Stone Town

Unike Stone Town er verdt et besøk! Vi anbefaler å starte oppholdet på Zanzibar her. Gamlebyen er en labyrint av små, trange gater, og det er lurt å starte med en guidet tur slik at dere får litt oversikt. Dere får også et innblikk i swahilikulturen og historier om sultaner, prinsesser, slavehandel, krig og politikk. Stone Town har en spennende og rik historie og kultur, og er et UNESCOs verdensarvsted. En gang var byen et blomstrende handelssentrum, og byen er fortsatt en smeltedigel av tradisjonelle afrikanske, arabiske, indiske og noen europeiske kulturer. Det er mange inntrykk som skal fordøyes når dere går gjennom de trange, krokete gatene; barn som spiller fotball i de smale smugene, bønnerop fra minaretene, lyden av hinduistiske rituelle klokker, en berusende lukt av krydder som dveler i luften, vakkert og fargerike kledde kvinner, og menn dypt engasjert i mancala. 

Spise:
Etter mørkets frembrudd våkner Forodhanihagene til liv med et fantastisk matmarked! I skumringen blir provisoriske bord, propantanker og griller hentet ut og snart kan dere lukte aromaen av fersk fisk, kjøtt, rekekebab og mye mer. Her finnes det Zanzibarpizza, ubegrenset utvalg av grillet sjømat, ferske salater og sukkerrørjuice med ingefær. Ta dere litt å spise og finn et sted langs murene på bryggen hvor dere kan nyte atmosfæren. Kjøp gjerne mat fra de samme bodene som de lokale.

På historiske Emerson on Hurumzi kan dere nyte en bedre middag mens dere ser sola gå ned over taktoppene i Stone Town. Dere kan velge om dere vil spise på den arabiske måten; å sitte på myke persiske tepper eller puter på gulvet, eller på vanlige stoler. De fleste kveldene spilles det live taarabmusikk. I 1880-årene ble bygningen brukt av britiske myndigheter til å administrere frigjøring av slaver: "Huru-mzee" betyr fritt oversatt "fri mann", og gaten ble kjent som "Hurumzi" for å markere slavenes frihet. Middagen serveres presis klokka 19.00, men gjester er velkomne til å nyte en drink i solnedgangen fra ca klokka 18.00. Bord må reserveres på forhånd, det fikser vi for dere. Pris er 40 USD per person, drikke kommer i tillegg.

I gårdsrommet på Emerson Spice, som tidligere var markedsplass i en gammel kjøpmannsgård i hjertet av Stone Town finner vi en magisk hemmelig hage. Denne restauranten tilbyr en a la carte-meny inspirert av zanzibariske smaker, og ofte er det livemusikk fremført av The Dhow Countries Music Academy. Åpent både til lunsj og middag. Bord må reserveres på forhånd. 

Overnatte:
De fleste av våre gjester bor på trivelige Tembo House Hotel eller Doubletree by Hilton som ligger sentralt i gamlebyen. Ønsker dere er mer eksotisk opplevelse er Emerson Spice et godt oppgraderingsalternativ, men merk at det kreves minimum 2 netter her. For en luksuriøs oppgradering anbefaler vi Park Hyatt Zanzibar.

Shoppe:
Ønsker dere å handle er det bra å kjøpe inn kaffe, krydder, såper, håndklær og korger. Liker dere å prute er Darajanimarkedet et godt alternativ, i tillegg til de små butikkene i gatene. I Kenyatta Road ligger det flere butikker med fast pris på varene og hvor det er mulig å betale med kort.

Utflukter:
Fra Stone Town er det enkelt å bli med på matlagingskurs og utflukt til Prison Island.

Kleskode:
Stone Town er en konservativ by. Når man beveger seg på offentlige steder, bør man alltid ha klær som dekker skuldre, knær og navle. Turister bør være nøye med å følge kleskode og unngå å nyte alkohol andre steder enn på restauranter som har tillatelse til å servere alkohol. Spesielle forholdsregler bør tas under Ramadan. 

Husk å spør om tillatelse før dere tar bilder av mennesker.