Rovos Rail Pretoria til Victoriafallene - safari Chobe nasjonalpark

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  Ankomst Sør Afrika

  Vel fremme i Johannesburg blir dere møtt av sjåføren i ankomsthallen og turen går til Pretoria hvor dere sjekker inn og slapper av før dere neste dag skal gå på Rovos Rail. 
  Hotell: Court Classique 

 • Dag 2:

  Avgang fra Pretoira

  Dere blir kjørt til Rovos Rails Station i Pretoria, toget har avgang kl. 09:30
  Lunsj serveres i spisevognen mens toget reiser gjennom de gylne slettene av Johannesburg.
  Nyt ettermiddagen og middag serveres under reisen til Mafikeng for grenseformaliteter og overnatting.
  Måltider: All inclusive
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 

 • Dag 3:

  Rovos Rail

  I dag fortsetter deres reise nordover gjennom Botswanas hovedstad, Gaborone og videre mot Zaimbabwe.  Middag en route til Plumtree for grenseformaliteter i Zimbabwe. Stopper for overnatting ved Mpopoma.
  Måltider: All inclusive
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 

 • Dag 4:

  Rovos Rail

  Frokosten serveres og toget fortsetter turen mot Victoria Falls. 
  Lunsjen serveres mens dere reiser langs den østlige delen av Hwange Park, langs en av Afrikas lengste strake toglinje - 114 km.

  Rundt kl. 15:00 er det ankomst Kennedy for safari på The Hide. Samme med deres guide kjører dere ut på en spennede safari på jakt etter afrikas ville dyr. 

  Klokken 19:30 serveres middag i spisevognene en route til Thompsons Junction for overnattingsstopp.
  Måltider: All inclusive
  Kupèer ombord: Pullman Suite | Deluxe Suite | Royal Suite 

 • Dag 5:

  Ankomst Victoria fallene

  Mens frokosten severes går turen videre mot Zambezi River. Klokken 10:00 når ankommer dere deres destinasjon, togstasjonen i Victoria Falls.
  Vel fremme blir dere møtt og tatt med til lodgen dere skal bo på de neste dagene.  På ettermiddagen nyter dere en spennende båttur i solnedgangen. 
  Lodge: A' Zambezi River Lodge
  Måltider: Frokost

 • Dag 6:

  Victoria Falls

  Etter frokost blir det en guidet tur til Victoria fallene. Det blir en flott og uforglemmelig opplevlevelse å se de majestetiske fallene. Ta mange bilder, men ikke glem å nyte øyeblikket. Kvelden nytes på lodgen. 
  Lodge: A' Zambezi River Lodge
  Måltider: Frokost

 • Dag 7:

  Victoria Falls

  Denne dagen nyter dere på egenhånd. Noen av tilleggsaktivitetene det er mulig å bestille er:

  - Båtutflukt
  - Lion Walks
  - Ri på elefanter
  - Golf 
  Lodge: A' Zambezi River Lodge
  Måltider: Frokost

 • Dag 8:

  Safari i Chobe Nasjonalpark

  Etter frokost blir dere hentet på Lodgen og kjørt til Botswana. Kjøreturen er på totalt ca. 90 km i vakkert landskap. Grensepassering til Botswana er rein prosedyre med passkontroll. Dere spiser lunsj og slapper av før det blir en safariaktiviteter fram til middag. 
  Lodge: Chobe Safari Lodge
  Måltider: Frokost

 • Dag 9-10:

  Safari Chobe nasjonalpark

  Dere har to safariaktiviteter per dag, en safariaktivitet på formiddagen og en safariaktivitet på ettermiddagen. Chobe byr på fantastiske safarimuligheter! Geografisk grenser området mot Namibia, Zimbabwe og Zambia. Det er over 75 arter av pattedyr og 450 fuglearter i parken, og i løpet av oppholdet her kan dere være med på safari i bil, båtcruise (cruise langs Chobeelven sies å være en av de flotteste måtene å se Afrikas ville dyr og natur på. Parken har bl.a. 80 000 elefanter.
  Lodge: Chobe Safari Lodge
  Måltider: Frokost

 • Dag 11:

  Transport til flyplass

  Nyt en avslappende formiddag på lodgen. 3 timer før deres flyavgang blir dere kjørt til Kasane Airport for å fly til Johannesburg og videre til Europa. 
  Måltider: Frokost

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 eller +47 984 89 199 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Rovos Rail

Informasjon om reisen

Reisemål: Sør Afrika, Zimbabwe & Botswana
Destinasjoner: Pretoria, Victoria Falls & Chobe Nasjonalpark
Ankomstflyplass: O. R. Tambo International Airport, Johannesburg (JNB)
Hjemreiseflyplass: Kasane Int Airport (BBK)

Rohan Vos skapte sin formue med salg av reservedeler til motorer av ulike slag. Han kjøpte sitt første lokomotiv og vogner i 1988, og selskapet Rovos Rail ble stiftet året etter. Opprinnelig var hans ambisjoner å anskaffe og restaurere et damptog for bruk på familieturer, men han oppdaget raskt at dette var et kostbart prosjekt hvoretter han begynte å selge billetter til sine togturer. Togturene er i dag regnet som noen av de mest lukseriøse togturer man kan unne seg. 

Rovos Rail har ikke daglige avganger, det er derfor viktig å få skreddersydd et program tilpasset deres ønsker i forkant og etterkant av togturen. Mulighetene for kombinasjoner som safari, storbyferie og sol og strand er mange. 

Flybilletter
Internasjonale flybilletter er ikke inkludert i prisen for landprogram. Dette innebærer at dere står fritt til å bestille flybilletter selv om dere ønsker det. Er det ønskelig at Topp Afrika booker deres flybilletter vil vi først gjøre en uforpliktet reservasjon av flyreisen. Reservasjonen med reiserute og navn blir tilsendt dere for gjennomgang. Kunden er selv ansvarlig for å kontrollere at navnene er korrekt skrevet i henhold til passet. Når kunden bekrefter at billettene stemmer i henhold til navn og reiserute vil vi utstede billettene og sende ut gyldige reisedokument. Du vil få tilsendt elektroniske billetter som du skriver ut og tar med på reisen. 

Kostnader som dekkes direkte fra kunden
- Tips 
- Utflukter som ikke er beskrevet i programmet
- Drikkevarer
- Reiseforsikring
- Vaksinasjon

Vilkår
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

Før avreise

Reisegarantifondet:
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet.  Ved konkurs eller insolvens er du som reisende sikret full tilbakebetaling av betalt reise. Topp Afrika AS har stilt lovpålagt garanti. 
Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

Reisevilkår:
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen kunden gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre vilkår nøye.

Betaling av reisen:
Når vi har mottatt bestilling vil vi utarbeide bestillingsbekreftelsen i henhold til bestilling når det foreligger bekreftelse fra våre leverandører. Sammen med bestillingsbekreftelsen sendes depositumsfaktura på 3.000,- per person. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura. Beløpet forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller ved opplyste forfallsdato.
Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise og forfaller til betaling 14 dager etter fakturadato eller opplyste forfallsdato.
Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden med forfall innen 14 dager eller nærmer avtalt forfallsdato og sendt sammen med bestillingsbekreftelsen.

Pass
Passet må imidlertid være gyldig i minst 3 måneder etter at besøket er avsluttet, og passet må inneholde minst to blanke sider.

Reiser til Sør Afrika med barn under 18 år
Nye immigrasjonsregler blir innført fra 1. juni 2015 for reisende med barn under 18 år.

Menneskehandel har vært og er fremdeles et problem i mange land. Sør-Afrika har nå tatt grep om dette og innført nye immigrasjonsregler som trer i kraft 1. juni 2015. For nordmenn som skal reise hit medfører dette kun et par minutter på pcen for å få de riktige dokumentene:

Gå inn på Skatteetaten og velg Folkeregister.
Logg inn for fødselsattest. Velg fødselsattest med foreldre og fødselsattest flersprålig.
I kommentarfeltet nedenfor skriver du at den skal brukes i forbindelse med ferie i Sør-Afrika. Attesten skal da bli sendt automatisk til Fylkesmannen for å bli stemplet før den sendes videre til deres folkeregistrert adresse.

Dette kan ta litt tid, så ikke utsett å bestille fødselsattesten. Hvis den ikke kan fremlegges ved innsjekk får dere ikke reise!

Hvis bare den ene forelderen skal ha med barnet på reise må det fremlegges ytterligere dokumentasjon i tillegg til ovennevnte, som foreldresamtykke , rettslig samtykke eller dødsattest hvis dette er relevant. Alle dokumenter skal være på engelsk og må være stemplet fra Fylkesmannen.

Hvis barn skal på reise med andre voksne enn foreldrene må det fremlegges særskilt dokumentasjon. Ta kontakt med oss for nærmere informasjon.

Vaksinasjon og reiseråd:
Kontakt din lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner.
Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no.
Finn mer informasjon om hvilke reisevaksiner som anbefales av Folkehelseinstituttet.
Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Reiseforsikring:
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Topp Afrika tilbyr avbestillings- og reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Valuta
Vi anbefaler at du tar med deg 2-300 amerikanske dollar.
Ta gjerne også med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.
Lokal valuta kan tas ut i minibank i de største byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta. 

Reiseregistrering:
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider. Det forenkler utenrikstjenestens kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner.
Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

Under reisen

Bagasje på fly:
Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Skal man fly innenriks småfly i Sør Afrika må man helst pakke i myk bag, duffel bag. Store kofferter kan være vanskelig å få med seg i småfly.
Vanligvis gjelder 15 kg - 23 kg inkl. håndbagasje på innenriksflyginger i Sør Afrika

Visum
Det er ingen krav om visum for norske borgere.
For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Afrikas ambassade i Oslo.

Transport i Sør Afrika
Om ikke leiebil hentes ut ved ankomst Sør Afrika står deres private sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør. 
Det er et godt utbygd veinett i Sør-Afrika, busser, taxi er tilgjengelig overalt. Togtilbudet dekkerer store deler av landet med alle klasser, også eksklusive togreiser. 
På utflukter brukes som regel små minivaner med privat sjåfør.
På safari brukes åpne safarbiler.
Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele, radiokommunikasjon, safariluke, drikkevann og dere har dyktig sjåfør under oppholdet.

Sikkerhet:
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå.
Dere besøker et land med en fremmed kultur, som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til Tanzania innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden.Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte overnattingssted, transportøren e.l. Regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

Mat og drikke
Sør Afrika har noen av de beste restaurantene i verden. Høy standard på maten, fantastisk service og god vin gjør at din reise til Sør Afrika kan bli en kulinarisk reise. Finn noen av Afrikas beste resturanter her.

De dagene dere er på safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Hvilke måltider som er inkludert i reisen står spesifisert i dag til dag programmet. Maten på overnattingsstedene vi bruker holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten man spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise.
Vask hendene før måltidene. 

Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.  

Tips
Tips er en del av kulturen i Sør Afrika. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere takk for turen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er utført.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet.

Betaling lokalt
Valutaen i Sør Afrika heter rand (ZAR). 1 norsk krone er per 01. februar 2016 verdt 1,86 rand. Trykk her for oppdatert kurs
De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert. Det rådes likevel til å ta med (noe) kontanter i dollar, som en start.
I byene kan en ta ut rand med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landbygda og i parkene er det ikke muligheter for å ta ut kontanter, derfor viktig å ta med kontanter når man reiser fra byene. 
De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det da på et gebyr på 5%. 

Språk
De offisielle språkene i Sør Afrika er Afrikaans, engelsk, zulu, xhosa,swazi, ndebele, sør-sotho, nord-sotho, tsonga, tswana og venda. På hoteller og turistattraksjoner er det engelsk som blir brukt. 

Lokale skikker og bekleding
Den jevne sørafrikaner oppfattes som positiv, hjelpsom og utadvent. Når man møter en sørafrikaner, er det vanlig å håndhilse, og så følger et lite hilsningsrituale ”Hvordan går det med deg, din familie” osv. Det er ikke vanlig å introdusere seg selv før etter at man har utvekslet hilsefrasene. Brautende fremferd, synlig beruselse, banning/stygt ordbruk og respektløs tiltale kan bli tatt meget ille opp – særlig av den eldre generasjon.

Klima
Sør-Afrika har et mildt, tørt klima med mange soldager. Gjennomsnittlig årlig nedbør er 466 mm sammenlignet med et gjennomsnitt på verdensbasis på 860 mm. 20 prosent av Sør-Afrika har mindre enn 200 mm nedbør i året. I mange deler av Sør-Afrika er sommeren (desember – februar) preget av kraftig torden og lyn om ettermiddagen/tidlig kveld med kraftig regnskyll over en kort periode. Dette kan gi vanskelige kjøreforhold.

Klima i Johannesburg (1769 m.o.h): Varmeste måned: januar, gjennomsnittstemperartur 14 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 4 - 16 C. Minst nedbør i juni med gjennomsnittlig 6 mm. Mest i januar med gjennomsnittlig 150 mm.

Klima Cape Town (17 m.o.h.): Varmeste måned: februar, gjennomsnittstemperatur 16 - 26 C. Kaldeste måned: juli, 7 - 17 C. Minst nedbør i februar med gjennomsnittlig 10 mm. Mest nedbør i juli med gjennomsnittlig 92 mm.

Elektrisitet
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige elnettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. 
Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd. 
De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. 

Mobildekning
GSM-dekningen i Sør Afrika er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

Fakta

Geografi og miljø
Sør-Afrika ligger lengst sør på det afrikanske kontinentet og har Det indiske hav i øst, og Atlanterhavet i vest. Et subtropisk fuktig klima preger landets østkyst, mens klimaet i vest er tørrere og mer temperert. Landskapet domineres av det gigantiske innlandsplatået, mens i øst ruver fjellkjeden Drakensberg i landskapet. Fjellene strekker seg i en bue fra grenseområdet i nordøst, til øst på Kapplandet. Langs kysten finner man de smale og mer fruktbare landstripene. Sør-Afrika har et rikt dyre- og planteliv, og store områder har derfor fått status som vernede nasjonalparker. Mangelen på vann er Sør-Afrikas kanskje største miljøproblem. Det er stadig større etterspørsel, og vannressursene er knappe. Forurensing i form av sur nedbør fører til jorderosjon og forørkning av dyrkbar jord.

Historie
Noen av verdens eldste arkeologiske funn er blitt gjort i Sør-Afrika. Spor i form av hulemalerier kan dateres helt tilbake til 20 000 år f.Kr. Man antar at disse er laget av San-folket som er den eldste fortsatt eksisterende folkegruppen i Sør-Afrika. Sør-Afrika har en brutal historie. Landets moderne historie startet rundt 1652 da nederlenderne grunnla Kappkolonien, som var en forsyningsstasjon for skip som dro mellom Europa og Asia. Koloniseringen førte til at nesten alle opprinnelige beboere ble utryddet eller ble slaver for europeerne. Storbritannia besatte senere Kappkolonien og forbød slaveriet, noe som førte til at nederlenderne (boerne) emigrerte for å danne egne republikker i landet. Forholdet mellom europeiske koloniherrer og den svarte befolkningen var preget av undertrykkelse og slaveri. I tillegg var det hele tiden rivalisering mellom engelskmenn og nederlendere. Diskriminering og rasisme kan være et dekkende ord for å beskrive mye av Sør-Afrikas moderne historie. Det afrikaanerdominerte National Parti (NP) vedtok fra 1948 mange lover som kategorisk undertrykket og ekskluderte landets svarte majoritet fra å inneha politiske, sosiale og økonomiske rettigheter. Dette rasediskriminerende regimet ble kalt apartheid og ble på begynnelsen av 1990-tallet avskaffet etter massivt internasjonalt press. Da ble også den viktigste opposisjonspolitikeren Nelson Mandela satt fri etter 28 år i fangenskap. I 1994 kunne frigjøringsbevegelsen ANC og Mandela erklære det første frie og demokratiske valget for vunnet. De svartes kamp for en likeverdig posisjon i samfunnet hadde endelig ført fram, og den offisielle diskrimineringen opphørte.

Samfunn og politikk
Frigjøringsbevegelsen African National Congress (ANC) har fortsatt regjeringsmakt i Sør- Afrika. Etter Mandelas tilbaketrekning fra politikken har korrupsjonsanklager herjet den nye politiske ledelsen og skapt splittelser i ANC. Det største opposisjonspartiet, Democratic Alliance (DA), har fått større oppslutning, men utgjør fortsatt ikke noe reelt politisk alternativ til ANC. Selv om apartheid ikke lenger er gjeldende i praktisk politikk er arven fra regimet svært synlig. Det er fortsatt store sosiale og økonomiske forskjeller mellom svarte og hvite, og i tillegg er det mye kriminalitet og fattigdom. Arbeidsløsheten utgjør en av de største politiske utfordringene, i et land der 25,5 prosent av befolkningen mangler jobb. Man antar at 21,5 prosent av Sør-Afrikas voksne befolkning har HIV/AIDS. Arbeidet med å dele ut medisiner går tregt og mange har ennå ikke tilgang til medisinsk behandling. Treatment Action Campaign (TAC) er en av de viktigste aktørene i kampen mot HIV/AIDS og har endret landets politikk på dette området.

Økonomi og handel
ANC har siden 1996 ført en nyliberal økonomisk politikk med mål om økt økonomisk vekst og sysselsetting. I dag er Sør- Afrika et mellominntektsland. Landet har en økende middelklasse blant den svarte befolkningen og her får flere mulighet til jobb og utdanning. Den økonomiske veksten har gitt økte innvesteringer i offentlige tjenester og infrastruktur. Sør-Afrika har alltid vært et av Afrikas økonomiske maktsentre. Den sørafrikanske finanssektoren er velutviklet og børsen er den viktigste i Afrika. I dag utgjør gull og edelstener fremdeles halvparten av landets totale eksport, og landet er ellers verdens største produsent av metallene mangan, platina og krom. Til tross for at Sør-Afrikas økonomi er oppadgående, har ikke veksten vært sterk nok til å gjøre mye for de aller fattigste. De største utfordringene for landets økonomi er den høye arbeidsledigheten og den skjeve fordelingen av landets rikdom. 

Innførselsbestemmelser til Norge
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no

Norsk Ambassade
Den norske ambassaden i Sør Afrika ligger i landets hovedstad, Pretoria. 

Ambassadens åpningstider:
Mandag - Fredag kl. 08:30 - 16:00

Besøksadresse
Ozmik House, 
165 Lynnwood Road,  Brooklyn

Ambassadens kontaktinformasjon:
Telefon: +27 12 364 3700 
Epost: emb.pretoria@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.org.za

Ambassadens nødtelefon (døgnåpen): +47 23 95 00 00
Merk at en kan kun ringe og ikke sende tekstmeldinger (sms) til denne mobilen. 

Nyttige adresser:
Reisegarantifondet
Vaksine
Reiseregistrering
Sør Afrikansk valuta
Toll
Væroversikt
UDs reiseinformasjon
Ambassaden i Sør Afrika

Våre Reisevilkår:
Reisevilkår

Informasjon om pakkeliste

Nedenfor er det listet opp en veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best. 

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

Når det gjelder klimaet i Sør Afrika så er vintermånedene juni - august, så det er da ekstra viktig å ha med seg klær til kalde dager og kvelder.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling.

Pakkeliste

Bag, ryggsekk eller koffert - Orienter deg om den tillatte vekt du kan ha på fly, tenk praktisk.
Dagstursekk - Til din hånd bagasje på flyreisen, og grei å ha lett tilgjengelig i safaribilen.
Sandaler
Joggesko
Lette fjellsko
 - Dersom man har booket gåsafari eller andre aktiviteter hvor man trenger gode fottøy.
Regntøy, el. Regnponcho - Praktisk å ha lett tilgjengelig dersom det kommer regn.
Bukse - Lett, tynn bukse til kjølige kvelder, kaki.
Skjørt, kjole - Til middag på kvelden
Fleesjakke - Til kjølige morgener og kvelder
Ullgenser - Tynn genser til kjølige morgener og kvelder
Behagelige skjorter
Undertøy
Sokker
T-skjorter
Shorts
Badetøy
Solhatt, caps
 - Sola er sterk om dagen
Solbriller
Solkrem
 - Solfaktor 20-50
Solstift til lepper - Solfaktor 30
Hodelykt, lommelykt - Strømmen skrus til tider av på nattestid, greit å ha lett tilgjengelig
Strømadapter
Kamera, videokamera
 - Husk å lade batteriene de stedene det er mulig.
Kikkert - Viktig å ta med egen kikkert, ikke tilgjengelig i bilene
Våtservietter - Desinfiserende, til håndvask før måltider og etter toalettbesøk
Hånddesinfeksjon - Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk, i flytende form
Myggmiddel
Reiseapotek
 - Plaster, gnagsårsplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager og smertestillende.
Sysaker - Nål og tråd til rep av klær og utstyr om nødvendig
Kniv - Gjerne en fallkniv av typen Leatherman