NYTTÅR PÅ KILIMANJARO & SAFARI I TARANGIRE | AVREISE 21. OG 26. DESEMBER
- Dag 1:
21. / 26. DESEMBER: AVREISE FRA NORGE
- Dag 2:
22. / 27. DESEMBER: ANKOMST KILIMANJARO INT. AIRPORT
Dere ankommer Kilimanjaro Int. Airport, og er dere heldige viser fjellet seg fra sin beste side. Etter visum- og passkontroll, henter dere bagasjen og møter vår flyplassrepresentant og blir kjørt til hotellet
Mer om Weru Weru River Lodge
Weru Weru River Lodge er en ypperlig lodge å bo på før og etter bestigning av Kilimanjaro. Lodgen ligger i rolige omgivelser, ca. 15 minutters kjøretur utenfor Moshi by med fantastisk utsikt mot Mt. Kilimanjaro. Lodgen består av 32 rom på 37m2 i rustikk utførelse. Rommen tildeles som enkeltrom, dobbeltrom og trippel med eget stort badeværelse med dusj, toalett og aircondition. Weru Weru River Lodge er en relativt ny lodge med en fin hage. Lodgen har et lite basseng, restaurant, bar og spa.
Måltider:
Denne dagen er middag inkludert - Dag 3:
23. / 28. DESEMBER: MØTE MED SJEFSGUIDE
Når det lysner av dag får dere det første synet av mektige Mt. Kilimanjaro som i mange tiår har fascinert oss nordmenn. Dette er en viktig dag for å komme til hektene, roe ned og slappe av før bestigningen starter. Denne dagen vil også føles veldig god å ha dersom bagasjen er forsinket og ikke kom med samme fly som dere.
Møte med sjefsguiden
Klokken 10:00 kommer sjefsguiden til hotellet for å gå gjennom programmet på fjellet, bli kjent med dere og svare på de spørsmålene dere måtte ha før bestigningen starter. Sjefsguidene har lang erfaring og mange bestigninger av Kilimanjaro bak seg. Bli ikke forbauset om deres guide har vært på Uhuru Peak nærmere 200 ganger. Dette er profesjonelle guider som vil bruke sin kompetanse og kunnskap for å få deg til toppen av Kilimanjaro.Lodge: Weru Weru River Lodge
Måltider
Denne dagen er frokost inkludertTilleggsaktiviteter vi kan legge inn i programmet, spør oss om pris:
Guidet tur i Moshi sentrum
Bade i Kilimanjaros varme kilder, Maji Chemka, Maji Chemka betyr vann som koker
Besøke kaffebonden Oscar, spise lokal mat og bade i fossefall med vann som kommer fra Kilimanjaro - Dag 4:
24. / 29. DESEMBER: MOSHI - MACHAME GATE - MACHAME CAMP
Fra 1800 m.o.h til 3000 m.o.h
Dagens etappe: 10 km, 6 - 8 timer
Temperatur: Dag ca.10 til 25 grader. Natt ca. 2 til 10 graderKort etappebeskrivelse
Klokken 09:00 kjører dere til Machame Gate, dere registreres og turen starter mot toppen av Mt. Kilimanjaro. Dere går gjennom skoglandskap og regnskog i lette, sommerlige klær. Fjellregnskogen har en rik og varierende flora. Store bregner og monumentale trær som kamfertre og kapoktre. Den går til Machame Camp. Temperaturen faller etter hvert som dere kommer høyere opp. Campen er plassert i overgangen regnskogen og høyvokst lyng.
Om våre fjelltelt
Vi har nye Salewa Tents (Denali III) som vi bruker på våre bestigninger. Dette er tremannstelt, men med fokus på komfort bor dere max to personer i teltet. Det er da god plass til å ha bagasjen inne i teltet. Denali III er solide telt som er enkle så sette opp for vårt team, det tåler mye, er vantett og er laget for tøffe klima.Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke. - Dag 5:
25. / 30. DESEMBER: MACHAME CAMP - SHIRA CAMP
Fra 3000 m.o.h til 3850 m.o.h
Dagens etappe: 6 km, 5 - 7 timer
Temperatur: Dag ca. 5 til 15 grader. Natt ca. -2 til 3 grader.
Kort etappebeskrivelse
Dere forlater fjellregnskogen, og går inn i busklandskap, lyngområder og åpne områder. Før lunsj er det noen kraftige motbakker som tar en del krefter. Litt over halvveis inn i dagens etappe, blir det lunsj. Etter lunsj flater landskapet ut før dere kommer fram til Shira Camp på ca. 3900 m.o.h. Det er mulig at shortsene kan brukes denne dagen, men det blir i alle fall behov for å skifte til varmere klær når dere er framme ved campen.Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke. - Dag 6:
26. / 31. DESEMBER: SHIRA CAMP - BARRANCO CAMP
Fra 3850 m.o.h via 4500 m.o.h til 3900 m.o.h
Dagens etappe: 10 km, 7 - 9 timer
Temperatur: Dag ca. 0 til 15 grader. Natt ca. -2 til 3 grader.
Kort etappebeskrivelse:
Dere går fortsatt gjennom et tørt landskap, slakt oppover på tur østover. Sand og blokklandskap dominerer. Dere passere Lava Tower som ligger på ca. 4500 m.o.h før dere går bratt nedover til Barranco Camp. Passeringen ved Lava Tower er en prøve på hvordan du behersker høyden. Dagens etappe er veldig fornuftig i forhold til akklimatisering, Walk high sleep low er den rette måten å bestige høge fjell.Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke. - Dag 7:
27. DESEMBER / 1. JANUAR: BARRANCO CAMP - KARANGA CAMP
Fra 3900 m.o.h til 3900 m.o.h
Dagens etappe: 6 km, 5 timer
Temperatur: Dag ca. 0 til 15 grader. Natt ca. -2 til 5 grader.
Kort etappebeskrivelse
Selv om høyden er den samme ved start og mål på dagens etappe er det mange høydemeter i løpet av dage. Det blir en del opp og ned dalere og en flott natur som skifter hele tiden. Lobelia på over 1 meter og kjempesvineblom på opp mot 6 meter er noe av den spesielle og karakteristiske floraen i dette området. Dagens etappe vil for de fleste oppleves behagelig selv om starten er spektakulær og bratt med en kraftig oppstigning, Barranco Wall, "frokostdreperen" bare få skritt etter starten på dagens etappe.Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke. - Dag 8:
28. DESEMBER / 2. JANUAR: KARANGA CAMP - BARAFU CAMP
Fra 3900 m.o.h til 4600 m.o.h
Dagens etappe: 4 km, 4 - 5 timer
Temperatur: Dag ca. 0 til 15 grader. Natt ca. -7 til 5 grader.
Kort etappebeskrivelse:
All vegetasjon forsvinner gradvis, sand og blokkmark overtar. Det er naturlig og forståelig at vegetasjonen ikke har overlevelsesmuligheter her oppe, frost hver natt hindrer all vegetasjon i å formere seg. Et annet sjelden fenomen er vindavsatt sandstein. Normalt oppstår sandstein som vannavsetning. Når dere nærmer dere Barafu hører dere den karakteristiske glassklirrende lyden sandsteinene lager når de slår borti hverandre og når dere tråkker på dem. Dere kommer til Camp tidlig på dagen og får god hvile og søvn før nattens strabaser.Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke. - Dag 9:
29. DESEMBER / 3. JANUAR: BARAFU CAMP - UHURU PEAK - MWEKA CAMP
Fra 4600 m.o.h til 5895 m.o.h til 3100 m.o.h
Dagens etappe: 19 km, 14 - 18 timer
Temperatur: Dag ca. -5 til 17 grader. Natt ca. -15 til 10 grader.
Kort etappebeskrivelse:
Dere starter ca. kl. 23:00 for å nå kraterkanten, Stella Point, 5725 m.o.h, samtidig som sola renner. Fra Stella Point til toppen av Kilimanjaro, Uhuru Peak er det ca. en time vandring. Når dere når toppen er slitet er glemt, kanskje en tåre triller nedover kinnet. Du er stolt over det du har gjort, en fantastisk prestasjon. Etter fotoseansen starter turen nedover til Mweka Camp. Dere passerer Barafu Camp på tur ned, her blir det et godt måltid og avslapping før dere fortsetter. Dagen etappe er lang, men det går utrolig bra, dere "går på dere krefter» etterhvert som høyden avtar.Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke. - Dag 10:
30. DESEMBER / 4. JANUAR: MWEKA CAMP - MWEKA GATE - MOSHI
Fra 3100 m.o.h til 1820 m.o.h
Dagens etappe: 10 km, 3 - 4 timer
Temperatur: Dag ca. 10 til 25 grader. Natt ca. 5 til 12 grader.
Kort etappebeskrivelse:
Dere går videre nedover, gjennom regnskogen til gaten. Her skriver dere inn deres navn i loggen og sjekker ut av Kilimanjaro nasjonalpark.Fest med crewet
I Moshi er festen planlagt, her blir det diplomutdeling, afrikansk sang av deres team, mat og drikke, før dere tar farvel med deres nye venner. Under festen overrekkes tips til sjefsguiden. Vanlig tips på Kilimanjaro er 250 - 350 US$ per deltaker. Etter at festen er over blir dere kjørt tilbake til hotellet.Lodge: Weru Weru River Lodge
Mat og drikke:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke - Dag 11:
31. DESEMBER / 5. JANUAR: TIL TARANGIRE
Etter en avslappende frokost, tar dere plass i safaribilen og kjører til Tarangire nasjonalpark. Gjennom spennende landskap og små landsbyer går ferden mot Tarangire Nasjonalpark. Dere ankommer campen ved lunsjtider. Etter innsjekk og lunsj går turen inn i parken på spennende safariopplevelser!
Tarangire nasjonalpark er Tanzanias sjette største. Her møter dere alle de kjente afrikanske dyrene i storslagen natur. Store flokker med elefanter som tiltrekkes elven som er vannførende selv i tørketiden. Afrikansk villhund kan sees i Tarangire som en av de få plassene i Afrika. Baobabtrærne, disse kjempene av noen trær er med på å forme dette landskapet til noe enestående vakkert. Et stort baobabtre kan ha en diameter på 4 til 6 meter.
Camp: Tarangire Baobab Tented Camp
Baobab Tented camp ligger inne i selve nasjonalparken, dette sparer dere for transport inn og ut av parken og gir flotte villmarksopplevelser. Teltene er enkle og moderne. Her ligger alt til rette for et spennende eventyr!
Oppgraderingsmulighet:
Lemala Mpingo RidgeMåltider
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert - Dag 12:
1 / 6. JANUAR: SAFARI I TARANGIRE
Etter frokost kjører dere Land Cruiseren inn i Tarangire Nasjonalpark. Sammen med sjåføren tar dere med lunsjen og bruker så mye dere ønsker av dagen på safari. I Tarangire Nasjonalpark kan dere oppleve løve, gepard, leopard, gnu, sebra, giraff, antilope, bøffel, flodhest, krokodille og et fantastisk fugleliv. Møt kvelden når det mørkner med forfriskninger ute på terrassen og lytt til de mange lydene, kanskje løva brøler like i nærheten.
Camp: Tarangire Baobab Tented CampMåltider:
Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert - Dag 13:
2 / 7. JANUAR: HJEMREISE
Nyt morgenen i Tarangire før dere setter dere kursen mot Arusha Airport. Her fra flyr dere 1 time og 20 minutter sørøst til Zanzibar hvor dere sjekker inn på flyet tilbake til Norge.
Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landet som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet.
Måltider:
Denne dagen er frokost inkludert - Dag 14:
3 / 8. JANUAR: ANKOMST NORGE
INFORMASJON OM TUREN
OM MACHAME
Har fått navnet Whiskyruten fordi den oppfattes som «tøffere» enn sin lillebror Maranguruten. Machame er en av de eldre klassiske rutene med svært variert natur som varierer fra dag til dag. Ruten er naturskjønn og gi all typer av opplevelser. Ruten regnes som utfordrende selv om det ikke er klatring noe del av ruta, noen få passasjer hvor fingrene må holde taket for å komme rundt en knaus eller to. Barranco Wall, «frokostdreperen» oppfattes av alle som spennende og høydepunktet på ruten. Ruten har «sagtakket» utforming, opp i høyde for så å gå ned i lavere terreng før man neste dag går opp i høyden igjen. Dette regnes som den rette måte å bestige høge fjell og gir god akklimatisering. Ruten er blitt svært populær på grunn av sin naturskjønnhet og store variasjon i topografi og terreng. Fra Moshi til Machame Gate er det ca. 45 minutter med bil.
HVEM KAN DELTA?
Å nå Kilimanjaros topp, Uhuru Peak på nesten 6000 m.o.h er ikke «Walk in a park». Det krever sin kvinne og mann, men vi mener at toppen er tilgjengelig for mange, men slett ikke alle når sitt mål - å stå på toppen. Det er krevende både fysisk og psykisk, men ditt pågangsmot, motivasjon, gode humør og tur lyst sammen med vårt fantastiske team er til svært god hjelp. De utfordringene du vil møte underveis, vil variere fra person til person men mange vil nå toppen uten at de merker alt for mye til høyderelaterte problemer som manglende matlyst, nedstemthet, utmattelse og hodepine. Topp Afrikas Kilimanjaro ekspert vil gi deg mange gode råd og forberede deg godt på turen.
Tanzanianske myndigheter har satt aldersgrensen til 10 år. Det er et klart foreldreansvar å vurdere om og når et barn er modent for en Kilimanjarotur. Topp Afrika har som tilleggskrav at barn mellom 10 år og 18 år må returnere sammen med ansvarlig voksen om en bestigning må avbrytes.
Vi har svært god toppstatistikk, med mange lykkelige deltakere som har fått sitt velfortjente diplom etter å ha stått på Afrikas tak.
TURFORBREDELSER
Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i skog og mark. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lange fotturer i fjellheimen er god oppladning. Legg rolige turer til områder med bratte bakker, for å trene opp ledd og styrke leddbånd. Bruk også staver for å overføre litt belastning fra kne og hofteledd til overkroppen. En trent kropp har alltid en bedre turopplevelse. For å trene deg opp til en Kilimanjarotur tur bør du også satse på kondisjonstrening som øker oksygenopptak. For å øke oksygenopptaket må intensiteten på treneringen være så høy at det er umulig eller vanskelig å før en samtale med treningspartnere under selve treningsøkten. Tren gjerne 2 – 3 ganger i uka à min 1 time. Såkalt 30 - 15 trening er svert effektivt for å øke oksygenopptaket. 30 - 15 trening gjennomføres med 30 sekunder løping med relativt høy belastning, opp til 80 % av din yteevne etterfulgt av 15 sekunder lav belastning, 50 prosent innsats. Jogg deg varm eller varm godt opp før økten starter.
HUSK, KJENN PÅ DIN BEGRENSNING DE FØRSTE UKENE OM DETTE ER EN NY OG UVANT TRENINGSFORM FOR DEG.
VÅRT TEAM
Det er krav fra tanzanianske myndigheter at guidene skal være sertifiserte. Dette er viktig om noen skulle skade seg eller ha andre grunner til å avbryte bestigningen av Kilimanjaro. Om noe må returnere av nevnte grunn er det alltid med guide og bærer. Myndighetene har også satt krav om hvor mye en bærer har lov til å bære. Topp Afrika har satt en lavere grense for deltakerbagasje som leveres til bærerne, denne må ikke overstige 15 kg. Erfaringsmessig er dette mer en tilfredsstillende for å få med seg nok klær og personlig utstyr for å bestige Kilimanjaro på en trygg og komfortabel måte. Det er alltid tilstrekkelig antall guider med på en tur og i tillegg kokk og bærere.
Som turarrangør legger vi vekt på respektfull adferd. Vi omgås et folk og en kultur som har en ressurstilgang som ligger langt fra vår. Overdreven utstyrsoppbygging er heller ikke nødvendig for å gjennomføre bestigning av Kilimanjaro. Normalt fjellutstyr, som brukes på turer i norske fjell, holder meget godt.
SIKKERHET
Topp Afrika sitt team med autoriserte guider har lang erfaring i å bestige Kilimanjaro. Vi legger opp turer slik at vi ikke utsetter våre deltakere for risiko. Vi kan likevel ikke garantere at uønskede hendelser ikke oppstår. Vår sjefsguide vil alltid ha et godt overblikk og være tilstede med en gang hvis en person får problemer. Personen som får problemer i høyden bli returnert lavere høyder sammen med guide og bærere. Er det behov for mer behandling er det førtehjelpsteam på alle campene. Guidene har også kommunikasjon med vårt team i Moshi som kommuniserer med oss i Norge som har beredskap 24/7.
Vi tegner også forsikring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap og stiller med legefly, helikopter om det er større hendelser og nødvendig med evakuering til sykehus. Som kunde må du i tillegg tegne fullgod reiseforsikring for hele turen.
MAT
Alle måltider inngår på Kilimanjaro. Maten er god og velsmakende og tilpasset våre ganer. Vi har gjennom mange år utviklet en meny som tilfredsstiller ernæringsbehov og er smakelig sammensatt. Vi har bygd opp måltidene med mye karbohydrater og ”norske” kjente smaker.
Dagens meny på Kilimanjaro kan se slik ut:
- Dere vekkes good morning, av en hyggelig stemme - tea or coffee, som serveres på «senga»
- Frokosten består av brød, diverse pålegg, stekt egg, bacon og pølse og ikke minst, havregrøt. Drikke består av te, kaffe, varm sjokoladedrikk og vann
- Kjøkkenteamet smører niste til dagens lunsj
- Før middag og rett etter ankomst campen etter dagens etappe serveres det varm drikke og friske jordnøtter eller nypoppet popkorn
- Middagen består av suppe til forrett, hovedretten som kan bestå av potet, ris eller pasta med kylling, svinekjøtt, storfekjøtt eller fisk og grønnsaker. Frisk frukt til dessert
- Alltid tilgjengelig drikke
Har du ønsker om tilpasset diett eller du har matintoleranse er det selvsagt mulig å imøtekomme dine ønsker og behov.
VANN
Første dagen på fjellet får dere flaskevann, 3 liter hver. Resten av turen er det tilgjengelig så mye vann der har behov for, husk og drikk minst 3 liter vann under turens gang i tillegg til morgendrikke og drikke etter ankomst til campen på ettermiddagen. Vannet vi serverer hentes fra nærliggende fjellbekker, kokes og anses som helt trygt å drikke. Ønsker du ytterliggere å forsikre deg, kan du også tilsette Micropur. Har du vanskeligheter med å drikke tilstrekkelig mengde kokt råvann, bland gjerne inn tilsetningspulver som øker smakeligheten og energiopptaket
HYGIENE
Det er alltid tilgjengelig varmt vann til kroppsvask og håndvask. Vask alltid hendene før måltid og eller bruk våtservietter og antibac.
UTSTYR
Topp Afrika stiller med alt fellesutstyr. Fellesutstyr er telt, messetelt, bord, stoler og alt nødvendig kjøkkenutstyr. For personlig utstyrsliste se egen plassering på menylinjen, utstyrsliste.
INNKVARTERING
To personer overnatter i romslige og gode 3-manns telt. Før og etter bestigningen av Kilimanjaro bor du i landlige omgivelser på et bra hotell med fine rom, gode senger og bra mat.
KLIMA
Her er det sommer hele året, bare avbrutt av regntider. Det en lang regntid fra slutten av mars til begynnelsen av juni, og en kort regntid i november. Det er behagelig temperatur på ca. 20-28 grader I Moshi ca. 1200 m.o.h. På dagtid kan det være shortsvær opp til 4000 m.o.h, men det er stort sett under 0 grader om natten fra andre campen. Vi kan oppleve ned mot minus 10-20 grader på toppnatten.
TIPS
Overrekkes til sjefsguiden etter endt tur. Ca. 200 US$ per person
OPPBEVARING AV BAGASJE
Ønsker du å oppbevare utstyr eller overflødig bagasje under bestigningen av Kilimanjaro, settes dette igjen i resepsjonen på ankomsthotellet og oppbevares trygt.
REISEVILKÅR
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen dere gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre reisevilkår.
REISEGARANTIFONDET
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikrer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs. Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.
BETALING AV REISEN
Våre turer planlegges lang tid i forveien. Depositumets størrelse er på NOK 5000,- per deltaker. Beløpet forfaller til betaling 10 dager etter fakturadato. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura som depositumet. Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise. Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden.
Betaling med kredittkort: Ønsker man å betale med kredittkort får man tilsendt en link fra Paypal. Kostnaden på 2,9% i transaksjonsgebyr vil bli lagt på beløpet.
PASS OG VISUM
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Kontroller passet før utreise, og sjekk at det ikke har skader. Det kan være fornuftig å ha en kopi av passet med på reisen.
Man kan søke om elektronisk visum til Tanzania før avreise på https://eservices.immigration.go.tz/visa/. Pris er USD 50 pluss en serviceavgift på USD 1. Dette må gjøres i god tid før avreise.
Man kan også kjøpe visum ved ankomst Tanzania. Visumsøknad får man tildelt på flyet eller ved ankomst på flyplassene og på grensestasjonen. Kostnad for visum er 50 US$. Visum kan ikke betales med VISA eller Mastercard, det MÅ KJØPES KONTANT i amerikanske dollar.
Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise.
FLYBILLETTER
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen. Dette betyr at du kan bestille flyreisen selv om du vil. Når vi bestiller flybilletter, får dere først en reservasjon for flyreisen der dere kan se reiseruten. Dere er ansvarlige for å sjekke at alle navn er stavet i likt som i passene deres. Vi bruker elektroniske flybilletter som dere skriver ut selv. På flyplassen skriver dere ut boardingkort.
VAKSINASJON OG REISERÅD
Det er viktig å være vaksinert før turen til Øst-Afrika. Kontakt vaksineklinikk eller fastlege for mer informasjon om hvilke vaksiner som trengs i løpet av turen. Husk å være ute i god tid med vaksinasjonen og ta med deg vaksinasjonskortet på reisen. Hvis du begynner å føle deg uvel etter reisen, ikke nøl med å kontakte lege. Fortell legen din om turen til Afrika.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Gå til FHI for siste oppdatert liste over anbefalte vaksiner.
HELSE
Deler av reisen tilbringes i bushen, noe som betyr at det kan være vanskelig å løse spesielle behov raskt og enkelt under reisen. Det kan handle om kosthold eller medisiner, så det er veldig viktig at vi får beskjed om eventuelle spesielle behov ved bestilling av safariprogram slik at vi kan tilpasse programmet eller komme med spesielle direktiver. Alle reisende er ansvarlige for å ta med medisinen de trenger. Det er lurt å ta med sitt eget lille "medisin-kit" til forebyggende formål; hodepinetabletter, håndsprit, plaster, medisiner mot magesykdom osv. I mange av landsbyene som passeres i løpet av turen finnes det små apotek, men det kan ikke garanteres at medisinene du leter etter er tilgjengelige. Lokalsykehus og lokalt helsevesen holder en relativt lav standard, i de store byene er det muligheter for gode sykehus.
REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Ta med deg forsikringsbevis på reisen. Vi ber deg om å kontakte forsikringsselskapet ditt og konsultere dem før avreise for å sjekke om du har tilstrekkelig reiseforsikring for turen.
BAGASJE OG VEKT
Pakkelisten vår kan forhåpentligvis være nyttig når du pakker til turen. Pakk gjerne i bag eller sekk da det er begrenset bagasjeplass i safaribilene og på safarifly.
Internasjonale flyvninger
De fleste flyselskap som vi benytter til Afrika tilbyr deg å ta med 23 kg x 2 kolli + 8-12 kg i håndbagasje.
Innenriksflyvninger
Bagasjevekt på innenriksfly varierer fra 15 kg - 23 kg. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.
Sørg for å ha uunnværlige ting i håndbagasjen; pass, int. vaksinasjonskort, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, medisiner, kamera, kikkert og andre ting med høy verdi.
VALUTA
Valutaen i Tanzania er Tanzania shilling (TZS), det er ofte mer fordelaktig å betale i lokal valuta enn å betale i USD. Det er minibank på flyplassene og i de større byene hvor man kan ta ut både dollar og shilling. På Zanibar er det minibanker i Stone Town. Det hender at disse er tomme, så det kan være lurt å ha med USD i mindre valører. På hotellene går det fint å betale med kort, og de fleste er vant med at turister betaler med dollar.
MAT OG DRIKKE
De dagene dere er på safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Maten på overnattingsstedene holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten vi spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise. Vask hendene før måltidene. Drikkevann må kokes eller kjøpes på flaske. De fleste overnattingssteder er det vanlig å servere buffetmåltider. Buffeene pleier å inneholde både glutenfrie og vegetariske alternativer. Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling. Alle drikkevarer betales av kunden direkte på plassen om ikke annet er avtalt.
TRANSPORT
Sjåførene vil stå med navneskilt utenfor ankomsthallene. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør.
Bilene vi bruker i Tanzania er 8 seter 4WD Toyota Land Cruiser. Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele, radiokommunikasjon, safariluke, drikkevann og dere har dyktig sjåfør under oppholdet.
SIKKERHET
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå. Dere besøker land med en fremmed kultur og som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Afrika innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden. Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.
TIPS
Tips er endel av kulturen i Øst-Afrika. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb.
Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort. De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet. Vanlig tips til sjåfør på safaridager er 10 US$ per person per dag.
SPRÅK
Det offisielle språket i Tanzania er swahili. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. Det finnes totalt over 100 stammespråk i Tanzania.
BEKLEDNING
Når man er på safari er det godt å ha behagelige klær. Det er viktig å ikke kle seg i skrikende farger, men å velge klær som går mer i ett med naturen. Det er ofte litt kjølig tidlig på morgenen, da kan det være greit med lange ermer og lange bukser, mens dagene vanligvis er varme, da er det viktig å tenke på å beskytte seg mot solen.
Ingen spesiell kleskode gjelder på safarilodger.
Som turist er det viktig å huske at man er i et land med en annen kultur, og være klar over kystområdene, inkludert Zanzibar, er muslimske samfunn. Når man beveger seg på offentlige steder eller besøker lokale landsbyer bør man alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle.
KLIMA
Tanzania har et herlig tropisk klima, langs kysten er det veldig høy luftfuktighet og i høylandet er det ofte svale kvelder. April og mai kalles ofte "den store regntiden", i løpet av disse månedene kan det regne i flere dager på rad. November kalles vanligvis "den lille regntiden", da handler det vanligvis om kortere skurer på ettermiddag og kveldstid. I løpet av disse månedene er det vanligvis få turister, parkene er grønne og frodige og det er mulig å få gode priser på hotell og lodger.
De tørreste månedene er juli – september/oktober. Kveldene kan være kjølige, så vi anbefaler å ta med varme og behagelige klær. Desember til mars er de varmeste månedene.
ELEKTRISITET
Ute i villmarken er det mange lodger og camper som ikke er koblet til det vanlige strømnettet, i stedet bruker de generatorer eller solceller. Generatorene brukes ofte bare noen timer i løpet av dagen, noe som betyr at det kan være begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. Flere av våre biler har stikkontakt og lademuligheter mens man er ute og kjører.
MOBILDEKNING
Mobiltelefoni har økt BNP i flere afrikanske land, noe som også betyr at det satses på å utvide mobilnettet. Dekningen på safari kan variere veldig avhengig av hvor du er og hvilken mobiloperatør du har.
REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider. Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner. Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!
INNFØRELSESBESTEMMELSER TIL NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.
NORSK AMBASSADE
Den norske ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersielle hovedstad, Dar es Salaam.
Hjemmeside: https://www.norway.no/en/tanzania/
Telefon: +255 22 2163 100 / +47 23 95 56 00
Epost: emb.daressalaam@mfa.no

INFORMASJON OM PAKKELISTE
Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best. Gode klær som egner seg til bruk i norske fjell, kan danne basis for hva du bør pakke med deg. Våre bærere bærer alt av utstyr, også ditt personlige turutstyr. Du bærer kun det du selv ønsker å bære i løpet av dagsmarsjen, i din dagstursekk; drikke, dagens lunsjpakke, klesskifte, kamera, førstehjelpspakning osv. Selv om været er fint ved starten kan det snu fort, ta derfor med litt ekstra i din dagstursekk. Bærerne går i forveien, derfor har du ikke tilgang til din pakning før du er fremme i campen.
I regnskogen kan det komme noen regnbyger, bruk sekkovertrekk og pakk det du har med, inn i vanntett forpakning. Robuste plastposer med glidelås egner seg, men vanlige søppelsekker fungerer bra. Minusgrader kan det bli fra ca. 3800 m.o.h, men dagene kan være varme opp til 4600 m.o.h. Det er ikke behov for spesial/ekstrem bekledning under noen del av turen. Det du ikke trenger til fjellturen, legger du igjen på ankomsthotellet. Det er forbud mot plastposer i Tanzania.
Vektgrensen på pakning som leveres til bærere på Kilimanjaro er 15 kg per deltaker. I tillegg har du dagstursekken som du bærer selv.
Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, bruk pakkelisten og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.
Det er forbud mot plastposer i Tanzania. Unngå å ha plastposer i bagasjen ved ankomst til landet. Zip lock-poser til væske i håndbagasjen tolereres, da det er forventet at turister også bruker de til hjemreisen.
De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.
Pakkeliste:
Bag og/eller ryggsekk | 60 - 90 liter |
Dagstursekk | Til din håndbagasje på flyreisen, og stor nok til ditt behov. 30-50 liter |
Fjellsko | Vanlige komfortable og varme fjellsko, romslige for ullsokker |
Joggesko | Solide med god såle. De kan brukes store deler av fjellturen, også til bruk i campen |
Sovepose | God sovepose som er behagelig å bruke, som kanskje tåler helt ned til -15 °C |
Lakenpose | Tynn lakenpose er med på å heve temperaturen i soveposen |
Liggeunderlag | Helst oppblåsbart med duninnlegg. EXPED DownMat |
Gåstaver | Teleskopstaver. Kan også leies for 10-15 USD |
Gamasjer | Brukes toppnatten. Mye løs sand som er ubehagelig å få i skoene |
Regntøy og/el. regnponcho | Regnponcho som dekker sekken og er luftig er å foretrekke |
Vindjakke/bukse | Gore-Tex eller annen regn/vindtett materiale |
Dunjakke | Behov for lite klær under en god dunjakke |
Bukse | Lett, tynn fjellbukse, overgangsbukse når ikke shorts og vindbukse brukes |
Fleecejakke | |
Ullgenser | Heller to tynne fremfor en tykk |
Behagelige skjorter | |
Ullundertøy | Overdel og stillongs, minimum 2 sett |
Ullsokker | |
Knevarmere | Varme ledd tåler mer |
Votter | Varme, vanntette og vindtette |
Fingervotter | I overgangsperioder |
Finlandshette | Ull |
Solhatt, caps | Med bakslør for å dekke for sola |
Solbriller | Med sidegardin |
Solkrem | Med høg solfaktor 30 - 50 |
Leppestift | Med høg solfaktor |
Hodelykt | Helst med stropp rundt og over hodet for å unngå press mot hodet |
Ekstra lyspære | |
Håndkle | |
Våtservietter | Desinfiserende |
Hånddesinfeksjon, antibac | Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk, i flytende form |
Drikkesystem, camelbak | Minimum 2 liter, helst 3 liter, MÅ ha isolert slange |
Plastposer/søppelsekker | Til å pakke inn klær og div. utstyr |
Dopapir | |
Reiseapotek/førstehjelpsskrin | Plaster, gnagsårplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager, kvalmestillende og smertestillende |
Sysaker | Nål og tråd til rep. av klær og utstyr om nødvendig |
Kniv | Gjerne en fallekniv av typen Leatherman |
Tau | 3 meter, 4 mm til spjelking ved beinbrudd |
Energidrikk | Pulverform, kan være godt å ha litt smak på vannet, gir også energi |
Liten termos | For varm kaffe el. te til lunsjmåltidene |
Turmat | Rosiner, sjokolade, nøtter og druesukker til mellommåltider etter behov |
Badesko Powerbank Godt humør og pågangsmot |