Vandresafari - The Sangwala Trail

Kontakt oss her for pris og informasjon om denne turen
 • Dag 1:

  AVREISE FRA NORGE

  Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

  Vennligst opplys oss om ønsket avreiseflyplass når dere sender inn forespørsel.

  OBS Det må være minimum 4 deltakere på denne turen!

 • Dag 2:

  ANKOMST MALAWI

  Velkommen til Malawi - Afrikas varme hjerte! Kjøp av visum (75 USD) er proforma før bagasjehenting og møte med deres safarisjåfør som også vil være deres private guide på deres safari. Sjåføren laster opp bagasjen i bilen og dere kjører til Viphya-fjellene i Nord-Malawi, et behagelig og malariafritt klima 1700 moh. Dere vil tilbringe en natt på Luwawa Forest Lodge

  Lodgen har en ideell beliggenhet i den vakre og rolige Luwawa-dalen med utsikt over Luwawa-demningen. Luwawa er kjent for sitt mangfoldige fargerike fugleliv og bushbuck er ofte sett. 

  Kjøretid Lilongwe - Luwawa: ca 3,5 timer (229 km)

  Måltider:
  Middag

 • Dag 3:

  TIL NYIKA NATIONAL PARK

  I dag går turen til Chelinda Camp i Nyika National Park, en alpin opplevelse, unik på det afrikanske kontinentet.

  Høyt oppe på Nyikaplatået i Nyika National Park ligger Chelinda Camp med panoramautsikt over bølgende åser, isolerte fjellrygger og åpne vidder med gressletter spekket med flokker av eland, sebra og antiloper.

  Det er lurt å ta med varme klær, her oppe på platået er det veldig kaldt på nettene og tidlig på morgenen.

  Kjøretid Luwawa - Chelinda: 5,5 timer (295 km)

  Måltider:
  Frokost, lunsj og middag

 • Dag 4:

  SAFARI I NYIKA NATIONAL PARK

  I Nyika nasjonalpark finnes et vell av dyrearter, og på safari med en av våre erfarne og kunnskapsrike guider vil dere se og lære om det utrolige mangfoldet av dyreliv som bor i denne flotte regionen. I løpet av dagen kommer dere nær store flokker av sebraer og forskjellige antilopearter spredt over de bølgende gressmarkene. Her tilbys det også kveldssafari hvor en får mulighet til å se mange av Nyikas nattdyr som leopard, serval og hyene.

  Måltider:
  Frokost, lunsj og middag

 • Dag 5:

  THE SANGWALA HIKING TRAIL

  Sangwala Hiking Trail starter fra Chelinda Camp og dere følger veien til demning 3, der stien kutter sør vestover til Sangule, som er den første leiren dere overnatter på. Dere har mulighet til å spise lunsj underveis, eller på Sangule og deretter gå en ettermiddagstur. Tre bekker krysses på dag én, og avstanden som dekkes er 12 km. Selv om det vil være noen få oppturer og nedturer, er det generelt ikke en anstrengende dag.

  Det er mange interessante ting å se på langs stien, og du kan forvente å se mange forskjellige typer antiloper. Sebraer, vortesvin og mange fuglearter kan også sees, og hvis dere er veldig heldige er det til og med en sjanse for å se leopard, serval, piggsvin og honninggrevlinger.

  Overnatting i telt.

  Dagens etappe: 43 km 

  Måltider:
  Frokost, lunsj og middag

 • Dag 6:

  NYIKA NATIONAL PARK

  Stien følger veien til Kaulimesjøen, hvor den går ned til Zungwala-elven, hvor nattens camp befinner seg. Mye som på dag én; noen få opp- og nedturer, men for det meste jevnt terreng.

  ​Overnatting i telt.

  Dagens etappe: 15 km 

  Måltider:
  Frokost, lunsj og middag

 • Dag 7:

  NYIKA NATIONAL PARK

  Dette er den mest anstrengende delen av stien og innebærer en bratt oppstigning fra Zungwala til den vestlige kanten av flystripen. Du vil krysse tre bekker i løpet av denne delen av løypa. Det er mulig å velge mellom to forskjellige ruter på enten 13 eller 16 km denne dagen. Snarveien bringer dere tilbake til Chelinda via hytte 3, mens den lengre ruta går langs flystripen og en plantasje. Overnatting på Chelinda Camp.

  Dagens etappe: 13 eller 16km 

  Måltider:
  Frokost, lunsj og middag

 • Dag 8:

  TIL LAKE MALAWI

  I dag setter dere kursen mot vakre Lake Malawi, hvor dere sjekker inn på Blue Zebra Island Lodge som ligger på idylliske Nankoma Island. Slapp av på den hvite stranda eller i det krystallklare vannet. 

  På Blue Zebra Island Lodge har man enkel tilgang til fantastiske snorkleopplevelser bare et par meter fra strandkanten. Her kan en oppleve Malawis berømte ciklider i all sin naturlige prakt. Fiskene er kjent for sine livlige og sterke farger. Her finnes arter som er unike ikke bare i Malawi-sjøen, men for dette spesielle området. Lodgen tilbyr også gratis lån av kajaker. Dykkesesongen på Blue Zebra er fra juli til september. Ønsker du å dykke bør du gi beskjed ved booking, slik at vi er sikre på at det er tilgjengelig divemaster på stedet.

  Kjøretid Chelinda - Chintheche: ca 5 timer (265 km)

  Budsjettalternativ:
  Chintheche Inn 

  Andre overnattingsmuligheter:
  Sangilo Lodge
  Makuzi Beach Lodge


  Måltider:
  Frokost og middag

 • Dag 9-12:

  AVSLAPPENDE DAGER VED LAKE MALAWI

  Lake Malawi er en av flere imponerende innsjøer i the Great Rift Valley. Det er den tredje største, og nest dypeste innsjøen i Afrika, og den åttende største i verden. Den strekker seg 580 km fra nord til sør, og er 75 km på det bredeste. Lake Malawi dominerer store deler av hverdagslivet i Malawi, både når det gjelder fiske, transport og turisme.

  Innsjøen har en egen nasjonalpark i det vakre Cape Maclear-området. Parken ble opprettet for å beskytte innsjøens endemiske fiskearter og er det eneste som er på Unescos verdensarvliste i Malawi.

  I tillegg til avslapping på de idylliske strendene ved innsjøen, tilbys det mange aktiviteter i området.

  Aktiviteter:
  Snorkling
  Dykking
  Strandfotball
  Kajakk og seiling
  Båttur
  Vannski
  Sailboarding
  Strandvolleyball
  Stjernekikking

  Måltider: 
  Disse dagene er frokost inkludert

 • Dag 13:

  HJEMREISE

  Afrikaeventyret er slutt for denne gang og dere tar farvel til landet som har gitt dere unike opplevelser og minner for livet. I god tid før flyavgang er det avreise fra hotellet og dere blir kjørt til flyplassen i Lilongwe for retur til Europa. 

  Kjøretid Chintheche - Lilongwe Int. Airport: ca 4,5 timer (292 km)

  Måltider:
  Frokost 

 • Dag 14:

  ANKOMST NORGE

  Dere ankommer Norge med mange gode minner dere sent vil glemme. 

  Takk for turen og velkommen tilbake!

Send inn din forespørsel

Hvilke opplevelser drømmer du om? 

Deres drømmereise til Afrika starter her! Velg den reisen dere er intressert i, eller beskriv dere ønsker og vi skreddersyr deres reise. 

Ring oss gjerne + 47 994 38 761 om dere har spørsmål

Det er i deres interesse at vi får mest mulig informasjon slik at vi er i stand til å lage et godt turforslag.

Vennligst oppgi alder på barn under 16 år
Ønsker du flybilletter inkludert? MÅ vi ha avreiseflyplass i meldingsfeltet. Er noen av deltakerne under 12 år må dette opplyses
Reisemål:  Malawi

INFORMASJON OM REISEN

Reisemål: Malawi
Destinasjoner: Nyika National Park, og Lake Malawi
Ankomstflyplass: Kamuzu International Airport (LLW)
Hjemreiseflyplass: Kamuzu International Airport (LLW)

FAKTA OM MALAWI
Areal: 118 484 km² (Norge 385 000 km²)
Hovedstad: Lilongwe
Folketall: 18 mill.
Myntenhet: 1000 kwacha (MWK) =  11 NOK
Religion: Protestantisk og katolsk kristendom (ca 75%), islam (ca 15%) og lokale religioner
Offisielt språk: engelsk
Tid: GMT+2
Visum: Kjøpes ved ankomst, koster 75 dollar. Kort eller kontant.

VILKÅR
Topp Afrika tar forbehold om at nevnte overnattingssteder ikke har tilgjengelige rom på ønsket reisetidspunkt. Er noen av lodgene fullbooket vil vi ta kontakt med deg og foreslå gode alternativer. 
Topp Afrika tar forbehold om valutaendringer og prisendringer utenfor Topp Afrikas kontroll. Les våre reisevilkår

FØR AVREISE

REISEGARANTIFONDET
Topp Afrika AS er lovpålagt medlem av reisegarantifondet. Reisegarantiordningen sikerer deg pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs. Mer informasjon om reisegarantifondet finner du på www.rgf.no.

REISEVILKÅR
Våre reisevilkår ligger til grunn for den avtalen dere gjør med Topp Afrika AS når dere booker en reise. Les våre reisevilkår.

BETALING AV REISEN
Våre turer planlegges lang tid i forveien. Depositumets størrelse er på NOK 5000,- per deltaker. Beløpet forfaller til betaling 10 dager etter fakturadato. Bestiller kunden flybilletter gjennom Topp Afrika AS vil kostnaden for flybilletter faktureres på samme faktura som depositumet. Restbeløpet blir fakturert 60 dager før avreise. Bestilles reisen 60 dager eller nærmere avreise blir hele beløpet fakturert kunden.

Betaling med kredittkort: Ønsker man å betale med kredittkort får man tilsendt en link fra Paypal. Kostnaden på 2,9% i transaksjonsgebyr vil bli lagt på beløpet. 

PASS
Det er kundens ansvar å sørge for at pass er gyldig, uten skade og oppfyller kriteriene for reisen.
Passet må ha en gyldighetsdato på minimum 6 måneder på reisens siste dag. Det må være minimum 2 ledige sider i passet. Sjekk at det ikke er skader på passet.

VAKSINASJON OG REISERÅD
Kontakt din lokale vaksineklinikk, helsesøster eller fastlege for vaksiner. Finn din nærmeste vaksineklinikk på www.vaksine1.no. Husk å ta med internasjonalt vaksinasjonskort som er stemplet av norske helsemyndigheter.

Lake Malawi blir regnet som en av få innsjøer i Afrika uten Bilharzia. Bilharzia kan likevel forekomme i visse områder. Medisinen Praziquantel kan kjøpes på de fleste apotek i Malawi. Snakk med fastlege eller vaksineklinikk om dette.

Vaksinasjoner som anbefales av Folkehelseinstituttet. Anbefalingene kan endres umiddelbart uten at det blir oppdatert nedenfor.
Gå til FHI for siste oppdatert liste

 • dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
 • Hep A: Hepatitt A-vaksine
 • G: Gulfebervaksine
 • Medikamentell profylakse mot malaria

REISEFORSIKRING
Kunden har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise.
Topp Afrika tilbyr avbestillings- og reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring, ta kontakt for pris.
Dersom du skal oppholde deg på høyder over 4000 m.o.h må du sjekke om din forsikring er dekkende.
Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

VALUTA
Tar med deg 2-300 amerikanske dollar. Visum kjøpes ved ankomst eller ved passering over grenseovergang og må betales i amerikanske dollar. Ta gjerne med små sedler som 1, 5, 10 USD, disse er greie å bruke til tips.
Lokal valuta kan tas ut i minibank i byene, på landsbygda er det være vanskelig å ta ut lokal valuta.

REISEREGISTRERING
Utenrikstjenesten ber alle som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid om å registrere seg via deres hjemmesider.  Dette vil gjøre det enklere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg dersom noe skulle oppstå i området du befinner deg. I en krisesituasjon vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med deg via e-post, SMS eller telefon dersom du legger inn relevant informasjon hos dem. Utenrikstjenesten garanterer ikke at de vil kunne hjelpe deg i alle situasjoner. Gå til www.reiseregistrering.no og registrer deg i dag!

UNDER REISEN

BAGASJE PÅ FLY
Internasjonale flyvninger
Bagasjereglene varierer fra selskap til selskap. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Innenriksflyvninger
Bagasjevekt på innenriksfly varierer fra 15 kg - 23 kg. Gjør deg kjent med ditt flyselskaps bagasjeregler før avreise.

Sørg for å ha uunnværlige ting i håndbagasjen; pass, int. vaksinasjonskort, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, medisiner, kamera, kikkert og andre ting med høy verdi. 

VISUM
Topp Afrika anbefaler at visum kjøpes ved ankomst Malawi. Visumsøknad får man tildelt på flyet eller ved ankomst på flyplassene og på grensestasjonen, det er også mulig å søke på forhånd. Kostnad for visum er 75 US$ (per 01. januar 2019) Visum kan betales med kort eller kontanter. Vi anbefaler å alltid ha med nok kontanter til visum. Kunden er selv ansvarlig med å gjøre seg kjent med landets visumregler og visumkostnader før avreise. 

TRANSPORT
Deres private guide som også er sjåfør vil stå med navneskilt i ankomsthallen. Det kan ofte virke uoversiktlig og vanskelig å finne deres sjåfør da det er mange som står med ulike navneskilt, bruk tid og finn din sjåfør.
Vi plasserer ikke andre reisende i samme bil som dere, safarien er best når man reiser med sin familie og venner.

SIKKERHET
Topp Afrika, samarbeidspartnere, våre turledere og lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke kan oppstå. Dere besøker land med en fremmed kultur og som deltaker på våre turer må du vise respekt og ikke opptre klanderverdig eller uhøvisk. En reise til et land i Afrika innebærer at den reisende må akseptere en annen virkelighet enn i vår vestlige verden. Du plikter under reisen å rette deg etter de regler og bestemmelser som er gitt av offentlig myndighet, arrangøren eller arrangørens representanter, herunder de ordensbestemmelser som måtte være gitt av det enkelte hotell, lodge, transportøren e.l. regelendringer kan oppstå uten at Topp Afrika AS har fått anledning til å informere deg som reisende.

MAT OG DRIKKE
De dagene dere er på safari inngår alltid frokost, lunsj og middag. Maten på overnattingsstedene holder en høy standard, likevel er det greit å ta forholdsregler. Maten vi spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise. Vask hendene før måltidene.
Drikkevann må kokes eller kjøpes på flaske.
De fleste overnattingssteder er det vanlig å servere buffet måltider. Buffeene pleier å inneholde både glutenfrie og vegetariske alternativer.
Har du behov for spesiell diett under ditt opphold ber vi deg opplyse om dette ved bestilling.
Alle drikkevarer betales av kunden direkte på plassen om ikke annet er avtalt.

TIPS
Tips er endel av kulturen i Malawi. Selv om tips er frivillig er det forventet at man tipser i ulike situasjoner for å takke for god service og godt utført jobb. Vi anbefaler at dere tipser deres safariguide den siste dagen når dere forlater han på flyplassen. Husk at tips skal gjenspeile den jobben som er gjort.
De fleste hoteller/lodger/camper har "tipbox" stående i resepsjonen. Tips blir da fordelt på alle som jobber på stedet. 
Vanlig tips på safaridager er 5 US$ per person per dag.

BETALING LOKALT
Valutaen i Malawi: 1000 kwacha (MWK) =  11 NOK. 
De vanligste kredittkortene blir mer og mer akseptert, ta likevel med noe kontanter i dollar, som en start.
I byene kan en ta ut shilling med kredittkort i ATM-terminal (minibank). På landbygda og i parkene er det ikke muligheter for å ta ut kontanter, derfor viktig å ta med kontanter når man reiser fra byene. 
De fleste overnattingssteder og restauranter godtar betaling med VISA og Mastercard, ofte legges det da på et gebyr på 5%. Amerikanske dollar er også mulig å bruke som betaling. En god hovedregel er å betale i den valutaen prisen er oppgitt i. Ved bruk av annen valuta blir det ofte brukt en dårlig vekslingskurs.

SPRÅK
De offisielle språkene i Malawi er engelsk og chichewa. De fleste som jobber med turisme snakker engelsk.

KLIMA
Malawi ligger i den tropiske klimasonen, men store deler av landet ligger såpass høyt at temperaturene likevel er moderate – og kjølige om vinteren. Siden Malawi ligger sør for ekvator er årstidene motsatte av Norge, med andre ord er det vinter der når vi har sommer her.

Den tørre årstiden er fra slutten av april til november. Oktober og november kan være ubehagelig varmt i sør og ved sjøen, men i høylandet Nyika nord i landet er den ekstra varmen velkommen. Der er det uansett kjølig om kvelden, og i juni-august kan det bli minusgrader. (Men aldri snø siden dette er den tørre årstida.)

ELEKTRISITET
De fleste lodger og camper er ikke tilknyttet det vanlige elnettet, de benytter seg da av solcelle og generatorstrøm. Generatorene brukes ofte kun noen timer på morgenen og på kvelden, dette innebærer at det kan finnes begrenset tid til å lade mobiler og kameraer. Strømspenning er 220 Volt, med 3-pins stikkontakter. Det kan være en del spenningsvariasjoner og til tider strømbrudd. De stedene det ikke er lademuligheter på rommet/teltet vil det i de fleste tilfeller være mulighet for å lade i resepsjonen. 

MOBILDEKNING
GSM-dekningen i Malawi er relativt god.  De fleste nasjonalparkene har bra dekning. Det kan dog være enkelte ”lommer” uten dekning.

GEOGRAFI OG MILJØ
Malawi er en innlandsstat sørøst i Afrika. Det meste av landarealet ligger 1000-1500 meter over havet, og består av platåer og fjell. Den østafrikanske Riftdalen går gjennom landet fra nord til sør. Her ligger Malawisjøen, som utgjør 20 prosent av landarealet og er den tredje største innsjøen i Afrika. Landet har et tropisk klima, og har regntid og opplever flom og tørkeperioder.

Fiskebestanden i Malawisjøen trues av forurensning, overfiske og synkende vannstand. Det er også nylig åpnet for olje- og gassutvinning i innsjøen. En annen stor miljøutfordring er avskoging.

HISTORIE
På 1800-tallet drev arabiske handelsfolk en omfattende slavehandel av malawiere. I 1859 kom den skotske oppdageren og misjonæren David Livingstone som ønsket å få slutt på slaveriet. Hans ankomst ble etterfulgt av britiske misjonærer, og i 1891 ble Malawi en britisk koloni. Britene kalte landet Nyasaland, sjølandet, men da landet ble selvstendig i 1964 fikk det navnet Malawi.

Etter selvstendigheten ble Malawi en ettpartistat med Hastings Banda som president. Bandas konservative politikk møtte stor motstand. I 1971 ble han utropt til president på livstid. Med dette økte protestene i omfang, og i 1992 fikk malawierne stemme over om de ønsket et flerpartisystem eller fortsette med ettpartisystemet. Med klart flertall for demokrati og et flerpartistyre i folkeavstemningen ble det avholdt frie valg to år senere.

SAMFUNN OG POLITIKK
I følge grunnloven fra 1995 er enhetsstaten Malawi en republikk, der presidenten blir valgt for en periode på fem år og kan gjenvelges en gang. Presidenten er både regjeringssjef og statsoverhode. Lovgivende makt er lagt til en nasjonalforsamling der medlemmene velges for fem år etter en ordning med flertallsvalg i enmannskretser. Den dømmende makten ligger hos et uavhengig rettsvesen. Politiske partier er sterkt knyttet til ulike deler av landet og dermed til ulike etniske grupper.

Politikken i Malawi har vært preget av alvorlige og store korrupsjonsskandaler, både av sittende og tidligere maktpersoner. Rettsvesenet er utsatt for politisk styring, og menneskerettighetene står svakt. Blant annet har politiet har fått mye kritikk for vold og tortur av fanger. Befolkningsveksten er blant de høyeste i verden.

ØKONOMI OG HANDEL
Landet har lagt mer vekt på en helhetlig landbrukspolitikk i den senere tid, men fortsatt mangler mange mennesker trygg tilgang på mat. Tobakk står for over halvparten av landets eksportinntekter. Andre eksportvarer er sukker, te og kaffe. Malawisjøen gir grunnlaget for et omfattende fiske. Næringen, og dermed økonomien, er imidlertid sårbar for klimaendringer, bortfall av arbeidskraft og prissvingninger på eksportartikler.

Bistand står for over 40 prosent av landets inntekter. Dette gjør Malawi ekstremt avhengig av donorer og i stor grad må tilpasse seg deres krav. Korrupsjon og høy forekomst av HIV/AIDS skaper store utfordringer for Malawis økonomi.

Våren 2018 var Malawi en av 44 afrikanske land som undertegnet den nye og omfattende frihandelsavtalen, Continental Free Trade Area (CFTA). Avtalen dekker det meste av Afrika, fra Egypt til Sør-Afrika.

INNFØRELSESBESTEMMELSER TIL NORGE
Du er selv ansvarlig å forvisse deg om at de gjenstandene du tar med deg til Norge er lovlige å innføre. Ler mer på www.toll.no. 

NORSK AMBASSADE

Den norske ambassaden i Malawi ligger i landets administrative hovedstad, Lilongwe, og befinner seg i "City Centre".

ARWA HOUSE
City Centre
Private Bag B323
Lilongwe 3

Tel: +265 1 774 211   
E-post: emb.lilongwe@mfa.no

For nødssituasjoner utenom kontortider kontakt the Foreign Service Response Centre: +47 23 95 00 00

Ambassadens kontorer ligger i tredje etasje i Arwa House, som er den siste bygningen på venstre side langs Africa Unity Avenue mot øst.

INFORMASJON OM PAKKELISTE

Veiledende pakkeliste som berører mange behov, men husk det er DU som kjenner deg selv best.

Orienter deg om de klimatiske betingelsene som gjelder, Afrika er kanskje ikke så varmt som du tror. Det er ofte stor variasjon mellom dag og natt temperaturer. Normalt, er temperaturen på safari fra 18 til 30 grader. Rundt ekvator er temperaturen 18 til 35 grader.

Ledige og lyse klær er gode å bruke på safari. Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, men bruk disse og andres råd som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

De fleste hoteller og lodger tilbyr klesvask mot betaling. 


PAKKELISTE:

Bag og/eller ryggsekk   60 - 90 liter 
Dagstursekk Til din håndbagasje på flyreisen, og stor nok til ditt behov. 30-50 liter
Fjellsko  Vanlige komfortable og varme fjellsko, romslige for ullsokker 
Joggesko, sandaler  Solide joggesko med god såle. De kan brukes store deler av fjellturen, også til bruk i campen. Sandaler til resten av turen
Sovepose Sovepose som er behagelig å bruke, ned til -0 °C
Lakenpose Tynn lakenpose er med på å heve temperaturen i soveposen
Liggeunderlag  Helst oppblåsbart med dun innlegg. EXPED DownMat. Vi stiller også med liggeunderlag, men bruk gjerne ditt eget.
Gåstaver  Teleskopstaver. 
Gamasjer Om du synest det er ubehagelig å få småkvist og lyng opp i skoene
Regntøy og/el. regnponcho  Regnponcho som dekker sekken og er luftig er å foretrekke
Vindjakke/bukse  Lett Gore-Tex eller annen regn/vindtett materiale
Dunjakke  tynn, det kan bli minusgrader
Bukse Lett, tynn fjellbukse, overgangsbukse når ikke shorts og vindbukse brukes
Fleecejakke  
Ullgenser tynne 
Behagelige skjorter​  
Ullundertøy  Overdel og stillongs, 2 sett
Ullsokker  
Knevarmere Varme ledd tåler mer
Hodelykt Helst med stropp rundt og over hodet for å unngå press mot hodet
Fingervotter  I overgangsperioder
Håndkle  
Solhatt, caps  Med bakslør for å dekke for sola 
Solbriller  Med sidegardin
Solkrem  Med høg solfaktor 30 - 50 
Leppestift  Med høg solfaktor
Dopapir  
Sysaker  Nål og tråd til rep. av klær og utstyr om nødvendig​
Våtservietter Desinfiserende
Hånddesinfeksjon, antibac  Til håndvask før måltider og etter toalettbesøk, i flytende form
Drikkesystem, camelbak Minimum 2 liter, helst 3 liter
Plastposer/søppelsekker ​ Til å pakke inn klær og div. utstyr
Kniv Gjerne en fallekniv av typen Leatherman
Reiseapotek/førstehjelpsskrin  Plaster, gnagsårplaster, sårsalve, insektmiddel, sterile kompresser, støttebandasje, sportstape, medisin til vonde mager, kvalmestillende og smertestillende
Liten termos For varm kaffe el. te til lunsjmåltidene
Turmat Rosiner, sjokolade, nøtter og druesukker til mellommåltider etter behov
Tau 3 meter, 4 mm til spjelking ved beinbrudd
Energidrikk  Pulverform, kan være godt å ha litt smak på vannet, gir også energi
Badesko  
Snorkleutstyr
Myggmiddel
Powerbank
Strømadapter
 
Godt humør og pågangsmot  Kanskje det viktigste