Vanlige stilte spørsmål - Kilimanjaro

Hvor finner jeg billigst tur til Kilimanjaro? 
Sjekk ut våre turer på www.kilimanjaro.no, her kan du melde deg på våre turer til en god pris. Dette er gruppeturer og du går sammen med andre turglade mennesker. 
Er dere 2 eller flere som ønsker å bestige i en privat gruppe ta kontakt med oss i Topp Afrika så fikser vi dette.

Er man en del av en større gruppe?
​90 % av våre gjester som bestiger Kilimanjaro er individuelle grupper uten norsk reiseleder. Venner, par og familier som ønsker en privat skreddersydd opplevelse. Om du er alene eller 20 venner/familie som henvender seg til oss så skreddersyr vi din/deres tur ette ønske. Vårt team av guider, kokker og bærere har 100 % fokus på deg/dere og man slipper å ta hensyn til andre man ikke kjenner.

Er det dyrere å få en skreddersydd tur?
​Nei, det er ikke dyrere å delta på en skreddersydd tur enn på en tradisjonell gruppetur med norsk reiseleder som også skal ha sin lønn, dekket sitt opphold og flybilletter. Jo flere dere er jo rimeligere pris kan vi gi. Prisen varierer etter antall dager man er på fjellet, rutevalg og antall personer dere er. Kontakt oss og vi sender dere et spennende tilbud med pris og detaljert dag til dag program.

Hvilke rute skal jeg velge?
Topp Afrika tilbyr alle rutene. Der er to hovedtyper av ruter, Marangu-ruten overnatter du i hytter, alle de andre rutene der du overnatter i fjelltelt. Du gjør ditt rutevalg og lengde for å få best mulig akklimatisering.  Alle rutene kan ha tilleggs dager for best mulig akklimatisering. Vår Kilimanjaro ekspert har gått alle rutene. Velger du Marangu ruten deler du rom med andre deltaker opp til 6 deltaker i hver hytte i køyesenger med skumgummimadrasser. Ønsker du en av de andre rutene er det 2 deltaker i tremannstelt med egen madrass. Gå til våre Kilimanjaroturer

Kan jeg bestige Kilimanjaro alene?
​Sammen med vårt team kan du selvsagt bestige Kilimanjaro alene. Det er endel dyrere når man er alene, men det er fullt mulig.

Hvem kan bestige Kilimanjaro?
Å nå Kilimanjaros topp, Uhuru Peak på nesten 6000 m.o.h er ikke «Walk in a park». Det krever sin kvinne og mann, men vi mener at toppen er tilgjengelig for mange, men slett ikke alle når sitt mål - å stå på toppen. Det er krevende både fysisk og psykisk, men ditt pågangsmot, motivasjon, gode humør og tur lyst sammen med vårt fantastiske team er til svært god hjelp. De utfordringene du vil møte underveis, vil varier fra person til person men mange vil nå toppen uten at de merker alt for mye til høyderelaterte problemer som manglende matlyst, nedstemthet, utmattelse og hodepine. Topp Afrika sin Kilimanjaro ekspert vil gi deg mange gode råd og forberede deg godt på turen.

Er det krevende?
Det er ikke teknisk krevende å bestige Kilimanjaro. All rutene er såkalte gå-ruter uten klatring av noe slag. Rutene starter på ca. 1800 m.o.h. Når du beveger deg stadig høyere opp i terreng blir luften «tynnere» Detter er krevende på grunn av redusert oksygen. Ved å velge en lengre rute med tilstrekkelig antall dager kombinert med rolig gange tilvennes kroppen det reduserte oksygen nivået og du blir bedre akklimatisert.  

Hvordan trener jeg og forberede meg best mulig?
Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i skog og mark. Du bør være tur vant og i normalt god fysisk form for å delta. Lange fotturer i fjellheimen er god oppladning. Legg rolige turer til områder med bratte bakker, for å trene opp ledd og styrke leddbånd. Bruk også staver for å overføre litt belastning fra kne og hofteledd til overkroppen. En trent kropp har alltid en bedre turopplevelse. For å trene deg opp til en Kilimanjarotur tur bør du også satse på kondisjonstrening som øker oksygenopptak. For å øke oksygenopptaket må intensiteten på treneringen være så høg at det er umulig eller vanskelig å før en samtale med treningspartnere under selve treningsøkten. Tren gjerne 2 – 3 ganger i uka à min 1 time.  Såkalt 30 - 15 trening er svert effektivt for å øke oksygenopptaket.  30 - 15 trening gjennomføres med 30 sekunder løping med relativt høy belastning, opp til 80 % av din yteevne etterfulgt av 15 sekunder lav belastning, 50 prosent innsats. Jogg deg varm eller varm godt opp før økten starter. HUSK, KJENN PÅ DIN BEGRENSNING DE FØRSTE UKENE OM DETTE ER EN NY OG UVANT TRENINGSFORM FOR DEG.

Bør jeg bruke staver?
Staver er svært gunstig for å holde balansen i krevende terreng, men også for å ta hele kroppen i bruk og dermed avlaste kne og hofteledd.

Hvem guider oss?
Tanzanianske myndighet har sertifisert alle guidene. Det er alltid med nok antall guider i forhold til deltakertallet slik at ture kan fortsett selv om en eller flere deltaker må returnere fra fjellet. All retur MÅ skje med sertifisert guide. 

Hvor mange guider og mannskaper er med oss?
Ved 4 deltakere: 2 guider, en kokk og 15 hjelpemannskaper 
Ved 6 deltakere: 3 guider, en kokk og 20 hjelpemannskaper
Ved 8 deltakere: 4 guider, en kokk og 25 hjelpemannskaper
Ved 10 deltakere: 5 guider, en kokk og 34 hjelpemannskaper
ved 12 deltakere: 6 guider, en kokk og 41 hjelpemannskaper 

Hjelpemannskaper er bærere, teltmannskap og mannskap til annet viktig arbeide for at din tur skal bli god og vellykket 

Aktuelle guider, kokk og hjelpemannskaper blir satt opp av vårt kontor.

Kan barn bestige Kilimanjaro?
Tanzanianske myndigheter har satt aldersgrensen til 10 år. Det er et klart foreldreansvar å vurdere om og når et barn er modent for en Kilimanjaro tur. Topp Afrika har som tilleggskrav; barn mellom 10 år og 18 år må returnere sammen med ansvarlig voksen om en bestigning må avbrytes.  

Hvor mange kilo kan jeg ha med meg?
Myndighetene har satt krav om hvor mye en bærer har lov til å bære. Topp Afrika har satt en lavere grense for deltakerbagasje som leveres til bærerne, denne må ikke overstige 15 kg. Erfaringsmessig er dette mer en tilfredsstillende for å få med seg nok klær og personlig utstyr for å bestige Kilimanjaro på en trygg og komfortabel måte. Overdreven utstyrsoppbygging er ikke nødvendig for å gjennomføre bestigning av Kilimanjaro. Normalt fjellutstyr, som brukes på turer i norske fjell, holder meget godt. Du har din egen dagstursekk på ca. 35 - 50 liter som skal inneholde, vann, førstehjelpspakning, nødvendig klesskifte og dagen lunsjniste som laget av kjøkkenteamet.

Hva skjer om jeg må avbryte bestigningen?
Topp Afrika sitt team med autoriserte guider har lang erfaring i å bestige Kilimanjaro. Vi legger opp turer slik at vi ikke utsetter våre deltakere for risiko. Vi kan likevel ikke garantere at uønskede hendelser ikke oppstår. Vår sjefsguide vil alltid ha et godt overblikk og være tilstede med en gang hvis en person får problemer. Personen som får problemer i høyden bli returnert til lavere høyder sammen med guide og bærere. ​Deltakere som returnerer venter på ankomsthotellet til resten av gruppen kommer ned. Tilleggskostnad for ekstra netter på hotell tilfaller deltakeren.

Jeg trenger medisinsk hjelp? 
Hver enkelt deltaker er ansvarlig for egen førstehjelpspakning og nødvendige medisiner. Må en deltaker ha medisinsk assistanse på turen vil deltakerne få hjelp av vårt team til retur på forsvarlig måte. Retur der deltakeren går selv sammen med guide og bærer gjelder i de fleste tilfeller. Båre kan benyttes ved skade, beinbrudd eller andre tilfeller dere båre er nødvendig. Båre benyttes i samråd med helsepersonell og hoved guide. Helikopter kan også benytte ved krevende tilfeller, da i samråd med helsepersonell og hovedguide. Ved nedkomst vil vi hjelpe til med å kontakte medisinsk personell, lege og følge opp deltakeren.

Kan jeg få høydesyke?
Høydesyke kan ramme alle med rask oppstigning til høyder over 3.500 m o.h. Hovedsymptomene er hodepine, slapphet, svimmelhet, manglende matlyst og noen kan våkne opp med kvelningsfornemmelser. Kvalme og oppkast er ikke uvanlig. Ansiktsfargen er ofte blek med et typisk medtatt og mimikkfattig ansiktsuttrykk. Det er vanligvis ikke feber, men man fryser lett. Alvorlighetsgraden og om du utvikler høydesyke er avhenger av oppstigningstempoet, høyden (spesielt sovehøyden), graden av fysisk anstrengelse, varigheten av oppholdet og nedarvet disposisjon. Alder og kjønnsforskjellen synes liten for om du utvikle høydesyke. Høydesyke kan grovt deles inn i tre former: en mild, en moderat og en livstruende form. For å unngå å få høydesyke er oppholdet varighet avgjørende og oppstigningen bør foregå langsomt. Utvikling av høydesyke kommer snikende og tar vanligvis flere timer til 1 - 2 døgn. Opphold i rett høyde 3.500 m.o.h til 4.000 m.o.h over 2 døgn ser ut til at de fleste blir friske, kvitt symptomene. For de som utvikler høydesyke ikke blir friske er nedstigning den mest effektive behandlingen. Ofte er en nedstigning på 500 – 1 000 meter tilstrekkelig. 

Har dere med oksygen?
Vi har med oksygen på våre turer. Nødvendig bruk av tilført oksygen vil alltid skje i samråd med våre guider. Bruk av oksygen vil ikke bli bruk for å fortsette turen der de medisinske indikasjoner tilsier at det forsvarlige er å avbryte en tur.  Buk av oksygen vil bare bli bruk i nødssituasjoner. Medisinsk er det mer effektivt med retur til lavere høyde før en nødssituasjon oppstår i sted for å gi oksygen.

Skal jeg ta medisin mot høydesyke? 
De fleste eksperter anbefaler medikamentell profylakse for dem som planlegger en oppstigning fra havnivå til en sovehøyde over 3 000 m.o.h. på kort tid. Acetazolamid (Diamox) er medikamentet som anbefales. Preparatet er reseptbelagt. Du MÅ aldri motta medisin fra andre. Lege skal ALlTID kontaktes 

Kan jeg avbryte turen når jeg ønsker? 
Du kan avbryte turen når du ønsker, samme med guide og bære vil du bli fulgt ned den enkleste traseen i forhold til stedet du valgte å avbryte turen. Sjefsguide kan også avbryte din tur når ha mener det er uforsvarlig for deg å fortsette, hans avgjørelse er endelig og begrunnet med din helsetilstand eller andre forhold.  

Må vi lage mat selv?
Alle måltider inngår på Kilimanjaro. Maten er god og velsmakende og tilpasset våre ganer. Vi har gjennom mange år utviklet en meny som tilfredsstiller ernæringsbehov og er smakelig sammensatt. Vi har bygd opp måltidene med mye karbohydrater og ”norske” kjente smaker. 

Dagens meny på Kilimanjaro kan se slik ut:

  • Dere vekkes good  morning, av en hyggelig stemme - tea or coffee, som serveres på «senga»
  • Frokosten består av brød, diverse pålegg, stekt egg, bacon og pølse og ikke minst, havregrøt. Drikke består av te, kaffe, varm sjokoladedrikk og vann
  • Kjøkkenteamet smører niste til dagens lunsj
  • Før middag og rett etter ankomst campen etter dagens etappe serveres det varm drikke og friske jordnøtter eller ny poppet popkorn
  • Middagen består av suppe til forrett, hovedretten som kan bestå av potet, ris eller pasta med kylling, svinekjøtt, storfekjøtt eller fisk og grønnsaker. Frisk frukt til dessert
  • Alltid tilgjengelig drikke

Jeg har diettkrav, kan jeg delta?
Vi tilrettelegger kostholdet etter dine ønsker, matallergi, ønske om vegetarkost, vegan kost og eller religiøse krav til mat  

Må vi ha med vann?
Første dagen på fjellet får dere flaskevann, 3 liter hver. Resten av turen er det tilgjengelig så mye vann man har behov for, husk og drikk minst 3 liter vann under turens gang i tillegg til morgendrikke og drikke etter ankomst til campen på ettermiddagen. Vannet vi serverer hentes fra nærliggende fjellbekker, kokes og anses som helt trygt å drikke. Ønsker du ytterliggere å forsikre deg, kan du også tilsette Micropur. Har du vanskeligheter med å drikke tilstrekkelig mengde kokt råvann, bland gjerne inn tilsetningspulver som øker smakeligheten og energiopptaket.

Må vi ha med telt og kjøkkenutstyr?
Topp Afrika stiller med alt fellesutstyr. Fellesutstyr er telt, messetelt, bord, stoler og alt nødvendig kjøkkenutstyr. For personlig utstyrsliste, se egen plassering på menylinjen inne på hver enkelt tur, utstyrsliste.

Hvordan er klimaet?
Her er det sommer hele året, bare avbrutt av regntider. Det en lang regntid fra slutten av mars til begynnelsen av juni, og en kort regntid i november. Det er behagelig temperatur på ca. 20-28 grader i Moshi ca. 1200 m.o.h. På dagtid kan det være shortsvær opp til 4000 m.o.h, men det er stort sett under 0 grader om natten fra andre campen. Vi kan oppleve ned mot minus 10-20 grader på toppnatten. Den siste natten før toppstøtet kan temperaturen fall ned til minus 5 grader utenfor teltet eller utenfor hyttene.

Hvor mye skal vi gi i tips?
Tips overrekkes til sjefsguiden etter endt tur. Ca. 200 US$ per person.

Må vi ha visum?
​Ja, visum kjøpes ved ankomst Tanzania. 50 US$, må betales kontant.

Kan vi kombinere bestigning med safari og badeferie?
​Ja, bestigningen kan enkelt kombineres med safari og/eller badeferie. Vi skreddersyr etter deres ønsker.

Må jeg vaksinere meg?
I Afrika finnes sykdommer som vi ikke har i Norge, det er derfor viktig at man vaksinerer seg og tar de forhåndsreglene man kan før avreise. Ulike destinasjoner krever ulike vaksiner. 

Gå til Vaksine1, finn ditt nærmeste vaksinasjonskontor og kontakt dem angående hvilke vaksinasjoner du trenger for din reise. Du kan også lese mer om vaksinasjoner på Folkehelseinstituttets hjemmesider. Vaksinasjonskontorene vil til enhver tid være oppdatert på ditt reisemål. Dersom det ikke er vaksinasjonskontor i ditt nærområde må du kontakte din fastlege for vaksinasjon.

Man bør være tidlig ute og planlegge vaksineringen i god tid før avreise. Husk også alltid og ta med deg ditt vaksinasjonskort på reisen. 

Når du har kommet hjem fra din afrikareise må du huske at du har vært i tropiske strøk. Vi anbefaler deg å ta umiddelbar kontakt med lege dersom man ikke føler seg vel. Informer legen om din tur til Afrika. 

Topp Afrika sine kommentarer!
Vi arrangerer ikke reiser i områder hvor det kan oppstå fare og ulykker. Vi vil gjøre alt, og våre turledere/lokale guider vil bruke sin erfaring og kunnskap for å unngå at ulykker inntreffer. Topp Afrika AS kan ikke garantere at uheldige situasjoner ikke inntreffer. Topp Afrika opptrer selvsagt respektfullt som arrangør. Vårt team arbeider under lokale forhold der lokale hensyn er ivaretatt. Vi betaler vårt team med avtalt lønn innenfor tariff