Beskrivelse av ruter på Kilimanjaro

Marangu ruten

Kjent som "Coca-Cola" rute, en klassisk rute og den eldste og mest etablerte ruten.  Ruten har fått sitt kallenavn fordi det anses å være den enkleste veien til Uhuru Peak. Ruten har en relativt jevn stigning hele veien, i motsetning til de fleste andre rutene. Det anses som riktig å ha en «sagtakket» bestigning, noen dager opp i høyden så ned igjen, slik Lemosho og Machame-ruten er bygd opp.  Marangu er også den eneste ruten som tilbyr overnatting i hytter. Hyttene er enkle med senger med madrasser, opp til 14 senger i hvert rom. Ruten er lagt etter samme trase både opp og ned fra fjellet.  Om man ønsker å bestige Kilimanjaro under perioder med sjanse for regn, kan Marangu være et godt alternativ. 
Gå til
Marangu-ruten 
Marangu-ruten med akklimatisering

Machame ruten

Har fått navnet "Whisky" rute fordi den oppfattes som «tøffere» en sin lillebror Marangu–ruten.  Machame er en av de eldre klassiske rutene med svært variert natur som varierer fra dag til dag. Ruten er naturskjønn og gi all typer av opplevelser. Ruten regnes som utfordrende selv om det ikke er klatring noe del av ruta, noe få passasjer hvor fingrene må holde taket for å komme rundt en knaus eller to. Barranco Wall, «frokostdreperen» oppfattes av alle som spennende og høydepunktet på ruten.  Ruten har «sagtakket» utforming, opp i høyde for så å gå ned i lavere terreng før man neste dag går opp i høyden igjen. Dette regnes som den rette måte å bestige høge fjell og gir god akklimatisering. Ruten er blitt svært populær på grunn av sin naturskjønnhet og store variasjon i topografi og terreng. Fra Moshi til Machame Gate er det ca. 45 minutter med bil. 
Gå til
Machame-ruten
- 10 dager fra 23.300,-
Machame-ruten med akklimatisering - 11 dager fra 25.800,-
Northern Circuit-ruten, inngang Machame - 12 dager fra 28.700,-

Rongai ruten

Er en teltrute og den eneste som starter fra nordsiden av fjellet, nær den kenyanske grensen. Selv om ruten har blitt mer populær de siste årene, er den fortsatt relativt lite brukt, med lav trafikk. Rongai foretrekkes av de som ser etter et alternativ med få turister. Rongai kan også være et godt alternativ i perioder med nedbør, da det er mindre regn på nordsiden av fjellet. Dette gjenspeiler også vegetasjonen med færre bregne og løvtrær som har et høyt vannkrav. Naturen er ikke så variert som de vestlige og sørlige rutene, Lemosho, Machame og Umbwe, men følelsen av å oppholde seg i uberørt villmark er så absolutt tilstede. Rongai-ruten har samme nedgang fra fjellet som Marangu-ruten.
Gå til
Rogai-ruten 
Rogai-ruten med akklimatisering

Lemosho ruten

Er en av de nyere teltrutene på Kilimanjaro. Ruten begynner i vest, ca. 3 timer kjøring fra Moshi.  Ruten har blitt mer og mer populær de siste årene og regnes som en av de vakreste rutene på Kilimanjaro, med store variasjoner i naturtyper. Starten på Lemosho ruten, i regnskogen er det sjanse å treffe på bøffel, elefanter og aper. Etterhvert som ruten har blitt mer populær er det svært sjelden å se bøffel og elefanter. Dyrene trekker seg vekk fra menneskelig aktivitet. Aper, som blåape, colobus og bavianer er mer vanlig å se.  Ruten går sammen med Machame-ruten dag 3, like før Lava Tower følger den samme traseen videre. Enkelte partier i regnskogen kan være gjørmete, spesielt etter regnperioder, det er litt mer nedbør i vest enn andre deler av Kilimanjaro. 
Gå til
Lemosho-ruten
Lemosho-ruten med akklimatisering 
Northern- Circuit-ruten, inngang Lemosho