette har gjort til en viktig alliert for vesten. Siden landet aldri ble kolonisert, har Etiopia en spesiell status blant afrikanske land. Forholdet til Eritrea er fremdeles anspent etter grensekrigen.

ØKONOMI OG HANDEL
Etiopia har lenge vært et av verdens fattigste og minst utviklede land, selv om økonomisk vekst de senere årene har bedret situasjonene noe. De aller fleste etiopiere bor på landsbygda, og livnærer seg av jordbruk, som utgjør nesten halvparten av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Kaffe er den viktigste eksportvaren. Ettersom jordbruket er så viktig for Etiopias økonomi, er landet spesielt sårbart for tørkeperioder. Landet har vært utsatt for sultkatastrofer flere ganger. Selv i perioder med normalt vær, er det mange som ikke har nok mat.
Vannkraft er Etiopias viktigste naturressurs. Landet holder på å bygge ut dammer og kraftverk. Utbyggingen møter protester av miljøgrunner, fordi oppdemningen ødelegger økosystemer og tørrlegger områder og setter matproduksjonen i fare. Vannkraftutbyggingen skaper også konflikter med naboland, som er bekymret for at oppdemningen av elver skal skade deres egen vannforsyning, særlig Egypt.
De senere års raske økonomiske vekst har gjort det mulig å satse på utdanning, fattigdomsbekjempelse og infrastruktur. Likevel er Etiopia et av de mest bistandsavhengige landene i verden. De største giverne er EU, USA og Canada. Etiopia har et stort behov for å importere varer, hovedsakelig olje, elektronikk og maskiner. Dette gjør at landet alltid har underskudd på handelsbalansen. Kina er den viktigste handelspartneren.

INNFØRELSESBESTEMMELSER TIL NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.

NORSK AMBASSADE
Den norske ambassaden i Etiopia og Djibouti ligger i landets hovedstad, Addis Abbeba. Nifas Silk Lafto Sub-City, Woreda 4, House No. 744

Ambassadens åpningstider:
Mandag - torsdag (kl. 08:00 - 16:00). Fredag (kl. 08:00 - 13:30)

Visa-seksjonens åpningstider:
e-mail: visa.emb.addis@mfa.no
Tel.:+251-930100747
Fax: +251-11-3711255 / 3713605
Mandag - torsdag (kl. 09:00 - 15:00). Fredag (kl. 09:00 - 12:00)

Post addresse:
Royal Norwegian Embassy
PO Box 8383
Addis Ababa
Ethiopia

Ambassadør: Andreas Gaarder

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: Tel: +251-11 317 04 20
Fax: 251-11 3711255 / 3713605
Epost: emb.addisabeba@mfa.no

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (SMS) til denne mobilen.

NYTTIGE ADRESSER
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Etiopisk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Etiopia

VÅRE REISEVILKÅR
Reisevilkår

INFORMASJON OM PAKKELISTE

Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best.

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Normalt, er temperaturen på safari fra 18 til 30 grader. Rundt ekvator er temperaturen 18 til 35 grader.

Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste:

Bag, ryggsekk eller koffert   Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk
Dagstursekk Til din hånd bagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen
Sandaler  
Joggesko  
Regntøy, el. Regnponcho Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn
Bukse Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki
Skjørt, kjole Til middag på kvelden
Fleesjakke Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter  
Undertøy  
Sokker  
T-skjorter  
Shorts  
Badetøy  
Solhatt, caps Sola er sterk om dagen
Solbriller   
Solkrem Solfaktor 20-50
Solstift til lepper  Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt Strømmen skrus ofte av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter  
Kamera, videokamera Husk å lade batteriene de stedene det er mulig. Flere av våre safaribiler har mulighet for lading
Kikkert  Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Myggmiddel  
Reiseapotek Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende
Sysaker Nål og tråd til reperasjon av klær og utstyr om nødvendig
Kniv Gjerne en fallkniv av typen Leatherman