Rovos Rail - Cape Town til Dar es Salaam & strand på Zanzibar

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  Ankomst Cape Town - vindistriktet

  Når dere lander i Cape Town blir dere tatt got imot av vår lokale representant. Fra Cape Town, fortsetter reisen til Franschhoek, hvor du vil tilbringe natten i hjertet av landsbyen. Franschhoek ligger vakkert til midt i vindistriktet, med koselige gater og restauranter. Franske hugue­notter, flyktninger fra religions­forføl­gelser i Europa, bosatte seg i områdene rundt Fransch­hoek. Etter en del prøving og feiling utviklet det seg en vellykket vin­industri. Noen av landets beste restauranter finnes her.
  Hotell: Klein Oliphants Hoek

 • Dag 2:

  Heldagsutflukt i vindistriktet

  I dag vil du bli plukket opp for en heldagsutflukt i vindistriktet. I løpet av dagen vil du besøke en rekke vingårder og forhåpentligvis lære litt mer om hva som er viktig for en god vin. Sør-Afrika er veldig stolt av sin vin og har sin egen drue kalt "Pinotage". Turen går gjennom de mest kjente stedene i vindistriktet Paarl, Stellenbosch, Franschhoek og Helshoogte. Lunsj nytes på en av vingårder. Etter turen går turen tilbake til hotellet i Franschhoek.
  Hotell: Klein Oliphants Hoek 
  Måltider: Frokost

 • Dag 3:

  Kapp det Gode Håp

  I dag blir dere hentet av deres guide som skal ta dere med på en opplevelsesrik tur til Kapp det Gode Håp. Turen er "obligatorisk" når man besøker Cape Town. Dere kjører langs østsiden av "The Cape Peninsula", der stopper i Simonstown og besøker de kjente afrikanske pingvinene. Turen fortsetter til "Cape of Good Hope" hvor dere kan ta kabelbanen opp til fyrlyset og se den fantastiske utsikten utover havet hvor Stillehavet møter Atlanterhavet. På veien tilbake kjører der langs den dramatiske vestkysten via de kjente strendene Clifton and Camps Bay. Den Flyvende Hollender ser man nok ikke, men det var her den hol­land­ske båten gikk på grunn og forsvant i 1641, på vei hjem til Europa. Kaptein van Decken ville ikke godta forliset og sver­get på at han skulle seile rundt kappet, om det så ikke ble før dommedag. På ettermiddagen blir dere kjørt til deres nye hotell i Cape Town. 
  Hotell: The Portswood 
  Måltider: Frokost

 • Dag 4:

  Table Mountain

  Dere våkner opp og er klare for nye eventyr. Dagens utflukt går til Table Mountain. Dere tar taxi til Table Mountain og tar taubanen opp til toppen. Her nyter dere en flott utsikt utover byen og Robben Island. 
  Hotell: The Portswood 
  Måltider: Frokost

 • Dag 5:

  Fridag i Cape Town

  I dag står dere fritt til å gjøre det dere måtte ønske. Utforsk byen på egenhånd. Cape Town har mange gode restauranter med god mat og vin. Vi anbefaler dere å ta en tur til Robben Island, det var her Nelson Mandela satt fengslet mesteparten av tiden. I februar 1990 ble frigjøringshelten Mandela løslatt og i 1996 ble Robben Island museet etablert som et nasjonal monument og et nasjonalt museum.
  I desember 1999 ble Robben Island erklært som World Heritage Site av UNESCO. Turen er guidet av lokal guider, flere av guidene som jobber her idag satt som fanger på øya sammen med Nelson Mandela.
  Hotell: The Portswood 
  Måltider: Frokost

 • Dag 6:

  Avgang med Rovos fra Cape Town

  Dere går om bord på Rovos Rail luksus tog The Pride of Africa. De elegante vognene fra 1920 - og 30-tallet, minner om en svunnen tid. Dere nyter et førsteklasses måltid i den flotte spisevognen og overnatter i komfortable suiter. Avgang fra plattform 23 på Cape Town stasjon og turen starter med et vakkert landskap gjennom vinområdene. Lunsjen serveres i spisevognene. High Tea serveres i loungen og observasjonsvognene. I dag besøker dere den historiske landsbyen Matjiesfontein. Middag serveres i spisevognen klokken 19:30.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 7:

  Gruvebyen Kimberley og videre mot Pretoria

  Toget fortsetter over Great Karoo og stopper i diamant byen Kimberley. Frokost serveres til klokken 10h00. Dere blir hentet her med buss for en tur i denne kjente diamantbyen. Besøk til the Diamond Mine Museum og "the Big Hole". High Tea serveres så snart toget har avgang fra Kimberely. På kvelden vil dere ha enda et deilig måltid mens dere kjører over Highvelds bølgende gressletter.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 8:

  Pretoria

  Toget ankommer Pretoria og det blir arrangert en guidet utflukt i Sør Afrikas hovedstad Pretoria. Dagen byr på en spennende byrundtur i Pretoria, hvor du blant annet passerer Voortrekker-monumentet. Denne gigantiske bygningskonstruksjonen er minnesmerket over "det store trekket", der boerbefolkningen forlot den engelskdominerte Kapprovinsen og dro nordover for å dyrke opp landet i protest mot den engelske likestillingspolitikken overfor landets afrikanske befolkning. Byrunduren går over Church Square, som domineres av en statue av Paul Kruger, president for Den sørafrikanske republikken (1883–1900). Du ser også den flotte Unionsbygningen; her er det en flott utsikt over det meste av byen. 
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 9:

  Madikwe Viltreservat

  Denne dagen forlater dere toget til fordel for to netter på safari.  Om ettermiddagen drar derer på safari i parken, som er en av de største i Sør-Afrika og blant annet er hjemsted for de berømte ”Big Five” – løven, bøffelen, nesehornet, leoparden og elefanten.
  Lodge: Tau Game Lodge 
  Måltider: Frokost, lunsj og middag

 • Dag 10:

  Madikwe Viltreservat

  Dagen starter tidlig med en morgensafari. Madikwe kan skryte av å være hjem for alle ”Big Five-artene” (løve, leopard, neshorn, elefant og bøffel) og dessuten for geparder, sebraer, sjiraffer, villhunder, strutser og en mengde forskjellige antiloper og fugler. Når de todagers safariopplevelser er over, vil du med stor sannsynlighet ha sett langt de fleste av disse dyrene. Dere blir også med på en spennende ettermiddagssafari. 
  Lodge: Tau Game Lodge 
  Måltider: Frokost, lunsj og middag

 • Dag 11:

  Safari, videre med Rovos Rail gjennom Botswana

  Etter morgensafari blir dere transportert tilbake til Rovos Rail og fortsetter togreisen fra Botswanas hovedstad Gaborone.

  Hele dagen går turen gjennom det tynt befolkede Botswana. Landskapet er temmelig tørt overalt, ikke minst mot sørvest, der den tørste Kalahariørkenen ligger. Toget kjører gjennom den østlige delen av landet, som er mer kupert.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 12:

  Mot Victoriafallene

  Frokosten serveres og toget fortsetter turen mot Victoria Falls. 
  Lunsjen serveres mens dere reiser langs den østlige delen av Hwange Park, langs en av Afrikas lengste strake toglinje - 114 km.

  Rundt kl. 15:00 er det ankomst Kennedy for safari på The Hide. Samme med deres guide kjører dere ut på en spennede safari på jakt etter afrikas ville dyr. 

  Klokken 19:30 serveres middag i spisevognene en route til Thompsons Junction for overnattingsstopp.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 13:

  Ankomst Victoriafallene

  Mens frokosten severes går turen videre mot Zambezi River. Klokken 10:00 når ankommer dere deres destinasjon, togstasjonen i Victoria Falls.
  Vel fremme blir dere møtt og tatt med til lodgen dere skal bo på de neste dagene.  På ettermiddagen nyter dere en spennende båttur på Zambezi River i solnedgangen. 
  Hotell: Victoria Falls Hotel
  Måltider: Frokost, lunsj og middag

 • Dag 14:

  Victoriafallene

  Denne dagen nyter dere på egenhånd. Noen av tilleggsaktivitetene det er mulig å bestille er:

  - Båtutflukt
  - Lion Walks
  - Ri på elefanter
  - Golf 

  Om ettermiddagen er tiden inne til å ta farvel med det legendariske Victoria Falls Hotel og fortsette den eventyrlige togreisen. Toget tar deg over den hundre år gamle Victoria Falls-broen og kommer inn i Zambia.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 15:

  Gjennom Kafue og Lusaka

  Man nyter dagen ombord på toget.  Mens manspiser lunsj kjører dere gjennom Lusaka, som er Zambias hovedstad og den største byen i landet med sine vel 3 millioner innbyggere.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 16:

  Gjennom Serenje og Mpika

  Toget går så videre gjennom Serenje og Mpika på turen mot Kasama. Naturen veksler nå hyppig mellom åpne sletter og tette busk-områder. Særlig langs elvene står de høye, slanke raffiapalmene, med lange blader som blir brukt til bast.
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 17:

  Chisimba Falls

  Etter frokost forlater vi toget og drar på en gåtur i bushen ved Chisimba Falls. En deilig gåtur i utrolig vakre omgivelser og med utsikt til det 30 meter høye fossefallet. Vi vender tilbake til toget og spiser lunsj, mens vi fortsetter mot Tunduma, hvor vi krysser grensen til Tanzania. å snart du er inne i Tanzania, begynner landskapet å helle betraktelig nedover når turen går gjennom Den østafrikanske Riftdalen (Great Rift Valley).
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 
  Måltider: All inclusive

 • Dag 18:

  Gjennom Selous Game Reserve

  Toget ankommer til Makamboko om morgen, og herfra starter den imponerende nedstigningen gjennom fjellpasset til Mlimba. Deretter kjører vi gjennom Selous reservatet, hvor vi kan være heldige å se de ville dyrene fra toget.

 • Dag 19:

  Ankomst Dar es Salaam - fly til Zanzibar

  På formiddagen ankommer toget Dar es Salaam. Vel fremme blir dere møtt og kjørt til flyplassen og flyr til Zanzibar. På Zanzibar står sjåføren klar og tar dere med til resorten på øyas østkyst.
  Resort: Breezes Beach Club & Spa
  Måltider: Frokost og middag

 • Dag 20-23:

  Avslappende dager på Zanzibar

  Krydderøya Zanzibar, også kjent som "Swahilikulturens vugge" byr på spennende historier, flotte mennesker og gode strandopplevelser. 
  Her har indiske, arabiske og de afrikanske kulturene smeltet sammen i musikk, mat og språk. Nyt avslappende dager på stranden og bli med på spennende utflukter for å oppleve det øya har å by på. 

  Breezes Beach Club & Spa er et vakkert og smakfullt hotell med avslappende atmosfære og personlig service. Hotellet er bygget i tradisjonell Zanzibar-stil vakkert plassert i den tropiske hagen som omkranser hotellet. Breezes tilbyr en rekke fasiliteter, flotte rom, svømmebasseng og en flott strand. 
  Resort: Breezes Beach Club & Spa
  Måltider: Frokost og middag

 • Dag 24:

  Hjemreise

  Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landet som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet. 3 timer før flyavgang er det avreise fra resorten. 
  Måltider: Frokost

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Rovos Rail

Informasjon om reisen

Reisemål: Sør Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Zanzibar
Ankomstflyplass: Cape Town International Airport (CPT)
Hjemreiseflyplass: Abeid Amani Karume Int. Airport (ZNZ)

Rohan Vos skapte sin formue med salg av reservedeler til motorer av ulike slag. Han kjøpte sitt første lokomotiv og vogner i 1988, og selskapet Rovos Rail ble stiftet året etter. Opprinnelig var hans ambisjoner å anskaffe og restaurere et damptog for bruk på familieturer, men han oppdaget raskt at dette var et kostbart prosjekt hvoretter han begynte å selge billetter til sine togturer. Togturene er i dag regnet som noen av de mest lukseriøse togturer man kan unne seg. 

Rovos Rail har ikke daglige avganger, det er derfor viktig å få skreddersydd et program tilpasset deres ønsker i forkant og etterkant av togturen. Mulighetene for kombinasjoner som safari, storbyferie og sol og strand er mange. 

Rovos Rail, avgangsdatoer fra Cape Town i 2018: 
Januar: 13. 
Februar: 24.
Juni: 30.
August: 18.
September: 29.

Flybilletter
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen for landprogram. Dette innebærer at dere står fritt til å bestille flybilletter selv om dere ønsker det. Er det ønskelig at Topp Afrika booker deres flybilletter vil vi først gjøre en uforpliktet reservasjon av flyreisen. Reservasjonen med reiserute og navn blir tilsendt dere for gjennomgang. Kunden er selv ansvarlig for å kontrollere at navnene er korrekt skrevet i henhold til passet. Når kunden bekrefter at billettene stemmer i henhold til navn og reiserute vil vi utstede billettene og sende ut gyldige reisedokument. Du vil få tilsendt elektroniske billetter som du skriver ut og tar med på reisen. 

Kostnader som dekkes direkte fra kunden
- Visum Zimbabwe, Zambia og Tanzania
- Tips 
- Utflukter som ikke er beskrevet i programmet
- Drikkevarer når man ikke er ombord i toget
- Reiseforsikring
- Vaksinasjon

Vilkår
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

Før avreise

Reisegarantifondet:
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet.  Ved konkurs eller insolvens er du som reisende sikret full tilbakebetaling av betalt reise. Topp Afrika AS har stilt lovpålagt garanti. 
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Reisevilkår:
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen kunden gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre vilkår nøye.

Betaling av reisen:
Når vi har mottatt bestilling vil vi utarbeide bestillingsbekreftelsen i henhold til bestilling når det foreligger bekreftelse fra våre leverandører. Sammen med bestillingsbekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura. Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller ved opplyste forfallsdato.
Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller opplyste forfallsdato.
Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager eller nærmer avtalt forfallsdato og sendt sammen med bestillingsbekreftelsen.

Pass
Passet må imidlertid være gyldig i minst 6 måneder etter at reisen er avsluttet, og passet må inneholde minst to blanke sider.

Reiser til Sør Afrika med barn under 18 år
Nye immigrasjonsregler blir innført fra 1. juni 2015 for reisende med barn under 18 år.

Menneskehandel har vært og er fremdeles et problem i mange land. Sør-Afrika har nå tatt grep om dette og innført nye immigrasjonsregler som trer i kraft 1. juni 2015. For nordmenn som skal reise hit medfører dette kun et par minutter på pcen for å få de riktige dokumentene:

Gå inn på Skatteetaten og velg Folkeregister.
Logg inn for fødselsattest. Velg fødselsattest med foreldre og fødselsattest flersprålig.
I kommentarfeltet nedenfor skriver du at den skal brukes i forbindelse med ferie i Sør-Afrika. Attesten skal da bli sendt automatisk til Fylkesmannen for å bli stemplet før den sendes videre til deres folkeregistrert adresse.

Dette kan ta litt tid, så ikke utsett å bestille fødselsattesten. Hvis den ikke kan fremlegges ved innsjekk får dere ikke reise!

Hvis bare den ene forelderen skal ha med barnet på reise må det fremlegges ytterligere dokumentasjon i tillegg til ovennevnte, som foreldresamtykke , rettslig samtykke eller dødsattest hvis dette er relevant. Alle dokumenter skal være på engelsk og må være stemplet fra Fylkesmannen.

Hvis barn skal på reise med andre voksne enn foreldrene må det fremlegges særskilt dokumentasjon. Ta kontakt med oss for nærmere informasjon.

Vaksinasjon og reiseråd:
Kontakt din lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Finn mer informasjon om hvilke reisevaksiner som anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Reiseforsikring:
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Topp Afrika tilbyr avbestillings- og reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Reiseregistrering:
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider. Det forenkler utenrikstjenestens kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.
Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

Under reisen

Bagasje på fly:
Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Skal man fly innenriks småfly i Sør Afrika må man helst pakke i myk bag, duffel bag. Store kofferter kan være vanskelig å få med seg i småfly.
Vanligvis gjelder 15 kg - 23 kg inkl. håndbagasje på innenriksflyginger i Sør Afrika

Visum
Det er ingen krav om visum for norske borgere til Sør Afrika eller Botswana.
Visum til Zimbabwe, Zambia og Tanzania kjøpes på grensen.

Sikkerhet:
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker et land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til Tanzania innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte overnattingssted, transportøren e.l. Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

Mat og drikke
Sør Afrika har noen av de beste restaurantene i verden. Høy standard på maten, fantastisk service og god vin gjør at din reise til Sør Afrika kan bli en kulinarisk reise. Finn noen av Afrikas beste resturanter her.

Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.  

Tips
Tips er en del av kulturen i Sør Afrika. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere takk for turen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er utført.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

Lokale skikker og bekleding
Den jevne afrikaner oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en afrikaner, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon.

Elektrisitet
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige elnettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. 
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd. 
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. 

Mobildekning
GSM-dekningen i Sør Afrika er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

Innførselsbestemmelser til Norge
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no

Norsk Ambassade
Den norske ambassaden i Sør Afrika ligger i landets hovedstad, Pretoria. 

Ambassadens åpningstider:
Mandag - Fredag kl. 08:30 - 16:00

Besøksadresse
Ozmik House, 
165 Lynnwood Road,  Brooklyn

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +27 12 364 3700 
Epost: emb.pretoria@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.org.za

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen. 

Nyttige adresser:
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Sør Afrikansk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Sør Afrika

Våre Reisevilkår:
Reisevilkår

Informasjon om pakkeliste

Nedenfor er det listet opp en veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best. 

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

Når det gjelder klimaet i Sør Afrika så er vintermånedene juni - august, så det er da ekstra viktig å ha med seg klær til kalde dager og kvelder.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste

Bag, ryggsekk eller koffert - Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk.
Dagstursekk - Til din hånd bagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen.
Sandaler
Joggesko
Lette fjellsko
 - Dersom man har booket gåsafari eller andre aktiviteter hvor man trenger gode fottøy.
Regntøy, el. Regnponcho - Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn.
Bukse - Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki.
Skjørt, kjole - Til middag på kvelden
Fleesjakke - Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser - Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter
Undertøy
Sokker
T-skjorter
Shorts
Badetøy
Solhatt, caps
 - Sola er sterk om dagen
Solbriller
Solkrem
 - Solfaktor 20-50
Solstift til lepper - Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt - Strømmen skrus til tider av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter
Kamera, videokamera
 - Husk å lade batteriene de stedene det er mulig.
Kikkert - Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter - Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon - Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk, i flytende form
Myggmiddel
Reiseapotek
 - Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende.
Sysaker - Nål og tråd til rep av klær og utstyr om nødvendig
Kniv - Gjerne en fallkniv av typen Leatherman