Northern Circuit, inngang Machame

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  Avreis fra Norge

  Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

  Vennligst opplys oss om ønsket avreiseflyplass når dere sender inn forespørsel.

 • Dag 2:

  Ankomst Kilimanjaro Int. Airport

  Vel fremme på Kilimanjaro Internasjonale flyplass kjøper dere visum 50 US$. I ankomsthallen blir dere ønsket velkommen av en vår representant og kjørt til hotellet.

  Kjøretid Kilimanjaro Airport - Weru Weru River Lodge: 50 minutt
  Avstand: 40 km

  Mer om Weru Weru River Lodge
  Weru Weru River Lodge er en ypperlig lodge å bo på før og etter bestigning av Kilimanjaro. Lodgen ligger i rolige omgivelser, ca. 15 minutters kjøretur utenfor Moshi by med fantastisk utsikt mot Mt. Kilimanjaro. Lodgen består av 32 rom på 37m2 i rustikk utførelse. Rommen tildeles som enkeltrom, dobbeltrom og trippel med eget stort badeværelse med dusj, toalett og aircondition. Weru Weru River Lodge er en relativt ny lodge med en fin hage. Lodgen har et lite basseng, restaurant, bar og spa. Gratis sykkelutleie

  Vi tar ansvar:
  Når du bestiller og gjennomfører en reise arrangert av oss, vil mesteparten av tiden du bruker bli brukt sammen med Topp Afrika sine guider og resten av teamet. Våre guider har lidenskap for sin jobb, gode kunnskap om naturen og Kilimanjaro. Guidenes personlighet og kunnskap om sikkerhet er en sentrale faktorer for at oppholdet ditt skal bli minneverdig og vellykket! Vi er ansvarlige overfor deg og våre dyktige medarbeidere. Vårt «Payback» er at vi lønner vårt team over tariff og har sikret deres rett til et anstendig arbeidsforhold.

  Måltider: 
  Denne dagen er middag inkludert

 • Dag 3:

  Møte med sjefsguide

  Når det lysner av dag får dere det første synet av mektige Mt. Kilimanjaro som i mange tiår har fasinert oss nordmenn. Dette er en viktig dag for å komme til hektene, roe ned og slappe av før bestigningen starter. Denne dagen vil også føles veldig god å ha dersom bagasjen er forsinket og ikke kom med samme fly som dere.

  Møte med sjefsguiden
  Klokken 10:00 kommer sjefsguiden til hotellet for å gå gjennom programmet på fjellet, bli kjent med dere og svare på de spørsmålene dere måtte ha før bestigningen starter. Sjefsguidene har lang erfaring og mange bestigninger av Kilimanjaro bak seg. Bli ikke forbauset om deres guide har været på Uhuru Peak nærmere 200 ganger. Dette er profesjonelle guider som vil bruke sin kompetanse og kunnskap for å få deg til toppen av Kilimanjaro. 

  Måltider
  Denne dagen er frokost inkludert

  Tilleggsaktiviteter vi kan legge inn i programmet, spør oss om pris:
  Guidet tur i Moshi sentrum
  Bade i Kilimanjaros varme kilder, Maji Chemka, Maji Chemka betyr vann som koker
  Besøke kaffebonden Oscar, spise lokal mat og bade i fossefall med vann som kommer fra Kilimanjaro

 • Dag 4:

  Moshi - Machame Gate - Machame Camp

  Fra 1800 m.o.h til 3000 m.o.h
  Dagens etappe: 10 km, 6 - 8 timer
  Temperatur: Dag ca.10 til 25 grader. Natt ca. 2 til 10 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  Etter frokost kjører dere til Machame Gate der turen starter mot toppen av Mt. Kilimanjaro. Dere går gjennom skoglandskap og regnskog i lette, sommerlige klær. Fjellregnskogen har en rik og varierende flora. Store bregner og monumentale trær som kamfertre og kapoktre. Den går til Machame Camp. Temperaturen faller etter hvert som dere kommer høyere opp.

  Om våre fjelltelt
  Vi har nye Salewa Tents (Denall III) som vi bruker på våre bestigninger. Dette er tremannstelt, men med fokus på komfort bor dere max to personer i teltet. Det er da god plass til å ha bagasjen inne i teltet. Denall III er solide telt som er enkle så sette opp for vårt team, det tåler mye, er vantett og er laget for tøffe klima.  

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 5:

  Machame Camp - Shira Camp

  Fra 3000 m.o.h til 3850 m.o.h
  Dagens etappe: 6 km, 5 - 7 timer
  Temperatur: Dag ca. 5 til 15 grader. Natt ca. -2 til 3 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  Dere forlater fjellregnskogen, og går inn i busklandskap, lyngområder og åpne områder. Litt over halvveis inn i dagens etappe, blir det lunsj. Før dette er det noen kraftige motbakke som tar en del krefter. Dere krysser en dal før dere kommer fram til Shira Camp på ca. 3900 m.o.h. Det er mulig at shortsene kan brukes denne dagen, men det blir i alle fall behov for å skifte til varmere klær når dere er framme ved campen.

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 6:

  Shira Camp - Moir Hut

  Fra 3850 m.o.h via 4630 m.o.h til 4200 m.o.h
  Dagens etappe: 14 km, 5 - 7 timer
  Temperatur: Dag ca. 0 til 15 grader. Natt ca. -2 til 3 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  Sand og blokklandskap dominerer. Dere legger turen innom Lava Tower et vulkanrør på ca 70 meter som dominerer landskapsbilder. Der er nå på 4630 m.o.h, her spiser dere lunsj før turen går videre. Passeringen ved Lava Tower er en prøve på hvordan dere behersker høyden og viktig for akklimatiseringen i og med at dere herifra går nedover for å overnatte. Selv om litt ubehag har meldt seg, er sjansen for at den/de neste dagene blir uten ubehag.

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 7:

  Moir Hut - Pofu Camp

  Fra 4200 m.o.h til 4100 m.o.h
  Dagens etappe: 12 km, 6 - 8 timer
  Temperatur: Dag ca. 0 til 15 grader. Natt ca. -2 til 5 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  Dagens etappe er ca. 12 km i lett terreng, selv om starten er en bratt stigning før dere passere dagen høyeste punkt på ca. 4500 m.o.h. Vider går det slakt nedover med flott utsikt innover i Kenya med Amboseli nasjonalpark. I dette området er det av og til mulig å se dyr på avstand. Bøffel og eland antiloper som vandrer fra Amboseli på søk etter nye beiteområder. I denne høyde innser de at de fant ikke det de søkte og vandrer tilbake til lavereliggende områder. Pofu betyr eland på Swahili. Denne dagen er også en fin akklimatiseringsdag i og med at der har vær oppe på 4500 m.o.h før dere går nedover for å overnatte.

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 8:

  Pofu Camp - Third Caves Camp

  Fra 4100 m.o.h til 3800 m.o.h
  Dagens etappe: 8 km, 5 - 7 timer
  Temperatur: Dag ca. 0 til 15 grader. Natt ca. -7 til 5 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  Småkupert etappe med mye variasjon og fin utsikt med muligheter for å se dyr vandrende fra Amboseli på søk etter nye beiteområder områder. Vegetasjonen domineres av evighetsblomst, lobelia, lyng og kjempesvineblom. Lobelia opp mot 1,5 meter med dyp blå farge og kjempesvineblom opp til 6 meter, vakkert og spesielt.    

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 9:

  Third Caves Camp - School Hut

  Fra 3800 m.o.h til 4700 m.o.h
  Dagens etappe: 6 km, 4 - 5 timer
  Temperatur: Dag ca. -5 til 15 grader. Natt ca. -7 til 5 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  All vegetasjon forsvinner gradvis, sand og blokkmark overtar. Det er naturlig og forståelig at vegetasjonen ikke har overlevelsesmuligheter her opp, frost hver natt hindrer all vegetasjon i å formere seg. Et annet sjelden fenomen er vindavsatt sandstein, sandstein avsatt vanligvis i vann. Dere hører den karakteristiske glass klirrende lyden fra sandsteinene når de slår borti hverandre og når der tråkker på dem. Der kommer til campen tidlig på dagen og får god tid til å slappe av og forberede toppstøtet.

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 10:

  School Hut - Uhuru Peak - Mweka Camp

  Fra 4750 m.o.h til 5895 m.o.h til 3100 m.o.h
  Beregnet tid: 18 km, 12 - 16 timer
  Temperatur: Dag ca. -5 til 17 grader. Natt ca. -15 til 10 grader.

  Kort etappebeskrivelse
  Dere starter ca. kl. 23:00 for å nå kraterkanten, Gilmans Point 5712 m.o.h, samtidig som sola renner. Fra Gilmans Point  til toppen av Kilimanjaro, Uhuru Peak er det ca. to timers vandring. Når dere når toppen er slitet er glemt, kanskje en tåre triller nedover kinnet. Du er stolt over det du har gjort, en fantastisk prestasjon. Du nyter utsikten og de flotte brefallene. Etter fotoseanser begynner turen nedover. Etter fotoseansen starter dere på turen nedover til Mweka Camp. Dere passerer Barafu Camp på tur ned, her blir det et godt måltid og avslapping før dere fortsetter. Dagen etappe er lang, men det går utrolig bra, dere "får" krefter etterhvert som høyden avtar. 

  Mat og drikke: 
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 11:

  Mweka Camp - Moshi

  Fra 3000 m.o.h til 1800 m.o.h
  Beregnet tid: 10 km, 3 - 4 timer
  Temperatur: Dag ca. 10 til 25 grader. Natt ca. 5 til 12 grader.

  Kort etappebeskrivelse:
  Dere går videre nedover, gjennom regnskogen til gaten. Her skriver dere inn deres navn i loggen og sjekker ut av Kilimanjaro nasjonalpark.

  Fest med crewet
  I Moshi er festen planlagt, her blir det diplomutdeling, afrikansk sang av deres team, mat og drikke, før dere tar farvel med deres nye venner. Under festen overrekkes tips til sjefsguiden. Vanlig tips på Kilimanjaro er 200 USD per deltaker. Etter at festen er over blir dere kjørt tilbake til hotellet.

  Mat og drikke:
  Denne dagen er frokost, lunsj og middag inkludert. Dere får også vann, kaffe, te og varm sjokoladedrikke.

 • Dag 12:

  Hjemreise, safari eller Det indiske hav

  Etter flotte dager på Kilimanjaro kan man forlenge oppholdet med safari og/eller badeferie ved Det indiske hav. 
  Ved hjemreise blir du kjørt til flyplassen 3 timer før avgang. 

  Måltider
  Denne dagen er frokost inkludert

  Tilleggsaktiviteter etter Kilimanjarobestigning:
  Safari til Lake Manyara, Tarangire, Ngorongoro, Serengeti eller Masai Mara
  Stranddager på krydderøya Zanzibar
  Mafia Island - Et ekte paradis og svømme med hvalhai

 • Dag 13:

  Ankomst Norge

  Dere ankommer Norge med mange gode minner dere ikke vil glemme!

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Kilimanjaro

Hvem kan delta:
Å bestige et fjell på nesten 6000 m.o.h vil alltid være ambisiøst. Vi mener likevel at toppen er tilgjengelig for mange, men det er krevende og slett ikke alle når sitt mål - å stå på toppen. Vær klar over at det er krevende både fysisk og psykisk, men godt humør og nysgjerrighet vil være til god hjelp. Om du ikke har prøvd deg i høyden før, må du være forberedt på overraskelser som manglende matlyst, nedstemthet, utmattelse og hodepine. Topp Afrika sin Kilimanjaro ekspert vil gi deg mange gode råd og forberede deg godt på turen. Aldersgrense 10 år.

Vi har svært god toppstatistikk, med mange lykkelige deltaker som har fått sitt velfortjente diplom etter å ha stått på Afrikas tak.  

Informasjon om flyreisen
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen for landprogram. Dette innebærer at dere står fritt til å bestille flybilletter selv om dere ønsker det. Er det ønskelig at Topp Afrika booker deres flybilletter vil vi først gjøre en uforpliktet reservasjon av flyreisen. Skreddersy deres tur, lagre den på "minside" og send oss en kommentar med navn og vi søker opp den beste og rimligste reiseruten for dere. Reservasjonen med reiserute og navn blir tilsendt dere for gjennomgang. Kunden er selv ansvarlig for å kontrollere at navnene er korrekt skrevet i henhold til passet. Når kunden bekrefter at billettene stemmer i henhold til navn og reiserute vil vi utstede billettene og sende ut gyldige reisedokument. Du vil få tilsendt elektroniske billetter som du skriver ut og tar med på reisen. 

Turforberedelser:
Det er en stor fordel å ha vært mye på tur. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lange fotturer i fjellheimen er god oppladning. Legg rolige turer til områder med bratte bakke, for å trene opp ledd og styrke leddbånd. Bruk også staver for å overføre litt belastning fra kne og hofteledd til overkroppen. En trent kropp har alltid en bedre turopplevelse.

Vårt team:
Det er krav fra tanzanianske myndigheter, at guidene skal være sertifiserte. Dette er viktig om noen skulle skade seg eller ha andre grunner til å avbryte turen. Om noe må returnere av nevnte grunn er det alltid med guide og bærer. Myndighetene har også satt krav om hvor mye en bærer har lov til å bære. Topp Afrika har satt en lavere grense for deltakerbagasje som leveres til bærerne, denne må ikke overstige 15 kg. Erfaringsmessig er dette mer en tilfredsstillende for å få med seg nok klær og personlig utstyr for å bestige Kilimanjaro på en trygg og komfortabel måte.  Det er alltid tilstrekkelig antall guider med på en tur og i tillegg kokk og bærere.   
Som turarrangør legger vi vekt på respektfull adferd. Vi omgås et folk og en kultur som har en ressurstilgang som ligger langt fra vår. Overdreven utstyrs oppbygging er heller ikke nødvendig for å gjennomføre en tur på Kilimanjaro. Normalt fjellutstyr, som brukes på turer i norske fjell, holder meget godt.

Sikkerhet:
Topp Afrika sitt team med autoriserte guider har lang erfaring i å bestige Kilimanjaro. Vi legger opp turer slik at vi ikke utsetter våre deltakere for risiko. Vi kan likevel ikke garantere at uønskede hendelser ikke oppstår. Vår sjefsguide vil alltid ha et godt overblikk og være tilstede med en gang hvis en person får problemer. Personen som får problemer i høyden bli returnert laver sammen med guide og bærere. Er det behov for mer behandling er det førtehjelpsteam på alle campene. Guidene har også kommunikasjon med vårt team i Moshi som kommuniserer med oss i Norge som har beredskap 24/7.
Vi tegner også forsikring hos Flying Doctors som har 24/7 beredskap og stiller med legefly, helikopter om det er større hendelser og nødvendig med evakuering til sykehus.  Som kunde må du i tillegg tegne fullgod reiseforsikring for hele turen.

Mat:
Alle måltider inngår på Kilimanjaro. Maten er god og velsmakende og tilpasset våre ganer. Vi har gjennom mange år utviklet en meny som tilfredsstiller ernæringsbehov og er smakelig sammensatt. Vi har bygd opp måltidene med mye karbohydrater og ”norske” kjente smaker.

Dagens meny på Kilimanjaro kan se slik ut:

 • Dere vekkes good  morning, av en hyggelig stemme - tea or coffee, som serveres på «senga»
 • Frokosten består av brød, diverse pålegg, stekt egg, bacon og pølse og ikke minst, havregrøt. Drikke består av te, kaffe, varm sjokoladedrikk og vann
 • Kjøkkenteamet smører niste til dagens lunsj
 • Før middag og rett etter ankomst campen etter dagens etappe serveres det varm drikke og friske jordnøtter eller nypoppet popkorn
 • Middagen består av suppe til forrett, hovedretten som kan bestå av potet, ris eller pasta med kylling, svinekjøtt, storfekjøtt eller fisk og grønnsaker. Frisk frukt til dessert
 • Alltid tilgjengelig drikke

Har du ønsker om tilpasset diett eller du har matintoleranse er det selvsagt mulig å imøtekomme dine ønsker og behov. 

Vann:
Første dagen på fjellet får dere flaskevann, 3 liter hver. Resten av turen er det tilgjengelig så mye vann der har behov for, husk og drikk minst 3 liter vann under turens gang i tillegg til morgendrikke og drikke etter ankomst til campen på ettermiddagen. Vannet vi serverer hentes fra nærliggende fjellbekker, kokes og anses som helt trygt å drikke. Ønsker du ytterliggere å forsikre deg, kan du også tilsette Micropur. Har du vanskeligheter med å drikke tilstrekkelig mengde kokt råvann, bland gjerne inn tilsetningspulver som øker smakeligheten og energiopptaket  

Hygiene:
Det er alltid tilgjengelig varmt vann til kroppsvask og håndvask. Vask alltid hendene før måltid og eller bruk våtservietter og antibac.

Utstyr:
Topp Afrika stiller med alt fellesutstyr. Fellesutstyr er telt, messetelt, bord, stoler og alt nødvendig kjøkkenutstyr. For personlig utstyrsliste se egen plassering på menylinjen, utstyrsliste.

Innkvartering:
To personer overnatter i romslige og gode 3-manns telt. Før og etter bestigningen av Kilimanjaro bor du i landlige omgivelser i et bra hotell med fine rom, gode senger og bra mat.

Klima:
www.yr.no og fyll inn reisemålet.
Her er det sommer hele året, bare avbrutt av regntider. Det en lang regntid fra slutten av mars til begynnelsen av juni, og en kort regntid i november. Det er behagelig temperatur på ca. 20-28 grader I Moshi ca. 1200 m.o.h. På dagtid kan det være shortsvær opp til 4000 m.o.h, men det er stort sett under 0 grader om natten fra andre campen. Vi kan oppleve ned mot minus 10-20 grader på toppnatten.

Tips:
Overrekkes til sjefsguiden etter endt tur, ved ankomst Moshi, under lunsjen. Ca. 200 USD, per person

Oppbevaring av bagasje:
Ønsker du å oppbevare utstyr eller overflødig bagasje under bestigningen av Kilimanjaro, settes dette igjen på ankomsthotellet og oppbevares trygt.

FØR AVREISE

REISEGARANTIFONDET
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikerer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs.
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

REISEVILKÅR
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen dere gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre reisevilkår.

BETALING AV REISEN
Ved mottakelse av bestilling går vi igang med å bestille opp deres program. Når programmet er 100% bekreftet sender vi ut en booking bekreftelse.
Sammen med booking bekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Er Topp Afrika AS ansvarlig for flybilletter vil kostnaden faktureres på samme faktura som depositumet.
Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato dersom ikke behovet for betaling av flybilletter krever en kortere frist
Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato.
Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager og sendt sammen med booking bekreftelsen.

PASS
Det er kundens ansvar å sørge for at pass er gyldig, uten skade og oppfyller kriteriene for reisen.
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

VAKSINASJON OG REISERÅD
Kontakt ditt lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Vaksinasjoner som anbefales av Folkehelseinstituttet. Anbefaligene kan endres umiddelbart uten at det blir oppdatert nedenfor.
Gå til FHI for siste oppdatert liste

 • dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
 • Hep A: Hepatitt A-vaksine
 • G: Gulfebervaksine
 • Medikamentell profylakse mot malaria

REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise.
Topp Afrika tilbyr avbestillings og reise forsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Dersom du skal oppholde deg på høyder over 4000 m.o.h må du sjekke om din forsikring er dekkende.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

VALUTA
Tar med deg 2-300 amerikanske dollar. Visum kjøpes ved ankomst eller ved passering over grenseovergang og må betales i amerikanske dollar. Ta gjerne med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.
Lokal valuta kan tas ut i minibank i byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta.

REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner. Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

UNDER REISEN

BAGASJE PÅ FLY
Internasjonale flyvninger

Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Har man innenriksbilletter med Presicion Air gjelder 23 kg + 5 kg håndbagasje. 
Reiser man med noen av de mindre selskapen som Coastal Aviation gjelder 15 kg, inkl. håndbagasje. Dette gjelder kunder som flyr f.eks direkte Serengeti - Zanzibar. Man må da pakke i myk bag. 

VISUM
Topp Afrika anbefaler at visum kjøpes ved ankomst Tanzania eller ved grensepassering. Kostnad for visum er 50 US$ (per 01. januar 2016) Visum kan ikke betales med VISA eller Mastercard, visum MÅ KJØPES KONTANT i amerikanske dollar.
Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise.
Det er mulig å søke om visum før avreise. Kontakt den tanzanianske ambassaden til Norge i Stockholm for mer informasjon.

TRANSPORT
Deres private guide som også er sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør.
Vi plasserer ikke andre reisende i samme bil som dere, safarien er best når man reiser med sin familie og venner.
Alle bilene har sikkerhetssele. 

SIKKERHET
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer.
Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker land med en fremmed kultur og som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Afrika innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.
Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

MAT OG DRIKKE
Dagene på Kilimanjaro inngår alltid frokost, lunsj og middag. Maten på overnattingsstedene holder en god standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten vi spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise. Vask hendene før måltidene.
Drikkevann skal kokes eller kjøpes på flaske.
De fleste overnattingssteder er det vanlig å servere buffet måltider. Buffeene pleier å inneholde både glutenfrie og vegetariske alternativer.
Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.
Alle drikkevarer betales av kunden direkte på plassen om ikke annet er avtalt.

TIPS
Tips er endel av kulturen i Tanzania. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort. De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.
Vanlig tips på Kilimanjaro er fra 200 US$ per person. Tips på safari er 5 US$ per person der dag. 

BETALING LOKALT
Valutaen i Tanzania heter shilling (TZS). Trykk her for oppdatert kurs. De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert. Det rådes likevel til å ta med (noe) kontanter i dollar, som en start. I byene kan en ta ut shilling med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landsbygda er det ikke muligheter for å ta ut kontanter, derfor er viktig å ta med kontanter når man reiser fra byene. På Zanzibar er det KUN minibank i Stone Town, viktig å ta med kontanter om man skal andre steder på øya. De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det da på et gebyr på 5 %. Amerikanske dollar er også mulig å bruke som betaling. En god hovedregel er å betale i den valutaen prisen er oppgitt i. Ved bruk av annen valuta blir det ofte brukt en dårlig vekslingskurs.

SPRÅK
Det offisielle språket i Tanzania er swahili. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. Det finnes totalt over 100 stammespråk i Tanzania.

LOKALE SKIKKER OG BEKLEDNING
Den jevne tanzanianer oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en tanzanianer, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituala ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon tanzanianere. Som turist er det viktig å være klar over at Zanzibar og deler av fastlandet er muslimsk samfunn. Turister bør være nøye med å følge kleskode og unngå å nyte alkohol andre steder enn på restauranter som har tillatelse til å servere alkohol. Spesielle forholdsregler bør tas under Ramadan. Når man beveger seg på offentlige steder, bør kvinner alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle.

KLIMA
Klimaet kan grovt deles inn i 3 soner.
Langs kysten, øyene utenfor og området rundt de store innsjøene, er det varmt og fuktig tropisk klima; ofte med luftfuktighet opp mot 90 %.
På høyslettene er det temperert klima, med temperaturer ned mot 15 grader om natten og enda lavere jo høyere over havet du kommer. På toppen av Kilimanjaro kan temperaturen komme ned mot 10 til 15 minusgrader. 
Lavereliggende sletteområder i innlandet har varmt og tørt klima. Varmeste tiden er november til mars med variasjoner fra ca. 25 til 35 grader. Det er to regntider i Tanzania; en kort regntid i perioden fra november til januar og en lang regntid som starter i april og varer ut mai/juni. I den korte regntiden er det mer sporadiske nedbørsmengder, bare korte byger, mens det kommer store nedbørsmengder kombinert med tordenvær i den lange regntiden, mest regn i april.
Rundt Kilimanjaro kan det komme noen byger uavhengig av regntiden, det er fjellet som bidrar til dette.

ELEKTRISITET
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige el nettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer.
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd.
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen.
Flere av våre biler har stikkontakt og lademuligheter mens man er ute og kjører.

MOBILDEKNING
GSM-dekningen i Tanzania er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning – og det samme gjelder Zanzibar.   Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

GEOGRAFI OG MILJØ
Tanzanias landskap er svært variert. Landet har store fjellområder, savanner, innsjøer, og en kystlinje med både korallrev og mangroveskog. Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, samt den største afrikanske innsjøen, Victoriasjøen, ligger i Tanzania. Landet har et subtropisk klima. Det er to regntidsperioder: En fra mars til mai, og en fra november til januar. Landet har et svært rikt plante- og dyreliv, og er blant annet kjent for det sorte nesehornet og den store dyrevandringen i Serengeti. Ca. 39 % av landområdene i Tanzania er vernet i form av nasjonalparker eller viltreservater. Til tross for dette mister Tanzania 3500 kvadratkilometer med skogområder i året, på grunn av utvidelse av jordbruksproduksjonen. Andre miljøproblemer i landet er blant annet forørkning, jorderosjon og ødeleggelse av korallrev langs kysten. Tanzanianske myndigheter sliter også med ulovlig jakt i nasjonalparkene og smugling av elfenben.

HISTORIE
I flere århundre ble Tanzania, og da spesielt kystområdene i landet, sterkt påvirket av arabisk kultur gjennom handel og sjøfart. På Zanzibar ble det blant annet opprettet en arabisk handelsstasjon, og fra 1698 var Zanzibar (som utgjør de to øyene Unguja og Pemba) underlagt den arabiske sultanen av Oman. Tanzania har vært under både tysk og britisk herredømme i kolonitiden. I 1886 ble Tanzania, eller Tanganyika (fastlandet av Tanzania), et tysk protektorat. Zanzibar beholdt sin selvstendighet til det i 1890 kom under britisk styre. Tysklands nederlag etter første verdenskrig førte til at Tanganyika ble gitt til Storbritannia som mandatområde. I 1961 ble Tanzania selvstendig, og året etter ble det opprettet en republikk hvor Nyerere ble valgt som landets første president. Zanzibar ble først selvstendig i 1963, og året etter gikk Tanganyika og Zanzibar sammen og dannet en union med navnet "United Republic of Tanzania“. Presidenten Nyerere vedtok i 1967 et sosialistisk program for landets utvikling. Hans parti var lenge det eneste tillatte partiet. Tørke og nedgang i matproduksjonen førte imidlertid til at landet innførte flerpartisystem og markedsøkonomi på 1990-tallet.

SAMFUNN OG POLITIKK
Tanzania er en union av fastlandet Tanganyika og øyene Zanzibar. Zanzibar har selvstyre. Øygruppen har egen grunnlov, regjering og parlament, som tar beslutninger i saker som kun gjelder Zanzibar. I hovedstaden Dodoma sitter unionsparlamentet, som vedtar noen lover som gjelder for hele Tanzania, og noen for fastlandet spesielt. På Zanzibar er de fleste muslimer, mens fastlandsbefolkningen hovedsakelig er kristne eller tilhører tradisjonelle religioner. I landets grunnlov skiller en imidlertid mellom stat og religion. Det revolusjonære partiet (CCM) har hatt regjeringsmakten i Tanzania siden landet ble uavhengig i 1961. Selv om et tillegg til grunnloven i 1992 førte til at det ble tillatt med flere partier, er opposisjonen splittet, og har lite makt. CCM har en autoritær karakter, og fungerer mer som et maktapparat enn en folkebevegelse. Presidenten er landets øverste leder, og har mye makt. Han/hun peker ut statsministeren og regjeringen, og kan legge ned veto mot lovforslag i parlamentet. Forholdet mellom Tanzania og Zanzibar har i lang tid vært preget av misnøye. Befolkningen på Zanzibar ønsker større selvstendighet, mens tanzanianere på fastlandet mener at de bør være fornøyde med den unionsavtalen som finnes.

ØKONOMI OG HANDEL
Selv om Tanzania har opplevd en forholdsvis stabil økonomisk vekst de siste årene er landet fortsatt ett av verdens fattigste. De fleste tanzanianere arbeider i småskalajordbruk. Viktige næringer er gruvedrift - særlig utvinning av gull -, turisme og andre servicenæringer. Etter en stor økonomisk krise på 1980-tallet la landets myndigheter om den økonomiske politikken, og innførte markedsøkonomi. De siste årene har spesielt gruvedriften ført til vekst i økonomien. Landets økonomi er imidlertid preget av korrupsjon og tungt byråkrati, som hemmer utviklingen. Den økonomiske veksten har ikke kommet hele befolkningen til gode, og det er store forskjeller mellom fattige og rike. Fordi Tanzanias inntekter fra import er mindre enn eksportinntektene har landet måtte ta opp store utenlandslån for å unngå handelsunderskudd. Selv om deler av lånene har blitt slettet, utgjorde gjelden til utlandet rundt en tredjedel av BNP i 2010. I tillegg er landet avhengig av bistand. Den internasjonale finanskrisen i 2008-2009 førte til nye budsjettproblemer.

INNFØRELSESBESTEMMELSER TIL NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no.

NORSK AMBASADE
Den norske ambassaden i Tanzania ligger i landets kommersielle hovedstad, Dar es Salaam. Ambassaden ligger i byens sentrum, i krysset mellom Mirambo Street og Garden Avenue.

Ambassadens åpningstider:
Mandag - fredag (kl. 08:00 - 14:45)

Visa-seksjonens åpningstider:
Mandag - torsdag (kl. 10:00 - 12:00)

Postadresse:
Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 2646
Dar es Salaam
TANZANIA

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +255 22 2163100 eller +47 23 95 56 00
Fax: +255 22 2163199
Epost: emb.daressalaam@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.go.tz

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen.

Nyttige adresser:
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Tanzaniansk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Tanzania

Våre Reisevilkår:
Reisevilkår

Informasjon om pakkeliste

Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best. Gode klær som egner seg til bruk i norske fjell, kan danne basis for hva du bør pakke med deg. Våre bærere bærer alt av utstyr, også ditt personlige turutstyr. Du bærer kun det du selv ønsker å bære i løpet av dagsmarsjen, i din dagstursekk; drikke, dagen lunsjpakke, kle skifte, kamera, førstehjelp pakning osv. Selv om været er fint ved starten kan det snu fort, ta derfor med litt ekstra i din dagstursekk. Bærerne går i forveien, derfor har du ikke tilgang til din pakning før du er fremme i campen.

I regnskogen kan det komme noen regnbyger, bruk sekkovertrekk og pakk det du har med, inn i vanntett forpakning. Robuste plastposer med glidelås egner seg, men vanlige søppelsekker fungerer bra. Minusgrader kan det bli fra ca. 3800 m.o.h, men dagene kan være varme opp til 4600 m.o.h. Det er ikke behov for spesial/ekstrem bekledning under noen del av turen. Det du ikke trenger til fjellturen, legger du igjen på ankomst hotellet.

Vektgrensen på pakning som leveres til bærere på Kilimanjaro er 15 kg per deltaker. I tillegg har du dagstursekken som du bærer selv.

Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, bruk pakkelisten og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste:

Bag og/eller ryggsekk   60 - 90 liter 
Dagstursekk Til din hånd bagasje på flyreisen, og stor nok til ditt behov. 30-50 liter
Fjellsko  Vanlige komfortable og varme fjellsko, romslige for ullsokker 
Joggesko Solide med god såle. De kan brukes store deler av fjellturen, også til bruk i campen
Sovepose God sovepose som er behagelig å bruke, som kanskje tåler helt ned til -15 °C
Lakenpose Tynn lakenpose er med på å heve temperaturen i soveposen
Liggeunderlag  Helst oppblåsbart med dun innlegg. EXPED DownMat
Gå staver  Teleskopstaver. Kan også leies for 10-15 USD
Gamasjer Brukes toppnatten. Mye løs sand som er ubehagelig å få opp i skoene
Regntøy og/el. regnponcho  Regnponcho som dekker sekken og er luftig er å foretrekke
Vindjakke/bukse  Gore-Tex eller annen regn/vindtett materiale
Dunjakke  Behov for lite klær under en god dunjakke
Bukse Lett, tynn fjellbukse, overgangsbukse når ikke shorts og vindbukse brukes
Fleecejakk  
Ullgenser Heller to tynne fremfor en tykk
Behagelige skjorter​  
Ullundertøy  Overdel og stillongs, minimum 2 sett
Ullsokker  
Knevarmere Varme ledd tåler mer
Votter  Varme, vanntette og vindtette
Fingervotter  I overgangsperioder
Finlandshette Ull
Solhatt, caps  Med bakslør for å dekke for sola 
Solbriller  Med sidegardin
Solkrem  Med høg solfaktor 30 - 50 
Leppestift  Med høg solfaktor
Hodelykt  Helst med stropp rundt og over hodet for å unngå press mot hodet
Ekstra lyspære  
Håndkle  
Våtservietter Desinfiserende
Hånddesinfeksjon, antibac  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk, i flytende form
Drikkesystem, camelbak Minimum 2 liter, helst 3 liter,  ha isolert slange
Plastposer/søppelsekker ​ Til å pakke inn klær og div. utstyr
Dopapir  
Reiseapotek/førstehjelpsskrin  Plaster, gnagsårplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager, kvalmestillende og smertestillende
Sysaker  Nål og tråd til rep. av klær og utstyr om nødvendig
Kniv Gjerne en fallekniv av typen Leatherman
Tau 3 meter, 4 mm til spjelking ved beinbrudd
Energidrikk  Pulverform, kan være godt å ha litt smak på vannet, gir også energi
Liten termos For varm kaffe el. te til lunsjmåltidene
Turmat Rosiner, sjokolade, nøtter og druesukker til mellommåltider etter behov
Godt humør og pågangsmot  Kanskje det viktigste