Inspirasjon før reisen

De fleste av våre reiser planlegges i god tid før avreise. For å korte ned på ventetiden har vi samlet litt ressurser hvor man kan drømme seg bort til Afrika i bøker, filmer og musikk. Halve gleden er å glede seg!

Spotify
Få opp humøret mens du gleder deg til turen med afrikansk musikk.
Sjekk ut vår spilleliste på Spotify her.


Filmer og serier

Mitt Afrika (Out of Africa) er en av de mest kjente filmene med handling fra Afrika. Filmen er basert på Karen Blixens liv, en viljesterk kvinne som sammen med sin skjørtejagende mann driver en kaffeplantasje i Kenya rundt 1914. Til sin store overraskelse oppdager hun snart at hun er blitt forelsket i landet, menneskene der og en mystisk jeger. Robert Redford og Meryl Streep spiller i denne kritikerroste filmen av den Oscar-vinnende regisørren Sydney Pollack.
Løvenes Konge
Om du foretrekker originalen eller nyinspillingen fra 2019, er det bare å nyte den fantastiske musikken og historien. Og vi vet alle hvilken scene som psser best til å ta dopausen...

Invictus
Invictus – de uovervinnelige, er en amerikansk semi-biografisk film fra 2009, basert på Nelson Mandelas liv under verdensmesterskapet i rugby i Sør-Afrika i 1995. Filmen er regissert av Clint Eastwood, med Morgan Freeman i hovedrollen som Sør-Afrikas president Mandela, og Matt Damon som Francois Pienaar, lagkapteinen på Sør-Afrikas nasjonale rugbylag. (Viaplay)The Boy Who harnessed the wind
13 år gamle William Kamkwamba blir inspirert av en naturfagbok og bygger en vindmølle for å redde sin malawiske landsby fra en sultkatastrofe. Basert på en sann historie. (Netflix)


A United Kingdom
Filmen forteller den spesielle kjærlighetshistorien til Ruth Williams og Seretse Khama. En hvit middelklassekvinne fra London, og en svart tronarving fra Afrika.

Dette er en varm film om kjærlighet som trosser alle odds, en sann historie om hvordan to mennesker sto opp mot apartheid, konvensjoner og det britiske imperiet for å være sammen.


Mandela: Long Walk to Freedom
Filmen er basert på den sørafrikanske presidenten Nelson Mandelas selvbiografi med samme navn, som beretter om hans tidlige liv, voksen alder, utdannelse og 27 år i fengsel før han ble president i Sør-Afrika og arbeidet for å gjenoppbygge landets en gang segregerte samfunn.

The Last King of Scotland
Den unge skotske doktoren Nicholas Garrigan ankommer Uganda og jobber i et lite sykehus på landet. Ugandas nye president, Idi Amin, skader armen sin mens han er i regionen, og Garrigan blir spurt om å behandle ham. Under eksaminasjonen blir Garrigan distrahert av en lidende ku som også ble skadet i ulykken. Uten å tenke seg om tar han Amins pistol og dreper kua. Amin blir først sjokkert over hendelsen, men når han finner ut at Garrigan er skotsk, og ettersom Amin er meget fascinert av dette landet, skryter han av hans mot og initiativ. Han utnevner dermed Garrigan til sin personlige lege og rådgiver. 

I gorillaens rike
Filmen handler om den amerikanske zoologen Dian Fossey som i 1966 drar til Rwanda for å studere de sjeldne fjellgorillaene i området. Sammen med Sembagare legger hun ut på en reise for å finne gorillaflokkene, men underveis truer en rekke ytre faktorer ekspedisjonen. 

Forarbeidet til filmen ble satt i gang i 1985, og interessen for prosjektet fikk næring da Fossey døde på mystisk vis i desember 1985. Universal Pictures og Warner Bros. Pictures satte i gang hvert sitt prosjekt om zoologen, men de ble etter hvert enige om en samproduksjon. Store deler av innspillingen fant sted ved Karisoke Research Center, som ble grunnlagt av Fossey for å studere fjellgorillaene. 


Trackers
Denne actionfylte thrilleren er basert på Deon Meyers bestselgerroman. I Cape Town samles alle trådene i en konspirasjon som involverer organisert kriminalitet, smuglede diamanter, statssikkerhet, sorte neshorn, CIA, og internasjonal terrorisme. (HBO)

Holiday in the Wild
Når mannen hennes plutselig avslutter ekteskapet, reiser Kate alene på bryllupsreise nummer to til Zambia. Underveis til safarilodgen lander piloten uventet i villmarken, og de oppdager en traumatisert babyelefant hvis mor er blitt drept av krypskyttere. Velkommen til en romantisk jul i det villeste Afrika! (Netflix)


Safari Brothers
Brent og Grant Reeds bakgård er et av verdens villeste steder, Okavangodeltaet i Botswana. Følg brødrenes daglige kamp for å drive et safariselskap dypt inne i den afrikanske bushen. (Viaplay)

Damenes Detektivbyrå nr 1
Damenes Detektivbyrå nr 1 er dramakomedie, produsert av BBC, basert på romanene med samme navn av Alexander McCall Smith. Vi følger Mma Ramotswe som løser store og små mysterier i Botswana.
Bøker

Den Afrikanske Farmen (Karen Blixen)

Boken omhandler de 17 årene fra 1914 til 1931 hvor Karen Blixen drev en kaffefarm i Britisk Øst-Afrika, det nåværende Kenya. Den er samtidig en lyrisk meditasjon over hennes liv på kaffeplantasjen, såvel som en hyllest til noen av de menneskene som berørte hennes liv der. Boken er også et levende øyeblikksbilde av det afrikanske og koloniale liv i de siste årtiene av det britiske imperiet.
Solsøsteren (Lucinda Riley)
Har du lest serien om de syv søstre? I bok nr 7 er handlingen delvis lagt til Kenya. Begynner du nå har du kanskje komt til den sjuende boka i tide til turen din til Afrika.

Serien handler om syv adoptivsøstre og deres jakt etter hvor de kommer fra. Hver søster får en roman. Serien er inspirert av legendene rundt stjernebildet De syv søstre. 
Damenes Detektivbyrå nr 1 (Alexander McCall Smith)
Opprørske døtre. Forsvunne ektemenn. Utro partnere. Falske leger. Har du et problem som ingen kan hjelpe deg med bør du avlegge Precious Ramotswe et besøk. Hun er innehaver av Botswanas beste - og eneste - kvinnelige detektivbyrå.