Det beste av Øst-Afrika

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  AVREISE FRA NORGE

  Deres reise starter fra flyplassen nærmest deres bosted.

  Vennligst opplys om ønsket avreiseflyplass i henvendelse til Topp Afrika.

   

 • Dag 2:

  ANKOMST ENTEBBE

  Det serveres et lett måltid på flyet før ankomst Entebbe Int. Airport (EBB). Etter bagasjehenting og møte med deres safarisjåfør som også vil være deres private guide på deres safari går turen med deres Land Cruiser til Papyrus Guest House i utkanten av Entebbe som også var tenkt som hovedstad for Uganda. Dere møter den første natten i Uganda til lydene av sirisser og andre fremmede lyder.

  Søk visum til Uganda her: Electronic Visa

  Oppgraderingsmuligheter i Entebbe
  2 Friends Guest House***
  Lake Victoria Serena Resort ****

  Kjøretid Entebbe - Papyrus Guest House: 15 minutter 
  Avstand: 10 km

 • Dag 3:

  FLY TIL BWINDI IMPENETRABLE NATIONAL PARK

  Etter frokost blir dere kjørt til flyplassen for dere flygning til Kihihi Airstip. Vel fremme på Kihihi blir dere møtt av en representant fra overnattingsstedet som tar dere med til Gorilla Mist Camp 

  Flytid med AeroLink Entebbe - Kihihi: 12:00 - 14:15
  Kjøretid Kihihi - Resort: 1 time 
  Avstand: 60 km

  Mer om Gorilla Mist Camp 
  Gorilla Mist Camp ligger inne i selva Bwindi Impenetrable National Park like i nærheten av en av de beste sumpene som er kjent for et rikt fugleliv, med unike arter som bare finne her. Atmosfæren er veldig sjarmerende og vennlig. Hvis du er heldig, vil du få et overraskelsesbesøk av gorillaene eller en av de andre primatene som finnes i Bwindi. Campen er liten og intim og består av bare 5 hytter med komfortable rom alle frittstående med god plass mellom hyttene. Hyttene har eget baderom med dusj og vannklosett. Alle hyttene har egen terrasse med fantastisk utsikt. Campen har WiFi, bar og en restaurant som serverer god mat. 

  Oppgraderingsmuligheter i Bwindi
  Mahogany Springs Lodge 
  Gorilla Forest Camp 

  Om Bwindi Impenetrable National park
  Bwindi Forest nasjonalpark er et av de rikeste økosystemene i Afrika og hjemmet til rundt 350 gorillaer og et stort antall andre primater. Det er bare 700 fjellgorillaer igjen i verden. Denne stammen deles mellom Rwanda og Demokratisk Kongo. I tillegg er det registrert 350 fuglearter og over 200 sommerfuglarter i parken. Regnskogen har i tillegg over 325 registrerte arter med trær. Parkens utbredelse strekker seg fra 1160 m.o.h. h til 2600 m.o.h og representerer et av de rikeste og økosystemer i verden. 

  Måltider
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert 

 • Dag 4:

  GORILLASAFARI

  Denne dagen bruker dere til å oppsøke en familiegruppe av gorilla i Bwindi Impenetrable National Park. Dette er kanskje høydepunktet på turen og sjansen til å få se gorilla er så å si 100 %. Parkvaktene og guidene vet til enhver tid hvor gorillaene befinner seg. Dagens tur gjennom uberørt regnskog blir på 3 til 8 timer, alt etter hvor gorillaene oppholder seg. Det svalende og fuktige klimaet i fjellregnskogen er behagelig, nattetemperaturen kan komme ned mot 10 – 12 grader. Dere kler dere for dagen, starter tidlig og tar med nydelig lunsj som dere spiser ute i skogen. Men husk dette før du starter turen; ikke kast søppel, ikke spytt på bakken eller på annen måte opptre slik at disse sjeldne dyrene får ødelagt sitt livsgrunnlag.

  Litt om gorillaen og gorillasporing 
  Gorilla eller fjellgorillaer som er det rette navnet er sosiale aper som lever i stabile familiegrupper på 5-30 dyr ledet av en dominant hann som kalles "silverback" fordi han utvikler en kraftig sølvfarget rygg. På gorillasporing deltar man i en gruppe på maksimalt 8 personer som får besøke ville gorillafamilie som er tilvendt kontakt med mennesker, såkalt habituerte gorillaer. Å besøke en gorillafamilie ute i regnskogen er en risiko for overføring av sykdommer til gorillaene. Derfor får man normalt ikke lov til å delta på gorillasporing dersom man har en infeksjon i kroppen, eller er åpenbart syk eller forkjølet. Det er 15 års aldersgrense for å være med på gorillasporing.

  For å spore gorillaer, må du ha en "gorillalisens", i praksis en skriftlig tillatelse til å besøke en bestemt gorillafamilie, dette er ordnet av oss. Før man begynner sporingen, har man et møte med guiden som orienterer om gorillafamilien og om regler man må holde seg til. Dere får oppholde dere en time sammen med dyrene og bør holde en avstand på 5 meter. På forhånd har speidere blitt sendt ut i regnskogen for å lokalisere gorillafamiliene, og holder kontakt med deres guider via radio for å sikre at dere får oppleve disse fantastiske dyrene og dette magiske øyeblikket 

  Måltider 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert 

 • Dag 5:

  BWINDI IMPENETRABLE NATIONAL PARK - QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK

  Etter frokost går turen ut av Bwindi og mot Queen Elizabeth National Park. Dere kjører gjennom et fantastisk landskap med grønn frodig vegetasjon og terrassert jordbrukslandskap før dere kjører inn i Kigezi Game Reserve som er en del av Queen Elizabeth National Park. Resten av dagen fram til Park View Safari Lodge som ligger i Kyambura Game Reserve som også er en del av Queen Elizabeth National Park er safarikjøring. Sjåføren har tatt med lunsj for dagen.   

  Kjøretid Bwindi - Park View Safari Lodge: 4 time, effektiv kjøring  
  Avstand: 160 km

  Mer om Park View Safari Lodge:
  Park View safari lodge ligger i Queen Elizabeth National Park i Kyambura Game Reserve og er en middel stor Lodge med gode rom og baderom med varmt og kaldt vann i dusjen. Takene på den frittstående hytten som ligger i skrående terreng er dekket med stråtak av en lokal gressart. Dette er med på å gi lodgen et spesielt preg. Lodgen har både svømmebasseng, restaurant, bar og andre fasiliteter.  

  Oppgraderingsmuligheter i Queen Elizabeth Nasjonal Park​:
  Kyambura Gorge Lodge 
  Mweya Safari Lodge 
  Ishasha Wilderness Camp 

  Om Queen Elizabeth National Park​:
  Queen Elizabeth National Park regnes som det område med størst artsmangfold på et begrenset omrad. Parkens økosystemer inkluderer savanne, fuktige skoger, store innsjøer og fruktbare våtmarker. Her finner 10 primater som inkluderer sjimpansene. Sjimpansene i Kyambura er habituerte, gjort vante med mennesker og kan spores sammen med dyktige guider. Queen Elizabeth National Park​ har over 600 fuglearter og over 350 tresorter. Queen Elizabeth National Park har i tillegg også de fleste kjent afrikanske dyreartene i tillegg til de spesielle tre klatrende løver. 

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert 

 • Dag 6:

  SJIMPANSE OG BÅTTUR PÅ KAZINGAKANALEN

  Denne formiddagen bruker dere til å oppsøke en familiegruppe av sjimpanse i Kyambura Game Reserve. Sjansen til å få se gorilla er så å si 100 %. Parkvaktene og guidene vet til enhver tid hvor sjimpansene befinner seg. Dagens tur blir på 3 til 5 timer, alt etter hvor sjimpansene oppholder seg.  På selve sporingen er det stor sjanse til å se svarte og hvite colobus ape, røde hale apen og den grå kinnede mangabey apen i tillegg til et rikt fugleliv. Dere kler dere for dagen, starter tidlig og tar med nydelig lunsj fra lodgen som dere spiser ute i skogen. Men husk dette før du starter turen; ikke kast søppel, ikke spytt på bakken eller på annen måte opptre slik at disse sjeldne dyrene får ødelagt sitt livsgrunnlag.
   
  På etter middagen blir det båttur på Kazingakanalen som deler parken i to. På denne turen vil dere ha stor sjanse til å se et rikt dyreliv på sandbankene og ute i selve kanalen. Det er rike populasjoner av elefanter, bøffel og flodhester som oppsøker dette miljøet. 

  Litt om sjimpanse og sjimpansesporing
  Sjimpanse er sosiale aper som lever i stabile familiegrupper på 10-100 dyr ledet av en dominant hann som kan bli opp til 75 kg og en levealder på ca. 40 år. På selve sporingen deltar man i en gruppe på maksimalt 6 personer som får besøke en vil familiegruppe som er tilvent kontakt med mennesker, såkalt habituerte sjimpanser. Å besøke en sjimpanse familie er en risiko for overføring av sykdommer. Derfor får man normalt ikke lov til å delta på sporing dersom man har en infeksjon i kroppen, eller er åpenbart syk eller forkjølet.

  For å spore sjimpanse, må du ha en lisens, dette er ordnet av oss. Før man begynner sporingen, har man et møte med guiden kl. 08:00 som orienterer om sjimpansefamilien og om regler man må holde seg til. Sporingen avsluttes kl. 15:00 Dere får oppholde dere samme med sjimpansene 1 time og holde en avstand på 5 meter. 

  Måltider 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert 

 • Dag 7:

  QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK - BUKOBA I TANZANIA

  Etter frokost kjører dere ut av Queen Elizabeth National Park til Bukoba i Tanzania. Dere kjører gjennom et utrolig vakkert landskap med åser og terrassert jordbruksland. Dere kommer til grenseovergangen mellom Uganda og Tanzania. Her blir det formaliteter og betaling av visum for innreise til Tanzania. Dere blir kjørt til Bukoba Kolping Hotel hvor deres ugandiske guide/sjåfør takker dere for selskapet. 

  Kjøretid Queen Elizabeth National Park- Bukoba i Tanzania: 6 timer, effektiv kjøring  
  Avstand: 320 km

  Måltider 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert 

 • Dag 8:

  BUKOBA - MWANZA - LAKE VICTORIA

  Etter frokost blir dere kjørt til Bukoba airport. Fra Bukoba på vestsiden av Lake Victoria til sørsiden der Tanzanias nest største by Mwanza ligger. Ved ankomst Mwanza blir dere møtt av vår representant, deres nye sjøfør/guide på dere safariopphold i Tanzania. Dere kjører langs Lake Victoria og kommer fram til Speke Bay Lodge til lunsj.  

  Kjøretid Mwanza - Speke Bay Lodge: 3 timer 30 min. effektiv kjøring
  Avstand: 130 km

  Mer om Speke Bay Lodge
  Lodgen ligger vakkert til på bredden til Lake Victoria. Alle åtte bungalower egen møblert terrasse med utsyn utover Lake Victoria. Rommene er store, smakfullt innredede og speiler områdets byggeskikk og bruk av møbelvirke. Takene er stråtekt med et tykt lag av gress som gir et særpreget afrikansk utseende. Badet har innebygd vask, en romslig dusj med varmt vann og veggmontert toalett. Ønsker du frokosten servert på terrassen før avreise på safari i Serengeti, er dette mulig. 

  Om Lake Victoria
  Lake Victoria, Victoriasjøen eller Victoria Nyanza, også kalt Nalubaale er den største innsjøen i Afrika, med et areal på 68 800 km². Det er også den nest største ferskvannssjøen i verden bare Lake Superior er større. Innsjøen ligger delvis i Uganda ca. 45 %, Tanzania, ca. 49 % og Kenya, ca. 6 %. Victoriasjøen er oppkalt etter dronning Viktoria av Storbritannia. Innsjøen er kun 84 meter på det dypeste med en gjennomsnittsdybde på 40 meter. Lake Victoria har et nedbørsfelt på 184.000 km². 80 prosent av innsjøens vannmasse stammer fra nedbør, mens de resterende 20 prosentene stammer hovedsakelig fra elvene Kagera og Mara. Innsjøen ligger på et platå i den vestlige delen av Riftdalen, 1.133 m.o.h. Nilen har sitt utspring i Lake Victoria 

  Måltider 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 9:

  LAKE VICTORIA - SERENGETI

  Etter en avslappende frokost med utsyn over Lake Victoria kjøre dere til Ndabaka Gate der dere sjekker inn i Serengeti. Serengeti er en enorm slette, "Siringet" på masaispråket, som betyr endeløs slette. Serengeti er ”pyntet” med de vulkanske kopjene. Kopjene stikker rett opp fra savannen som glatte harde grunnfjellformasjoner. Kopjene er yndet tilholdssted for de store kattene, spesielt løver og leopard. Dere ankommer Kati Kati Tented Camp i god tid før middag, etter en fin dag med safariopplevelser. 

  Oppgraderingsmuligheter i Serengeti:
  Kubu Kubu Tented Camp
  &Beyond Serengeti Under Canvas
  Four Seasons Safari Lodge
  Serengeti Migration Camp

  Mer om safari i Serengeti:
  Serengeti er Tanzanias og kanskje Afrikas mest kjente nasjonalparker med den største tettheten av pattedyr i verden. Her lever dyrene helt uten påvirkning fra mennesker. Ca. 1,5 millioner gnu, 500.000 sebra, 400.000 thompson gaseller, store mengder elefanter, bøfler, sjiraffer, flodhester, 3.500 løver, 1000 geparder, 800 leoparder, hyener og antiloper og gaseller. Her finner også verden største dyrevandring sted. Migrasjonen er et fantastisk skue, der den ”ruller” over Serengeti, hovedsakelig bestående av gnu og sebra. Bestandene av gnu og sebra befinner seg på bestemte plasser til bestemte tider der klimaet er den styrende kraften for vandringen. I januar og februar kalver gnuen ute på de åpne slettene sentralt i Serengeti. Det er på de åpne slettene den føler seg trygg og kan kontrollere predatorene som er på utkikk etter et enkelt bytte, en nyfødt kalv.

  Tilleggsaktiviteter vi kan legge inn i programmet, spør oss om pris:
  Ballongsafari med champagnefrokost

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 10:

  SAFARI I SERENGETI NASJONALPARK

  Etter frokost kjører dere Land Cruiseren ut på Serengetis åpne sletter. Sammen med deres private sjåfør/guide tar dere med lunsjen og bruker så mye dere ønsker av dagen på safari. I Serengeti Nasjonalpark kan du oppleve løve, gepard, leopard, gnu, sebra, sjiraff, antilope, bøffel, flodhest, krokodille og et fantastisk fugleliv. Ønsker dere å avslutte dagen ute på savannen tidlig og vende tilbake til lodgen for å spise varm lunsj isteden for pikniklunsj ute på savannen, er valget deres. Ønsker dere safari etter lunsj på lodgen, sjåføren stiller opp og dere får nye safariopplevelser fram til middag. Møt kvelden når det mørkner med forfriskninger ute på terrassen og lytt til de mange lydene, kanskje løva brøler like i nærheten.

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 11:

  SERENGETI NASJONALPARK - NGORONGORO

  Etter frokost setter dere kursen mot det majestetiske Ngorongorokrateret som dere skal besøke i morgen. Dere kjører gjennom Serengeti Nasjonalpark og Ngorongoro Conservation Area, også denne dagen gir store safariopplevelser. Dere stopper på en egnet plass for å spise en god pikniklunsj som lodgen har laget for dere. Dere ankommer lodgen i god tid før solnedgang og dere får nyte den fantastiske utsikten utover krateret.

  Mer om Ngorongoro Sopa Lodge
  Lodgen ligger spektakulært til på kraterkanten med et fantastisk utsyn utover hele krateret. Lodgen har svært store rom i tradisjonell afrikansk byggeskikk fint innredet med fine baderom, med dusj og vannklosett. Lodgen har også et stort utendørsbasseng med spektakulær utsikt utover krateret. 

  Oppgraderingsmuligheter i Ngorongoro:
  Ngorongoro Serena Safari Lodge 
  &Beyond Ngorongoro Crater Lodge

  Måltider:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 12:

  NGORONGORO - KARATU

  Etter en tidlig frokost på lodgen går turen ned i Ngorongorokrateret, en kort kjøretur fra lodgen. Etter safari og lunsj kjører dere ut av krateret til vakre Farm of Dreams Lodge som ligger i utkanten av Ngorongoro. 

  Mer om Ngorongoro:
  Det er en høydeforskjell på ca. 600 m fra kraterkanten og ned i bunnen. I følge geologer var Ngorongoro var en kjempevulkan på ca. 6000 m.o.h som har ”rast sammen” inni seg selv, og dermed er den i dag geologisk sett en kaldera. Bunnen på kalderaen er ca. 20 km i diameter, sirkelrund og helt flat med en sodasjø på det lavete punktet. Sodasjø er innlandssjø uten utløp. Ngorongoro har store bestander av de fleste afrikanske dyrene, det er bare sjiraffen og et fåtall andre dyr som ikke er representer nede i selve krateret. Her er også den tetteste bestanden av løver i Afrika. Her finnes også det utrydningstruede sorte neshornet, ca. 30 stykker. Grunnlaget til den store dyretettheten i krateret finner man i rikelig tilgang på vann, gode beiter og næringssalter fra sodasjøen. Ngorongoro kalles for verdens 8. underverk

  Måltider: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert

 • Dag 13:

  FLY TIL ZANZIBAR

  Etter frokost setter dere kursen mot Arusha Airport. Her fra flyr dere 1 time og 20 minutter sørøst til Zanzibar. Vel fremme på Zanzibar blir dere møtt og kjørt til resorten.

  Kjøretid Karatu - Arusha Airport: 2 time
  Avstand: 113 km
  Flytid Arusha - Zanzibar: 1 time og 20 minutt
  Kjøretid Stone Town - Resort: 75 minutt
  Avstand: 60 km

  Vel fremme på Zanzibar blir du møtt av vår sjåfør som tar dere til Diamond Mapenzi Beach.

  Kombiner gjerne oppholdet med en natt eller to i spennende Stone Town.​ Vi kan foreslå et innholdsrikt program til dere.

  Noe av det som gjør Zanzibar unikt, er at en kan få forskjellige opplevelser av øya alt etter hvor en bor. Vi anbefaler å lese gjennom beskrivelsene våre av de mest brukte hotellene, slik at vi kan finne det hotellet som passer best til dere! 

  Måltider: 
  Frokost og all inclusive

 • Dag 14-17:

  AVSLAPPENDE DAGER PÅ ZANZIBAR

  Zanzibar er en øygruppe og en semi-autonom del av Tanzania. Zanzibar består av hovedøyene Unguja som vi til daglig omtaler som Zanzibar, Pemba og mange mindre øyer som ligger rundt disse. Krydderøya Zanzibar, også kjent som "Swahilikulturens vugge" byr på spennende historier, flotte mennesker og gode strandopplevelser. Her har indiske, arabiske og afrikanske kulturer smeltet sammen i musikk, mat og språk. Stone Town, gamlebyen, står på UNESCOS verdensarv-liste og er den dag i dag preget av historiens travle handelsforbindelse mellom Østen og Europa. Zanzibar med Stone Town hadde en sentral plass der seilskutene møttes for omlasting av verdifulle varer som gull, tekstiler og trelast fra Østen. Zanzibars eget gull, verdifullt krydder, ble transportert til Europa under streng bevoktning. Enkelte krydderslag var like verdifullt som gull, Det gjelder også den dag i dag, kjøp med dere safran og ekte vanilje. Å vandre rundt i Stone Towns gater, setter dere tilbake til sultanens tid.

  Zanzibar byr på mange spennende aktiviteter og utflukter, les mer her.

  Måltider
  All Inclusive

 • Dag 18:

  HJEMREISE

  Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landene som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet. 3 timer før flyavgang er det avreise fra resorten og dere blir kjørt til flyplassen på Zanzibar for retur til Europa. 

  Kjøretid resort - Stone Town: 75 minutt
  Avstand: 60 km

  Måltider: 
  All Inclusive gjelder til utsjekk

 • Dag 19:

  ANKOMST NORGE

  Dere ankommer Norge med mange gode minner.

  Takk for turen og velkommen tilbake til oss!

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Uganda og Rwanda

INFORMASJON OM REISEN

Reisemål: Uganda og Tanzania
Destinasjoner: Entebbe, Bwindi Forest nasjonalpark, Queen Elizabeth National Park, Serengeti Nasjonalpark, Ngorongoro Nasjonalpark & Zanzibar
Ankomstflyplass: Entebbe International Airport, Entebbe (EBB)
Hjemreiseflyplass: Abeid Amani Karume Internationale Airport, Zanzibar (ZNZ)

OM BWINDI IMPENETRABLE NATIONAL PARK 

Bwindi Impenetrable National Park er 321 km2
Høyde over havet, fra 1160 m.o.h til 2.607 m.o.h
Verdensarvstatus, UNESCO siden 1994
Avstand fra Entebbe internasjonale flyplass: 470km
Kjøretid fra Entebbe internasjonale flyplass: Ca. 9 timer
Flytid fra Entebbe til Kihihi nær Bwindi ca. 1 time 50minutter, daglige avganger

Kjent for
Et av de siste områdene der fjellgorillaen har tilhold, ca. 400 individer av verdenenes bestand på ca. 800 individer.
Et av de rikeste økosystemer med størst artsmangfold i verden

Bwindi Impenetrable National Park ligger i sørvestlige Uganda på kanten av Rift Valley. Den spesielle topografien skaper et spesielt gunstig klima som grunnlag for et biologisk mangfoldige som er unikt. Her finnes over 400 plantearter i denne "ugjennomtrengelige skogen" som er hjemmet for de sjeldne kjempe apene, fjellgorillaen - omtrent halvparten av verdens bestanden som  inkludert flere habituerte grupper, som kan spores.

Bwindi er også hjemmet til ytterligere 120 pattedyr, inkludert flere primater, som bavianer og sjimpanser, samt elefanter og antiloper. Det er også rundt 350 fuglearter som har tilhold i skogen, inkludert 23 Albertine Rift-endemiske arter. Endemiske arter, betyr at de bare hat tilhold akkurat her i svært begrenset område. 

OM QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK

Queen Elizabeth National Parker 1.978 km2
Høyde over havet, fra 910 m.o.h til 1.350 m.o.h
Avstand fra Entebbe internasjonale flyplass: 400km
Kjøretid fra Entebbe internasjonale flyplass: Ca. 8 timer
Flytid fra Entebbe til Kasese ca. 1 time, daglige avganger

Kjent for
De store sjøene med et svært variert økosystem Tilhold for de sjelden sjimpansene og Uganda kob.
Et av de rikeste økosystemer med størst artsmangfold i verden

Queen Elizabeth National Parker ligger i sørvestlige Uganda på kanten av Rift Valley. Den spesielle topografien skaper et spesielt gunstig klima som grunnlag for et biologisk mangfoldige som er unikt. Parken består av regnskog, savanne og store vannsystemer med den kjente Kazinga kanalen. Parken har det høgeste biologiske mangfoldet i verden med over 600 fuglearter.

På Kazinga kanalen sine banker er det lett å observere flodhester, bøffel og elefanter. På de endeløse Ishasha slettene med fikentrær har løvene og er klar for jakt på de sjelden Uganda kob.

I Kyambura Game Reserve som er en del av Queen Elizabeth kan de sjeldne sjimpansene spores

SERENGETI NASJONALPARK

Fakta:
Nasjonalpark 14.763 km2
Avstand fra Kilimanjaro internasjonale flyplass 338km
Kjøretid fra Kilimanjaro internasjonale flyplass ca. 8 timer
Flytid fra Arusha flyplass til Seronera flystripe ca. 1 time, daglige avganger
Verden tetteste bestander av pattedyr
Verden største dyrevandring 
UNESCOs verdensarv

Serengeti er Tanzanias og kanskje Afrikas mest kjente nasjonalpark. Serengeti ligger i det nordlige Tanzania, og er landets nest største park etter Selous viltreservat i det sørlige Tanzania. Serengeti består av åpne store gresslettene i sør, savanne som går over i tre bevokst og busk savanne i de midtre og nordlige delene. I de midtre og sentrale delene av Serengeti, Seronera området er det i tillegg storvokste akasietrær.  Landskapet preges i tillegg av duvende åser og kopjer. Kopjer er granittformasjoner, grunnfjell som stikker opp fra Savannen og gir landskapet et spesielt og vakkert preg.

I nord grenser Serengeti til Masai Mara National Reserve som ligger i Kenya, tilsammen danner dette et spesielt økosystem som er verdenskjent for sitt rike dyre og fugleliv. I sør grenser Serengeti til et annet kjent område, Ngorongoro Conservation Area med det verdenskjente Ngorongoro krateret.  Ngorongoro Conservation Area er også hovedområdet for det nomadiske kvegfolket, masaiene Tilsammen danner disse områdene unike økosystemer der masaienes tusenårige driftsform og bruk er viktig for artsmangfoldet og de store populasjonene av dyr og fugler.

Serengeti har den største tettheten av pattedyr i verden. Her lever dyrene helt uten påvirkning fra mennesker. Ca. 1,5 millioner gnu, 500.000 sebra, 400.000 tompson gaseller, store mengder elefanter, bøfler, giraffer, flodhester, 3.500 løver, 1000 geparder, 800 leoparder, hyener og antiloper og gaseller. Her finner også verden største dynevandring sted.  Migrasjonen er et fantastisk skue, der den ”ruller” over Serengeti, hovedsakelig bestående av gnu og sebra. Bestandene av gnu og sebra befinner seg på bestemte områder til bestemte tider, der klimaet er den styrende kraften for vandringen. I februar kalver gnuen ute på den åpne savanne i sør. Det er et mektig skue når over 1 million gnu står tett i tett og kalver. Dette vet løver, geparder og leoparder om. Det er her ut på den åpne savannen den føler seg trygg og kan kontrollere predatorene med hjelp av sebraens som øyne.

NGORONGORO KRATERET

Fakta:
Ngorongoro Conservation Area 8.292 km2
Masaienes hovedområde
Selve krateret er 20 km i diameter, 600 meter høydeforskjell fra kanten til bunnen, 280 km2
Avstand fra Kilimanjaro International Airport 210km
Kjøretid fra Kilimanjaro International Airport ca. 4 timer
Flytid fra Arusha flyplass til Manyara flystripe ca. 30 minutter, daglige avganger
Verdens største dyrevandring
UNESCOs verdensarv

Ngorongoro Conservation Area ble opprettet i 1959 med tanke på bevaring av landskap, dyre, fugleliv og menneskelige aktiviteten med sine driftsformer.  Masaienes tusenårige tradisjoner og nomadiske driftsform har vært og er et av de viktigste bidragene til bevaring av landskapsbildet og artsmangfoldet. Ngorongoro regnes i dag som et av hovedområdene til masaiene. Ingen annen plass i verden finne man så tette bestander av ville dyr i sameksistens med menneskelig aktivitet. Ngorongoro Conservation Area grenser opp mot Serengeti nasjonalpark i nord.

Sentralt i Ngorongoro Conservation Area er Olduvai Gorge, et arkeologisk interessant område der tidlige eksemplarer av homoides er funnet. Her har det foregått utgravinger i mange 10 år med rike funn av redskaper, bein og knokler. Fotspor etter verdens første mennesker er også funnet her, Olduvai Gorge anses som menneskeheten vugge.

Ngorongoro med krateret er en sammenrast vulkan og dermed geologisk sette en kaldera.  Geologer har beregnet at Ngorongoro var like høy som Kilimanjaro før det «raste sammen» I dag kan man oppleve kratret og kraterbunnem med over 25.000 dyr, den tetteste bestanden av løver i Afrika, ca 70 løver på et begrenset areal. Her finnes også det sorte neshornet, ca. 30 stykker.  Grunnlaget til den store dyretettheten i krateret finner man i tilgang på vann, gode beiter og næringssalter. 

Ngorongoro ligger i et geologisk aktivt område med den aktive vulkan Oldoinyo Lengai som er Tanzanias tredje høyeste fjell etter Mt. Kilimanjaro og Mt. Meru. Oldoinyo Lengai har relativt jevnlige små utbrudd der den kaster sin næringsrike aske flere hundre meter opp i luften. Store utbrudd er relativt sjelden. Utbruddene med næringsrik askenedfall over Ngorongoro og Serengeti er det viktigste grunnlaget for næringsrik plantevekst som grunnlag for stor dyretetthet. 

Vilkår
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår
Man må være fylt 15 år for å kunne delta på gorillatrekking. 

Flybilletter
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen for landprogram. Dette innebærer at dere står fritt til å bestille flybilletter selv om dere ønsker det. Er det ønskelig at Topp Afrika booker deres flybilletter vil vi først gjøre en uforpliktet reservasjon av flyreisen. Reservasjonen med reiserute og navn blir tilsendt dere for gjennomgang. Kunden er selv ansvarlig for å kontrollere at navnene er korrekt skrevet i henhold til passet. Når kunden bekrefter at billettene stemmer i henhold til navn og reiserute vil vi utstede billettene og sende ut gyldige reisedokument. Du vil få tilsendt elektroniske billetter som du skriver ut og tar med på reisen. 

FØR AVREISE

Reisegarantifondet:
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen gjør at du er sikret pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Reisevilkår:
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen dere gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre vilkår nøye.

Betaling av reisen:
Våre turer planlegges lang tid i forveien. Depositumets størrelse er på NOK 5000,- per deltaker. Beløpet forfaller til betaling 10 dager etter fakturadato. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura som depositumet. Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise. Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden.

Betaling med kredittkort: Ønsker man å betale med kredittkort får man tilsendt en link fra Paypal. Kostnaden på 2,9% i transaksjonsgebyr vil bli lagt på beløpet

Pass:
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

Vaksinasjon og reiseråd:
Kontakt ditt lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
For mer informasjon om hvilke vaksiner det anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Reiseforsikring:
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Topp Afrika tilbyr avbestillings og reise forsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Valuta:
Vi anbefaler at du tar med deg 2-300 amerikanske dollar. Ta gjerne med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.
Lokal valuta kan tas ut i minibank i byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta. Ugandiske myndigheter aksepterer kun dollar som er i god stand og som er fra 2006 eller nyere. 

Reiseregistrering:
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem.  Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.
Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

UNDER REISEN

Informasjon om flyreisen
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen for landprogram. Dette innebærer at dere kan bestille flybilletter selv. Er det ønskelig at Topp Afrika booker deres flybilletter vil vi først gjøre en uforpliktet reservasjon av flyreisen. Reservasjonen med reiserute og navn blir tilsendt dere for gjennomgang. Kunden er selv ansvarlig for å kontrollere at navnene er korrekt skrevet i henhold til passet. Når kunden bekrefter at billettene stemmer i henhold til navn og reiserute vil vi utstede billettene og sende ut gyldige reisedokument. Du vil få tilsendt elektroniske billetter som du skriver ut og tar med på reisen.

Bagasje på fly
Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Skal man fly småfly innenriks må man pakke i myk bag, duffel bag. Store kofferter kan være vanskelig å få med seg i småfly.
Vanligvis gjelder 15 kg inkl. håndbagasje på innenriksflyginger

Visum
Nordmenn som besøker Uganda må søke om e-visum i forkant av innreise. Søknaden må legges inn i portalen Uganda Electronic Visa/Permit Application System på internett minst fem arbeidsdager før innreise til Uganda. Kontakt Ugandas ambassade i København for mer informasjon. Visum blir gitt for én måned og koster USD 50. Ved innreis til Tanzania er det enklet å søke visum ved grensepassering eller ved ankomst på flyplasseene. Visum til Tanzania blir gitt for 3 måneder og koster USD 50.

Transport på safari
Deres private guide vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør. Under hele safarien vil dere ha tilgang til deres private safaribil og sjåfør. Vi plasserer ikke andre reisende i samme bil som dere, safarien er best når man reiser med sin familie og venner. 
Bilene vi bruker er Toyota Hiace, Nissan Urvan og Toyota Land Cruiser. Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele, radiokommunikasjon, safariluke, drikkevann og dere har dyktig sjåfør under oppholdet. Flere av våre biler har stikkontakt og lademuligheter mens man er ute og kjører. 

Sikkerhet
Topp Afrika, samarbeidspartnere og våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Afrika innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.
Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

Mat og drikke
De dagene dere er på safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Maten på overnattingsstedene holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten vi spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise. Vask hendene før måltidene.
Drikkevann kokes eller kjøpes på flaske.
De fleste overnattingssteder er det vanlig å servere buffetmåltider. Buffeene pleier å inneholde både glutenfrie og vegetariske alternativer.
Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.
Alle drikkevarer betales av kunden direkte på plassen om ikke annet er avtalt.

Tips
Tips er endel av kulturen i Uganda. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort. 
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tipsen blir da fordelt på alle som jobber på stedet. 

Språk
De offisielle språkene i Uganda er engelsk, luganda og swahili. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. De offisielle språkene i Tanzania er engelsk og swhaili. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. 

Lokale skikker og bekleding
Den jevne ugander oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en kenyaner, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon. Som turist er det følgelig viktig å være klar over at deler av fastlandet muslimsk samfunn. Turister bør være nøye med å følge kleskode og unngå å nyte alkohol andre steder enn på restauranter som har tillatelse til å servere alkohol. Spesielle forholdsregler bør tas under Ramadan. Når man beveger seg på offentlige steder, bør kvinner alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle.

Klima
Klima er tropisk med temperaturer på 22 til 30 grader celsius. Det er to regntider, den store regntiden er fra slutten av mars til ut mai. Den korte reintiden er hovedsakelig i måneden november. April er absolutt den måneden med mest regn. Perioden mellom desember til februar, og juni til august er hovedsakelig tørr, men det kan komme korte regnskurer også i de tørre periodene. Spesielt Uganda kan ha flere dager med regn gjennom hele året, det er dette som gjør Uganda så frodig 

Elektrisitet
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige elnettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. 
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd. 
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. 
Flere av våre biler har stikkontakt og lademuligheter mens man er ute og kjører. 

Mobildekning
GSM-dekningen er relativt god. De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

Innførselsbestemmelser til Norge
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no

Norsk Ambassade
Den norske ambassaden i Uganda ligger i landets hovedstad, Kampala. 

Ambassadens åpningstider:
Mandag - Torsdag kl. 07:30 - 15:30
Fredag: kl 07:30 - 13:00

Besøksadresse
Royal Norwegian Embassy
Plot 18B Akii-Bua Road, Nakasero

Postadresse:
Royal Norwegian Embassy
P.O.Box. 22770,
Kampala, Uganda

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +256 417 11 2000 eller +47 23 95 76 00 
Epost: emb.kampala@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.go.ug

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen. 

Norske Ambasaden
Den norske ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersielle hovedstad, Dar es Salaam. Ambassaden ligger i byens sentrum, i krysset mellom Mirambo Street og Garden Avenue.

Ambassadens åpningstider:
Mandag - fredag (kl. 08:00 - 14:45)

Visa-seksjonens åpningstider:
Mandag - torsdag (kl. 10:00 - 12:00)

Post addresse:
Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 2646
Dar es Salaam
TANZANIA

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +255 22 2163100 eller +47 23 95 56 00
Fax: +255 22 2163199
Epost: emb.daressalaam@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.go.tz

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen. 

NYTTIGE ADRESSER
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon

VÅRE REISEVILKÅR
Reisevilkår

INFORMASJON OM PAKKELISTE

Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best.

Det er forbud mot plastposer i Tanzania. Unngå å ha plastposer i bagasjen ved ankomst til landet. Zip lock-poser til væske i håndbagasjen tolereres, da det er forventet at turister også bruker de til hjemreisen.

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Normalt, er temperaturen på safari fra 18 til 30 grader. Rundt ekvator er temperaturen 18 til 35 grader.

Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

Vi anbefaler å pakke i bag eller sekk, dette er mest praktisk i safaribilen og på innenriksfly.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste:

Bag, ryggsekk eller koffert   Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk
Dagstursekk Til din håndbagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen
Sandaler  
Joggesko  
Regntøy, el. Regnponcho Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn
Bukse Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki
Skjørt, kjole Til middag på kvelden
Fleesjakke Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter  
Undertøy  
Sokker  
T-skjorter  
Shorts  
Badetøy  
Solhatt, caps Sola er sterk om dagen
Solbriller   
Solkrem Solfaktor 20-50
Solstift til lepper  Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt Strømmen skrus ofte av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter  
Kamera, videokamera Husk å lade batteriene de stedene det er mulig. Flere av våre safaribiler har mulighet for lading
Kikkert  Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Myggmiddel  
Reiseapotek Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende
Sysaker Nål og tråd til reperasjon av klær og utstyr om nødvendig
Kniv Gjerne en fallkniv av typen Leatherman
Drikkeflasker
Powerbank
Badesko