Cape Town, Victoria Falls og Chobe Nasjonalpark

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  AVREISE FRA NORGE

  Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

  Vennligst opplys oss om ønsket avreiseflyplass når dere sender inn forespørsel.

 • Dag 2:

  ANKOMST CAPE TOWN

  Vel fremme i Cape Town blir dere møtt av vår lokale representant som tar dere med til hotellet som ligger i nærheten av waterfront. 

  Det er mye å oppleve i Cape Town-området; V&A Waterfront, Green Square Market og å nyte solnedgangen over Cape Town fra Table Mountain. Middag på en av de mange sjømatrestaurantene ved Waterfront er absolutt å anbefale. 

  Budsjett: Signature Lux hotel by ONOMO
  Standard: The Portswood Hotel
  Luksus: Victoria & Alfred Hotel

 • Dag 3:

  TABLE MOUNTAIN OG GUIDET TUR

  Et besøk på Table Mountain er obligatorisk når man er i Cape Town. Fjellets høyeste punkt er Maclear`s Beacon som strekker seg 1086 meter over havet. Toppen av fjellet danner et 3 km langt platå. Fjellet er kjent for sin rike flora, og er fredet da det inngår som en del av Cape Peninsula National Park. Det skal være 1470 ulike plantevekster på fjellet, hvorav mange av artene kun finnes her i området. På fjellet finnes også mange ulike dyrearter, blant annet klippegrevlingen. 

  Dere blir hentet på hotellet klokka 08:00, og setter kursen mot Table Mountain. Vel fremme blir det omvisning på dette landemerket som har blitt et symbol på Cape Town. Table Mountain, som er erklært som et av de verdens syv underverker, tilbyr panoramautsikt over Mother City, Atlanterhavet og Robben Island.

  Etterpå går turen tilbake mot sentrum for en omvisning i The Company Gardens. Parken ble etablert på begynnelsen av 1650-tallet av de europeiske nybyggerne som ankom området. Hagene ga frisk frukt og grønnsaker til skipene som ønsket påfyll når de rundet Kapp på reisen til Østen. Hagene tilbyr nå et naturlig tilfluktssted fra byens mas.

  Etter å ha spasert gjennom de  rolige Company Gardens, går dere videre til Wale Street-enden av hagene der det ikoniske '' Arch '' monumentet står. Monumentet ble opprettet for å minnes livet og arbeidet til Desmond Tutu - kjærlig omtalt av sør-afrikanere som '' The Arch '' - i tillegg til en hyllest av verdiene av den sørafrikanske grunnloven. Buen ble installert ved siden av den historiske St. George's Cathedral, som også er kjent som '' People's Cathedral '' for sin rolle i motstanden mot Apartheidregimet.

  Ved siden av den ikoniske buen, står den historiske Slave Lodge, som er en av de eldste bygningene i Cape Town. Bygningen ble bygget i 1679 av Dutch East India Company, og ble opprinnelig brukt som bolig for over 9000 slaver, straffedømte og psykisk syke frem til begynnelsen av 1800-tallet da bygningen ble omgjort til regjeringskontorer. Bygningen ble restaurert i 1960 for bruk som kulturhistorisk museum, men ble bare offisielt omdøpt til The Slave Lodge i 1998. I dag rommer den historiske bygningen en rekke utstillinger som tar for seg den kontroversielle og dypt inngrodde slaveriets historie i Sør-Afrika.

  Turen avsluttes med et stopp på Truth Cafe, en '' steampunk-inspirert '' håndverkskaffebar som serverer håndristet kaffe i en vintage støpejernstrommel (eventuelle måltider for egen regning). Turen avsluttes på hotellet deres.

  Budsjett: Signature Lux hotel by ONOMO
  Standard: The Portswood Hotel
  Luksus: Victoria & Alfred Hotel

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 4:

  KAPP DET GODE HÅP

  Dere blir hentet av deres guide klokka 08:00 som skal ta dere med på en opplevelsesrik tur til Kapp det Gode Håp. Det blir en naturskjønn kjøretur langs Atlanterhavet via Sea Point, Clifton, Camps Bay og Hout Bay, en sjarmerende kystby med fantastisk fjellutsikt. Fortsett inn på Chapmans Peak Drive, en av verdens mest spektakulære kyststasjoner mot naturreservatet Cape of Good Hope og Cape Point, hvor Atlanterhavet og Det indiske hav møtes. Se det dramatiske sammenstøtet fra havene fra utsiktspunktet, som nås enten til fots eller med taubanen Flying Dutchman Funicular (ekstra kostnad for egen regning). 

  Turen går videre til den historiske Simons Town, en landsby med sjarmerende viktoriansk arkitektur, marinebase og en stor pingvinkoloni ved den vakre Boulders Beach. Boulders pingvinkoloni er hjemsted for en voksende koloni av den beskyttede afrikanske pingvinen. Gangveier i tre lar besøkende se pingviner i sitt naturlige habitat. Fortsett videre til den velkjente Kirstenbosch botaniske hage. Hagen ble grunnlagt i 1913 i et forsøk på å bevare Sør-Afrikas unike flora, og omfatter fem av Sør-Afrikas seks forskjellige biomer, og er verdenskjent for sin skjønnhet og mangfold.

  På veien tilbake kjører der langs den dramatiske vestkysten via de kjente strendene Clifton and Camps Bay. Den Flyvende Hollender ser man nok ikke, men det var her den hol­land­ske båten gikk på grunn og forsvant i 1641, på vei hjem til Europa. Kaptein van Decken ville ikke godta forliset og sver­get på at han skulle seile rundt kappet, om det så ikke ble før dommedag.

  Budsjett: Signature Lux hotel by ONOMO
  Standard: The Portswood Hotel
  Luksus: Victoria & Alfred Hotel

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 5:

  FRIDAG I CAPE TOWN

  Nyt avslappende dager i Cape Town. Byen byr på flott arkitektur, natur, utflukter og historiske steder. Vandre rundt i gatene, spis et godt måltid og nyt atmosfæren. 

  Tilleggsaktiviteter vi kan legge inn i programmet, spør oss om pris:
  Robben Island
  Dagsutflukt til vindistriktet
  Historisk byrundtur med guide
  Haidykking
  Two Ocean Aquarium
  Besøke Township med guide
  Helikoptertur over byen

  Budsjett: Signature Lux hotel by ONOMO
  Standard: The Portswood Hotel
  Luksus: Victoria & Alfred Hotel

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 6:

  FLY TIL VICTORIA FALLS

  2,5 timer før avgang blir dere kjørt til flyplassen og dere flyr via Johannesburg til Victoria Falls Int. Airport (VFA). Vel fremme blir dere møtt og kjørt til resorten. 

  Her bor dere vakkert med kort avstand til Victoria Falls og Zambezi elven. På ettermiddagen nyter dere en spennende båttur i solnedgangen. 

  Budsjett: The Kingdom Hotel
  Standard: The Victoria Falls Hotel
  Luksus: Victora Falls Safari Lodge

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost inkludert og middag

 • Dag 7:

  GUIDET UTFLUKT TIL VIKTORIAFALLENE

  Etter frokost blir det en guidet tur til Victoria fallene. Det blir en flott og uforglemmelig opplevelse å se de majestetiske fallene. Ta mange bilder, men ikke glem å nyte øyeblikket.

  Mer om Victoria Fallene og denne dagen
  Fossen heter Mosi-oa-Tunya på lokalspråket lozi, noe som betyr «røyken som tordner». Høyeste fall er 108 meter. Fossen er på sitt største ved regntidens slutt i mars/april. Fossen ligger på grensen mellom landene Zambia og Zimbabwe. Den første europeer som så fossen var oppdagelsesreisende David Livingstone i 1855. Han kalte den opp etter dronning Victoria av Storbritannia.

  Denne morgenen vil dere bli hentet på hotellet og tatt med på en tur til fallene. Dere går gjennom regnskogen sammen med guider som vil gi en kort historie om Victoriafallene, og om flora og fauna.

  Når vannføringen er på det største, styrter det 10 millioner liter vann i minuttet utfor den 100 meter høye kanten.

  Senere på ettermiddagen blir dere hentet til et elvecruise på Zambezi-elva (inkluderer drikke og snacks). Zambezi-elva er den fjerde største elven i Afrika etter Nilen, Zaire og Niger. Det er mulig å se flodhester og krokodiller fra båten, og i de tørre månedene kan elefanter og antiloper ses på elvebankene eller svømmende over til noen mindre øyer.

  Budsjett: The Kingdom Hotel
  Standard: The Victoria Falls Hotel
  Luksus: Victora Falls Safari Lodge

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkudert

 • Dag 8:

  SAFARI I CHOBE NASJONALPARK

  Etter frokost blir dere hentet på lodgen og kjørt til Botswana. Kjøreturen er på totalt ca. 90 km i vakkert landskap. Grensepassering til Botswana er ren prosedyre med passkontroll.

  Dere ankommer lodgen ved lunsjtider.

  Etter lunsj kjører dere ut på deres første safariopplevelse! 

  Budsjett: Ihana
  Standard: Chobe Marina Lodge
  Luksus: Chobe Game Lodge

  Måltider: 
  Denne dagene er frokost og middag inkludert

 • Dag 9-10:

  SAFARIDAGER I CHOBE NASJONALPARK

  Dere har to safariaktiviteter per dag, en safariaktivitet på formiddagen og en safariaktivitet på ettermiddagen. Chobe byr på fantastiske safarimuligheter! Geografisk grenser området mot Namibia, Zimbabwe og Zambia. Det er over 75 arter av pattedyr og 450 fuglearter i parken, og i løpet av oppholdet her kan dere være med på safari i bil, båtcruise. Cruise langs Chobeelven sies å være en av de flotteste måtene å se Afrikas ville dyr og natur på. Parken har bl.a. 80 000 elefanter.

  Budsjett: Ihana
  Standard: Chobe Marina Lodge
  Luksus: Chobe Game Lodge

  Måltider: 
  Disse dagene er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 11:

  HJEMREISE

  Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landet som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet.

  I god tid før flyavgang er det avreise fra resorten og dere blir kjørt til flyplassen i Kasane for retur til Europa. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost inkludert

 • Dag 12:

  ANKOMST NORGE

  Dere ankommer Norge med mange gode minner dere ikke vil glemme!

  Takk for turen og velkommen tilbake til oss.

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Sør Afrika

KORT OM REISEN

Reisen starter med vakre Cape Town, med sine "obligatoriske" utflukter. Dere besøker Kapp det Gode Håp, Table Mountain og har et par fridager hvor dere blant annet kan besøke Robben Island, vindistriktet eller f.eks ta en helikoptertur over byen. 

Videre flyr dere til Victoria Falls, dette mektige fossefallet som David Liviongstone forteller om i sine bøker. Han var den første europeer som så fossen på en av sine oppdagelsesreiser i 1855. 

Etter flotte dager ved fossen går turen videre til Chobe Nasjonalpark i Botswana. Her får der sett flere av de ville dyra som Afrika er kjent for! 

Alt i alt en flott reise med mange opplevelser! 

INFORMASJON OM TUREN

Reisemål: Sør Afrika, Zimbabwe og Botswana
Destinasjoner: Cape Town, Victoria Falls & Chobe nasjonalpark
Ankomstflyplass: Cape Town International Airport (CPT)
Hjemreiseflyplass: Kasane Int Airport (BBK)

Før avreise

Reisegarantifondet
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikrer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Reisevilkår
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen dere gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre reisevilkår.

Betaling av reisen
Sammen med bookingbekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Er Topp Afrika AS ansvarlig for flybilletter vil kostnaden faktureres på samme faktura som depositumet. Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato dersom ikke behovet for betaling av flybilletter krever en kortere frist. Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato. Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager og sendt sammen med bookingbekreftelsen.

Betaling med kredittkort: Ønsker man å betale med kredittkort får man tilsendt en link fra Paypal. Kostnaden på 2,9% i transaksjonsgebyr vil bli lagt på beløpet. 

Pass
Det er kundens ansvar å sørge for at pass er gyldig, uten skade og oppfyller kriteriene for reisen.
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

Reiser til Sør Afrika med barn under 18 år
Nye immigrasjonsregler blir innført fra 1. juni 2015 for reisende med barn under 18 år.
Menneskehandel har vært og er fremdeles et problem i mange land. Sør-Afrika har nå tatt grep om dette og innført nye immigrasjonsregler som trer i kraft 1. juni 2015. For nordmenn som skal reise hit medfører dette kun et par minutter på pcen for å få de riktige dokumentene
Gå inn på Skatteetaten og velg Folkeregister.
Logg inn for fødselsattest. Velg fødselsattest med foreldre og fødselsattest flerspråklig.
I kommentarfeltet nedenfor skriver du at den skal brukes i forbindelse med ferie i Sør-Afrika. Attesten skal da bli sendt automatisk til Fylkesmannen for å bli stemplet før den sendes videre til deres folkeregistrert adresse.
Dette kan ta litt tid, så ikke utsett å bestille fødselsattesten. Hvis den ikke kan fremlegges ved innsjekk får dere ikke reise!
Hvis bare den ene forelderen skal ha med barnet på reise må det fremlegges ytterligere dokumentasjon i tillegg til ovennevnte, som foreldresamtykke , rettslig samtykke eller dødsattest hvis dette er relevant. Alle dokumenter skal være på engelsk og må være stemplet fra Fylkesmannen.
Hvis barn skal på reise med andre voksne enn foreldrene må det fremlegges særskilt dokumentasjon. Ta kontakt med oss for nærmere informasjon.

Vaksinasjoner og reiseråd
Kontakt din lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.

Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.
Vaksinasjoner som anbefales av Folkehelseinstituttet. Anbefalingene kan endres umiddelbart uten at det blir oppdatert nedenfor.

Gå til FHI for siste oppdatert liste

 • dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
 • Hep A: Hepatitt A-vaksine

Reiseforsikring
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise.
Topp Afrika tilbyr avbestillings- og reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Under reisen

Bagasje på fly

Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Bagasjevekt på innenriksfly varierer fra 15 kg - 23 kg. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.
Sørg for å ha uunnværlige ting i håndbagasjen; pass, int. vaksinasjonskort, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, medisiner, kamera, kikkert og andre ting med høy verdi.

Visum
Sør Afrika
For reiser til Sør-Afrika er det ingen krav om visum for norske borgere.
For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Afrikas ambassade i Oslo.

Zimbabwe
Visum kjøpes ved ankomst, 30 US$ per person. 
For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Zimbabwes ambassade i Stockholm.

Botswana
Norske borgere trenger ikke visum for reiser til Botswana. Passet må imidlertid være gyldigh i minst seks måneder etter planlagt utreise, og det må være minst to ledige sider i passet.

Transport
Om ikke leiebil hentes ut ved ankomst Sør Afrika, Zimbabwe og Botswana står deres private sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør.
Det er et godt utbygd veinett i Sør-Afrika, busser, taxi er tilgjengelig overalt. Togtilbudet dekkerer store deler av landet med alle klasser, også eksklusive togreiser.
På utflukter brukes som regel små minivaner med privat sjåfør.
På safari brukes åpne safarbiler.
Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele, radiokommunikasjon, drikkevann.

Sikkerhet
Topp Afrika AS, våre samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer.
Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker et land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til Sør Afrika innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.
Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte overnattingssted, transportøren e.l.
Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

Mat og drikke
Sør Afrika har noen av de beste restaurantene i verden. Høy standard på maten, fantastisk service og god vin gjør at din reise til Sør Afrika kan bli en kulinarisk reise. Finn noen av Afrikas beste restauranter her.
Hvilke måltider som er inkludert i reisen står spesifisert i dag til dag programmet.
Maten på overnattingsstedene vi bruker holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten man spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise.
Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.  

Tips
Tips er en del av kulturen i Sør Afrika. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere takk for turen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er utført.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

Betaling lokalt
Valutaen i Sør Afrika heter rand (ZAR). 1 norsk krone er per 01. juni 2019 verdt 1,68 rand. Trykk her for oppdatert kurs
De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert. Det rådes likevel til å ta med (noe) kontanter i dollar, som en start.
I byene kan en ta ut rand med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landsbygda og i parkene er det ikke muligheter for å ta ut kontanter, derfor viktig å ta med kontanter når man reiser fra byene.
De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det da på et gebyr på 5%.

Språk
De offisielle språkene i Sør Afrika er Afrikaans, engelsk, zulu, xhosa,swazi, ndebele, sør-sotho, nord-sotho, tsonga, tswana og venda. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt.

Lokale skikker og bekledning
Den jevne sørafrikaner oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en sørafrikaner, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilse frasene.
Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon.

Klima
Sør-Afrika har et mildt, tørt klima med mange soldager. Gjennomsnittlig årlig nedbør er 466 mm sammenlignet med et gjennomsnitt på verdensbasis på 860 mm. 20 prosent av Sør-Afrika har mindre enn 200 mm nedbør i året. I mange deler av Sør-Afrika er sommeren (desember – februar) preget av kraftig torden og lyn om ettermiddagen/tidlig kveld med kraftig regnskyll over en kort periode. Dette kan gi vanskelige kjøreforhold.

Klima i Johannesburg (1769 m.o.h): Varmeste måned: januar, gjennomsnittstemperatur 14 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 4 - 16 C. Minst nedbør i juni med gjennomsnittlig 6 mm. Mest i januar med gjennomsnittlig 150 mm.

Klima Cape Town (17 m.o.h.): Varmeste måned: februar, gjennomsnittstemperatur 16 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 7 - 17 C. Minst nedbør i februar med gjennomsnittlig 10 mm. Mest nedbør i juli med gjennomsnittlig 92 mm.

Elektrisitet
Flere lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige el-nettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm.
Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer.
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd.
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen.

Mobildekning
Mobildekningen i Sør Afrika er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

Norsk ambassade
Den norske ambassaden i Pretoria representerer Norge i Sør-Afrika, Zimbabwe, Namibia, Botswana, Madagaskar og Lesotho. Ambassaden fremmer norske interesser, politiske og økonomiske målsettinger, og tilbyr konsulære tjenester til norske borgere. Det norske samarbeidet med Sør-Afrika er et partnerskap som er basert på felles politiske prioriteringer.

Ambassadens åpningstider:
Mandag - Fredag kl. 08:30 - 16:00

Besøksadresse
Ozmik House,
165 Lynnwood Road,  Brooklyn

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +27 12 364 3700
Epost: emb.pretoria@mfa.no
Hjemmeside: https://www.norway.no/en/south-africa/for-nordmenn/om-ambassaden/

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +27 12 364 3700

INFORMASJON OM PAKKELISTE

Nedenfor er det listet opp en veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best. 

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

Når det gjelder klimaet i Sør Afrika så er vintermånedene juni - august, så det er da ekstra viktig å ha med seg klær til kalde dager og kvelder.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste:

Bag, ryggsekk eller koffert   Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk
Dagstursekk Til din håndbagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen
Sandaler  
Joggesko  
Regntøy, el. Regnponcho Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn
Bukse Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki
Skjørt, kjole Til middag på kvelden
Fleesjakke Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter  
Undertøy  
Sokker  
T-skjorter  
Shorts  
Badetøy  
Solhatt, caps Sola er sterk om dagen
Solbriller   
Solkrem Solfaktor 20-50
Solstift til lepper  Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt Strømmen skrus ofte av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter  
Kamera, videokamera Husk å lade batteriene de stedene det er mulig. Flere av våre safaribiler har mulighet for lading
Kikkert  Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Myggmiddel  
Reiseapotek Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende
Sysaker Nål og tråd til reperasjon av klær og utstyr om nødvendig
Kniv Gjerne en fallkniv av typen Leatherman
Powerbank